Στο Σατιρικό «Φωνάζει ο κλέφτης»

Το Σατιρικό Θέατρο Λευκωσίας θα ανεβάσει σύντομα τη γνωστή κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης», σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Μπεμπεδέλη.
Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στην Κεντρική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, στην Αγλαντζιά, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ.

Ο κλέψας, του κλέψαντος, τω κλέψαντι, ω παλιοκλέψαντες και παλιοκλεφταρέοι…
Το πιο πάνω είναι ατάκα στο έργο «Φωνάζει ο κλέφτης», του Δημήτρη Ψαθά, που μπορούσε να ήταν και ο τίτλος του έργου. Ατάκα του Τιμολέοντα που τον υποδύθηκε ο αξέχαστος Ντίνος Ηλιόπουλος στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Επίκαιρο, όσο κανένα άλλο έργο, λες και γράφτηκε για τη σύγχρονη Ελλάδα και Κύπρο.

Η Πόπη Αβραάμ, η Μαριάννα Καυκαρίδου, ο Σπύρος Γεωργίου, ο Βασίλης Μιχαήλ, ο Ανδρέας Ρόζου, o Μιχάλης Κορναράκης, ο Αντονυ Παπαμιχαήλ και η Αγγέλα Παπαϊωάννου αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν τους ήρωες της αξέχαστης αυτής κωμωδίας. Το έργο γράφτηκε το 1958 και έγινε μεγάλη θεατρική επιτυχία από το θίασο Μαίρης Αρώνη – Ντίνου Ηλιόπουλου – Διονύση Παπαγιαννόπουλου. Στον κινηματογράφο παρουσιάστηκε το 1962 σε παραγωγή της Φίνος Φιλμς και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη.

Η ταινία με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο άφησε εποχή και έγινε τεράστια επιτυχία. Τι κι αν μετρά 56 χρόνια ζωής; Το έργο φυσικά και παραμένει επίκαιρο, καθώς όπως έγραφε ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς «ποτέ δεν έλειψαν από τον κόσμο και από την Ελλάδα φυσικά οι ενάρετοι, οι τίμιοι πατριώτες και οι ψεύτικοι πατριδοκάπηλοι, οι κλέφτες και απατεώνες, που φυτρώνουν σαν τις τσουκνίδες μέσα στα λουλούδια».

Το «Φωνάζει ο κλέφτης» είναι μια μια ξεκαρδιστική κωμωδία που αγγίζει το μυαλό και την καρδιά μας και παραμένει καυστική, επίκαιρη και αγαπημένη.
Ενας υπερβολικά έντιμος άνθρωπος, ο Τιμολέων, που έχει χάσει πολλές φορές τη δουλειά του εξαιτίας αυτής της εντιμότητας και που για να παίρνει θάρρος να λέει την αλήθεια, γιατί κατά βάση είναι πολύ δειλός, αναγκάζεται να πίνει, βρίσκει το πορτοφόλι ενός στρατηγού, προέδρου ενός μεγάλου Δημόσιου Οργανισμού, το οποίο είναι γεμάτο χαρτονομίσματα και ένα γράμμα από την Αμερική, και πηγαίνει στο σπίτι του για να του το επιστρέψει.

Η γυναίκα του στρατηγού όμως, η Λία, καλύπτει τον αδελφό της, που έχει κάνει μεγάλες καταχρήσεις στον Οργανισμό του συζύγου της και το γράμμα αποδεικνύει τα ψέματά της και τις καταχρήσεις.

Τελικά, η Λία αποκτά το γράμμα παρά την αντίδραση του έντιμου ανθρώπου, αλλά ο στρατηγός, εντυπωσιασμένος από την τιμιότητά του, τον διορίζει λογιστή στον Οργανισμό του.

Εκεί, αυτός ανακαλύπτει τις κομπίνες και τις καταχρήσεις και όταν πηγαίνει και τα λέει όλα στον στρατηγό, η γυναίκα του και ο αδελφός της προσπαθούν να τον βγάλουν τρελό, απατεώνα και… αριστερό και ”εναντίον του καθεστώτος”, κάτι που συνήθως κάνει το στρατηγό έξαλλο. O έντιμος άνθρωπος πηγαίνει στη φυλακή, αλλά η Λία αποφασίζει να δώσει τη λύση λέγοντας όλη την αλήθεια.

Τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 8.30 και Κυριακή στις 6.30, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2015.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy