Στο συντηρητισμό και τον Αρχιεπίσκοπο… σκόνταψε πρόταση του ΑΚΕΛ

Εκσυγχρονισμός νόμου για αμβλώσεις

 

Εδώ και 2,5 χρόνια εκκρεμεί για συζήτηση στη Βουλή πρόταση νόμου για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τις αμβλώσεις υπό συγκεκριμένους όρους και η οποία κατατέθηκε μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και της ΠΟΓΟ.

Η πρόσφατη περίπτωση γυναίκας και γυναικολόγου που συνελήφθηκαν επειδή η γυναίκα προέβη σε έκτρωση εμβρύου 8 εβδομάδων, πέραν από τις αντιδράσεις που προκάλεσε, φανέρωσε και την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας. Μιας νομοθεσίας η οποία είχε «παγώσει» πριν από τις βουλευτικές του 2016 για ευνόητους λόγους και προφανώς και τώρα δεν προχωρά.

Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι το 2015 η πρόταση νόμου είχε συνυπογραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ-ΑριστεράΝέες Δυνάμεις, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ και τους βουλευτές Στέλλα Κυριακίδου του ΔΗΣΥ και τους τέως βουλευτές Ρούλλα Μαυρονικόλα της ΕΔΕΚ και Ρίκκο Μαππουρίδη του ΔΗΣΥ, ενώ το ίδιο διάστημα είχε συγκροτηθεί και σχετική ομάδα κατά των αμβλώσεων, η οποία με προκηρύξεις και μέσα από ιστοσελίδα στο ίντερνετ μάζευε υπογραφές. Μάλιστα υπήρξαν καταγγελίες και από βουλευτίνες ότι πήραν επικριτικά ή ακόμη και απειλητικά μηνύματα.

Η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά τόνισε ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από πλευράς ΑΚΕΛ και ΠΟΓΟ, η πρόταση Νόμου δεν προωθήθηκε για συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών όπου προεδρεύει ο ΔΗΣΥ και ούτε προωθήθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Είναι προφανές ότι για άλλη μια φορά κάποιοι υπέκυψαν στις αξιώσεις του Αρχιεπισκόπου και των πιο συντηρητικών κύκλων της κυπριακής κοινωνίας», τονίζει η βουλευτίνα.

Τι προνοεί η πρόταση νόμου

Η πρόταση νόμου για εκσυγχρονισμό των αμβλώσεων προνοεί:

* Η άμβλωση με ελεύθερη επιλογή της γυναίκας επιτρέπεται μόνο εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί ο τρίτος μήνας κύησης.

* Τίθενται χρονικοί περιορισμοί για όλες τις άλλες περιπτώσεις (βιασμός, σοβαρή αναπηρία εμβρύου) που δεν υπάρχουν σήμερα και ρυθμίζονται νέες περιπτώσεις (πολλαπλή κύηση που απειλεί τη βιωσιμότητα άλλων εμβρύων).

* Να απαγορευθεί η διαφήμιση φαρμάκων για έκτρωση, με σαφή, βέβαια, διάκριση από τη διαφώτιση από κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού και γιατρούς.

Είναι φανερό, όπως σημειώνει η Σκεύη Κουκουμά, πως η ρύθμιση που προτείνεται ούτε θα αυξήσει ούτε θα μειώσει τις αμβλώσεις. «Θα εξορθολογίσει το νομοθετικό πλαίσιο και θα τερματίσει το κρυφτό πίσω από το δάκτυλό μας.

Επισημαίνουμε επίσης ότι ως ΑΚΕΛ και ΠΟΓΟ έχουμε ως αίτημα να γίνουν δωρεάν οι υπηρεσίες άμβλωσης στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος υγείας υψηλής ποιότητας».

Ελένη Κωνσταντίνου

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.