Στο Moonlight μετά από μπέρδεμα το Όσκαρ καλύτερης ταινίας

Τρία Όσκαρ κέρδισε το «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς στην 89η τελετή απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας, όπου το μεγάλο φαβορί La La Land των 14 υποψηφιοτήτων απέσπασε έξι βραβεία, θυμίζοντας σε πολλούς την αντίστοιχη ανατροπή με το Crash το 2006.

Το τραγικό λάθος της χθεσινής βραδιάς στο Λος Άντζελες ήταν ότι αρχικά ανακοινώθηκε ότι το La La Land πήρε το βραβείο προκαλώντας σύγχυση. Στη συνέχεια ο παρουσιαστής Γουόρεν Μπίτι είπε ότι του έδωσαν να ανοίξει άλλο φάκελο, ενώ στο μεταξύ δύο παραγωγοί του μιούζικαλ ευχαριστούσαν την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την τιμή.

Το «Moonlight», ένα φιλμ αληθινής και ανυψωτικής ποίησης, πήρε το βραβείο Διασκευασμένου σεναρίου (Μπάρι Τζένκινς και Τάρελ Άλβιν Μακράνι), ενώ ο Μαχέρσαλα Αλί απέσπασε το Όσκαρα δεύτερου ανδρικού ρόλου.

Η ιστορία της ταινίας παρακολουθεί ένα μαύρο αγόρι που προσπαθεί να μεγαλώσει και να καταλάβει τη δική του ταυτότητα στο σκληρό περιβάλλον του γκέτο του Μαϊάμι στις αρχές του ‘90, όταν μεσουρανούσε το κρακ κι η ζωή άξιζε λιγότερο από ένα φιξ.

 

Το χρυσό αγαλματίδιο σκηνοθεσίας έλαβε ο Ντέιμιεν Σαζέλ για το La La Land και έγινε στα 32 του χρόνια ο νεότερος σκηνοθέτης που το έχει επιτύχει ποτέ, ενώ η ‘Εμα Στόουν το ‘Οσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της, όπως αναμενόταν.

Η μόλις 28 ετών Στόουν διεκδικούσε το βραβείο αυτό μαζί με τις Ιζαμπέλ Ιπέρ στην ταινία Εκείνη» (Elle), Ρουθ Νέγκ στην ταινία “Loving”, Νάταλι Πόρτμαν στην ταινία “Jackie” και Μέριλ Στριπ στην ταινία “Florence: Φάλτσο Σοπράνο” (Florence Foster Jenkins).

Στον Κέισι ‘Αφλεκ πήγε το ‘Οσκαρ α΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Manchester by the Sea”. Ήταν συνυποψήφιος με τους με τους ‘Αντριου Γκάρφιλντ (“Αντιρρησίας συνείδησης”), Ράιαν Γκόσλινγκ (“La La Land”), Βίγκο Μόρτενσεν (“Captain Fantastic”) και Ντένζελ Ουάσινγκτον (“Fences”).

Το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου κέρδισε η Βαϊόλα Ντέιβι, η οποία ήταν φαβορί στην κατηγορίακ και η πρώτη Αφοραμερικανή που κατάφερε να είναι τρεις φορές υποψήφια.

Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου μπορεί να ήταν ψηλά στα γραφεία στοιχημάτων για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο, αλλά δεν κέρδισε καθώς ήταν αντιμέτωπός με Μια πόλη δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea) του Κένεθ Λόνεργκαν, που έλαβε το βραβείο.

Το χρυσό αγλαματίδιο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας έλαβε «Ο εμποράκος» του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχάντι, ο οποίος ήταν απών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ιρανοαμερικανή Ανουσέχ Ανσάρι διάβασε μια ανακοίνωση εξ ονόματος του σπουδαίου δημιουργού, με την οποία εξήγησε ότι απουσίασε σε ένδειξη «σεβασμού προς τους συμπολίτες μου και τους πολίτες άλλων έξι χωρών» αλλά και μετά το «απάνθρωπο (μέτρο) που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ».

Η ταινία που είναι αφιερωμένη στον έκπτωτο αστέρα του αμερικάνικου φούτμπολ Όου Τζέι Σίμσον, το O.J.: Made in America του σκηνοθέτη Έζρα Έντελμαν, έλαβε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ αυτό έχει μεγάλη διάρκεια (7 ώρες και 47 λεπτά) και είναι χωρισμένο σε πέντε επεισόδια. Κάτι επίσης περίεργο είναι ότι είχε παραγγελθεί από το αθλητικό τηλεοπτικό δίκτυο ESPN (θυγατρική της Disney), για τη σειρά ντοκιμαντέρ “30 for 30” που προβάλλει.

Η Ζωούπολη (Zootopia) σε σκηνοθεσία των Ριτς Μουρ και Μπάιρον Χάουαρντ, μια αλληγορία για τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό, έλαβε Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, επιστέφοντας μια χρονιά ρεκόρ για τον κολοσσό της Disney, στην οποία το συγκεκριμένο φιλμ είχε ρόλο, αφού τα έσοδα της εταιρείας από τα εισιτήρια ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως.

Ο Τζάστιν Χόρβιτς έλαβε δύο βραβεία Όσκαρ, του καλύτερου σάουντρακ και του καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού, όπως αναμενόταν από πολλούς ότι θα κατάφερνε ο συνθέτης της μουσικής μιας ταινίας που θεωρείται πως αναγεννά το είδος των μιούζικαλ, του La La Land.

Ο συνθέτης ευχαρίστησε παραλαμβάνοντας τα αγαλματίδια τον «υπέροχο φίλο του Ντέιμιεν» Σαζέλ, τον σκηνοθέτη της ταινίας, καθώς και «όλους τους μουσικούς του Λος Άντζελες» που συμμετείχαν στην εκτέλεση της δουλειάς του.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των τραγουδιών, ενώ πολύ συγκινητικό ήταν το βίντεο με τους καλλιτέχνες που έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που πέρασε.

Παρουσιαστής της τελετής ήταν ο κωμικός Τζίμι Κιμέλ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy