Στο προσφυγικό επεκτείνεται η ένταση στα ελληνοτουρκικά

Τη μέθοδο ‘push-back manoeuver’ υποστηρίζει η Άγκυρα ότι χρησιμοποιεί η Ελλάδα για να στείλει πίσω στην Τουρκία τους πρόσφυγες, καταγγέλλοντας την Αθήνα για παραβίαση των διεθνών κανόνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς οι μέθοδοι αυτοί δεν προβλέπονται στη συνθήκη επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Τουρκία.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς της Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Τουρκίας, η Ελλάδα έχει στείλει πάνω από τρεις χιλιάδες μετανάστες πίσω στην Τουρκία τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Οι ίδιες πηγές της Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Τουρκίας αναφέρουν ότι με βάση τη συμφωνία επανεισδοχής οι ελληνικές Αρχές αναγκάζουν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν μέσω του Έβρου.

Η Διεύθυνση Μετανάστευσης της Τουρκίας ισχυρίζεται ότι έχει δεχτεί πολλές καταγγελίες από πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν επιστρέψει πίσω στην Τουρκία μέσω Ελλάδας.

Σύριος πρόσφυγας, ο Ιμπραχίμ Αντνάν Ονάλ, ο οποίος πέρασε στην Ελλάδα μετά από 4 χρόνια στην Τουρκία, ισχυρίστηκε ότι η ελληνική αστυνομία τον έδειρε μαζί με άλλους πρόσφυγες, προκειμένου να τους αναγκάσουν να περάσουν με βάρκες πίσω στην Τουρκία, σύμφωνα πάντα με τη Διεύθυνση Μετανάστευσης.

Ένας άλλος Πακιστανός, ο Οσμάν Αλεχμπίρ, υποστήριξε ότι οι ελληνικές αρχές δεν τους πήγαν καν σε στρατόπεδα στην Ελλάδα, αλλά τον κράτησαν με τα παιδιά του, περιμένοντας 2 ημέρες στο κρύο, όπως αναφέρει η Διεύθυνση Μετανάστευσης.

Δεκάδες συλλήψεις μεταναστών/προσφύγων

Συνολικά 56 μετανάστες οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν από την Αλικαρνασό στα ελληνικά νησιά, συνέλαβε το τουρκικό Λιμενικό την ώρα που είχαν επιβιβαστεί σε σκάφος.

Ομάδες του Λιμενικού, οι οποίες έκαναν έλεγχο κοντά στην περιοχή των Ιμίων μετά την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διέκριναν στις 3.57 ώρα Τουρκίας (2.57 ώρα Ελλάδας) το φουσκωτό με τους λαθρομετανάστες. Πρόκειται για 56 Πακιστανούς, όπως αναφέρεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy