Στο «σκαμνί» ο Πρόεδρος και η Γιωρκάτζη για το συμβόλαιο

Αμείωτο το σφυροκόπημα. Τα πολιτικά κόμματα απαιτούν έρευνα αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι τα αίτια της σύγκρουσης είναι βαθύτερα και αφορούν τον πλήρη έλεγχο του τραπεζικού συστήματος

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταβάλλει προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι και να απεκδυθεί των ευθυνών του, σχετικά με τις αποκαλύψεις που αφορούν τις αλλαγές στους όρους του συμβολαίου της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας και την απάλειψη της επίμαχης παραγράφου για τη σύγκρουση συμφερόντων, ωστόσο και χθες τα πολιτικά κόμματα δεν έκαναν πίσω εντείνοντας τις πιέσεις και το σφυροκόπημα κατά του Προεδρικού και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας και το διορισμό ποινικών ανακριτών για διαλεύκανση του ζητήματος, όχι μόνο για την κα Γιωρκάτζη, αλλά και για τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Οπως ξεκαθάρισε χθες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ανεξάρτητα αν η Κυβέρνηση και η κα Γιωρκάτζη βολεύονται να υπάρξει εξομάλυνση της αντιπαράθεσης, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτή την εξέλιξη. Διαμήνυσε ότι το ΑΚΕΛ επιμένει ότι θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα όχι μόνο προς την κατεύθυνση της κας Γιωρκάτζη όσον αφορά στις αλλαγές που έγιναν στο συμβόλαιο της, αλλά και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού, όπως υπέδειξε, είχε τον καθοριστικό ρόλο και την απόλυτη ευθύνη για το συμβόλαιο και σκόπιμα αγνοούνται. Στο μικροσκόπιο των ερευνών, επεσήμανε θα πρέπει να μπουν και οι σοβαρές καταγγελίες της κας Γιωρκάτζη για απόπειρα εξαγορασμού και εκβιασμού της τραπεζικής εποπτικής αρχής από ισχυρά συμφέροντα, τα οποία η Διοικητής δεν τα κατονομάζει.

Ξανά στη Βουλή η Γιωρκάτζη

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε χθες να συνεχίσει τη συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη, 11 Νοεμβρίου, στην οποία θα ζητηθούν εξηγήσεις για την απάλειψη του όρου για τη σύγκρουση συμφερόντων στο συμβόλαιο της κας Γιωρκάτζη και τους λόγους για την αύξηση των απολαβών της κατά 50 χιλιάδες ευρώ. Στη συνεδρίαση θα κληθούν να παρευρεθούν ο Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παναγιώτης Αντωνίου, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης και η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου. Σε περίπτωση που τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών δεν ικανοποιηθούν από τις εξηγήσεις σε ο,τι αφορά το θέμα του συμβολαίου της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, θα ζητηθούν τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας.

Νίπτει τα χείρας του ο Πρόεδρος

Πάντως και χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, νίπτοντας τας χείρας του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ξεγελάστηκε από την κα Γιωρκάτζη, ωσάν και η διοικητής της ΚΤ να διαμόρφωσε και να υπέγραψε από μόνη της τους όρους του συμβολαίου. Να υπενθυμίσουμε μόνο, πως η κα Γιωρκάτζη ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών δήλωσε ότι βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσο για το συμβόλαιο, όσο και για την εργοδότηση της θυγατέρας της στο δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον κ. Βγενόπουλο! Σε χθεσινές δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε πως αναμένει από την ίδια να πάρει μέτρα για να αρθούν οι εικόνες που έχουν δημουργηθεί. Οπως είπε, δεν υπήρξε διαφωνία με τη διοικητή για το θέμα της πολιτικής, προσθέτοντας ότι η δήλωση του αφορούσε τη σύγκρουση συμφερόντων και τη δεοντολογία. Επ’ αυτού υποστήριξε, υπήρξε όντως σημαντική διάσταση ως προς τους όρους του συμβολαίου.

Κρύβει άσσους στο μανίκι η κα Γιωρκάτζη;

Από την πλευρά της η κα Γιωρκάτζη φαίνεται να σφυρίζει αδιάφορα παρά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων, πλείστα από τα οποία ζητούν την παραίτηση της και απαιτούν έρευνα. Η διοικητής, φαίνεται να κρύβει άσσους στο μανίκι και δεν παρουσιάζεται διατεθειμένη να παραιτηθεί. Σε χθεσινή λακωνική δήλωση της χθες, ανέφερε ότι θα συνεχίζει το έργο και την αποστολή που της ανατέθηκε. Επίσης, απέφυγε να σχολιάσει την αναφορά Αναστασιάδη ότι στην ίδια εναπόκειται να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να αρθούν οι εικόνες που έχουν δημιουργηθεί. Περιορίστηκε να δηλώσει πως όταν λάβει τις αποφάσεις της θα τις ανακοινώσει.

Απώλεσε το κύρος …

Ανεξαρτήτως εάν η κα Γιωρκάτζη έχει δίκαιο στα όσα υποστηρίζει ή όχι, το βέβαιο είναι ότι μετά τις ραγδαίες εξελίξεις έχει απωλέσει το κύρος και την αξιοπιστία του θεσμικού ρόλου που εκπροσωπεί. Είναι πολύ δύσκολο για τη διοικητή να συνεχίσει το έργο της, καθώς η απώλεια της εμπιστοσύνης που έχαιρε από το πολιτικό σύστημα και τον τραπεζικό και επιχειρηματικό κόσμο, καθιστά αδύνατο να εκτελέσει τα εποπτικά της καθήκοντα. Πέραν αυτού η κα Γιωρκάτζη όπως και ο προκάτοχος της θα αντιμετωπίσει τη δυσπιστία και αμφισβήτηση ακόμη και μεγάλης μερίδας συνεργατών της στην Κεντρική Τράπεζα. Οσον αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είπε προχθές και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατάφερε για ακόμη μια φορά να κάνει την Κύπρο ρεζίλι διεθνώς.

Παρακολουθεί ο Γενικός Εισαγγελέας

Η Νομική Υπηρεσία παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε και αν χρειαστεί θα παρέμβει. Σε γραπτή δήλωση ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αναφέρει ότι η Νομική Υπηρεσία παρακολουθεί με προσοχή τα όσα διαδραματίζονται γύρω από την ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων της διοικητού και των συνθηκών καταρτισμού και υπογραφής του συμβολαίου της. Παρ’ ότι προσθέτει δεν έχει υποβληθεί καμία καταγγελία από κανένα εμπλεκόμενο ο ίδιος παρακολουθεί με κάθε σοβαρότητα τη ρευστή εξέλιξη των πραγμάτων και εκεί που θα διαγνώσει ότι υπάρχει πραγματικό έδαφος για παρέμβαση χωρίς κανένα δισταγμό θα το πράξει.

ΑΚΕΛ: Αμείλικτα ερωτήματα που αγγίζουν την διαπλοκή και την ηθική

Σε χθεσινές δηλώσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης έθεσε σωρεία ερωτημάτων τόσο προς την κα Γιωρκάτζη όσο και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι αρκετά θα απαντηθούν μέσα από τον σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο και αναλόγως των ευρημάτων θα πρέπει να εξεταστεί πιθανή εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα. Συγκεκριμένα διερωτάται:

* Τι προτίθεται επιτέλους να πράξει η κα Γιωρκάταζη για την εξόφθαλμη ύπαρξη συμφερόντων και γιατί δεν υπερασπίζεται τον εαυτό της στις βαριές κατηγορίες που της απηύθυνε ο κ. Αναστασιάδης;

* Γιατί οι πολίτες να πιστέψουν τον Πρόεδρο ότι ξεγελάστηκε από τη διοικητή, όταν για δύο μήνες Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ επέλεξαν ύποπτη σιωπή στα δημοσιεύματα;

* Μήπως επειδή γνώριζαν τα πάντα, επιχείρησαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, ώστε να μην καταστούν συνυπεύθυνοι μετά που η κα Γιωρκάτζη ενέπλεξε στην υπόθεση και το Προεδρικό;

* Πόσο πιστευτό μπορεί να είναι ότι τα κίνητρα του κ. Αναστασιάδη είναι ειλικρινή, όταν το δικηγορικό του γραφείο, στο οποίο μέτοχοι είναι επίσης οι θυγατέρες του, εκπροσωπεί μεγαλομετόχους της Τράπεζας Κύπρου και την ίδια την Τράπεζα για πώληση παραρτημάτων της, όταν με το 18% αρχικά και τώρα με το 9% της πρώην Λαϊκής που ελέγχει το κράτος, καθόριζε και συνεχίζει να επηρεάζει τα διοικητικά πράγματα στην Τράπεζα Κύπρου;

Γιατί θα πρέπει οι πολίτες να εκλάβουν την ακραία αντίδραση του κ. Αναστασιάδη και του Συναγερμού, ως μια πράξη στηριγμένη σε αρχές, και όχι ως ακόμη ένα κρίκο στην αλυσίδα παλαιότερων ενεργειών τους για πλήρη έλεγχο του τραπεζικού συστήματος; Μήπως βρισκόμαστε ενώπιον ενός ακόμη εκβιασμού ώστε να εξασφαλιστεί είτε η απόλυτη συμμόρφωση ή η παραίτηση της Διοικητού;

Θεσμική τάξη βλέπει ο ΔΗΣΥ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι πρόκειται για ζήτημα θεσμικής τάξης και ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η άρση της εικόνας σύγκρουσης συμφερόντων. Ο ΔΗΣΥ που άλλοτε μιλούσε για την ανεξαρτησία του θεσμού και απαιτούσε, ως αντιπολίτευση να μην κρίνεται καν η εποπτική αρχή των τραπεζών, τώρα εγείρει ζήτημα αναθεώρησης του προσωποπαγούς θεσμικού πλαισίου που υπάρχει από το 1960.

Εξηγήσεις απαιτεί το ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να διοριστούν ποινικοί ανακριτές ώστε να εξετάσουν το όλο θέμα καθώς, όπως επεσήμανε, οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές. Για την κα Γιωρκάτζη σημείωσε πως πέραν της υποβολής παραίτησης θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τους όρους του συμβολαίου της. Ταυτόχρονα υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να πει αν εμπιστεύεται την κα Γιωρκάτζη και αν πρέπει να παραιτηθεί.

ΕΔΕΚ: Αδίστακτα συμφέροντα

Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζήτησε με της σειρά του και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Χαρακτήρισε τους κυβερνητικούς χειρισμούς θέατρο του παραλόγου,τονίζοντας ότι για το συμβόλαιο της κας Γιωρκάτζη ευθύνη φέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Επεσήμανε ότι πίσω από τα όσα διαδραματίζονται κρύβονται αδίστακτα οικονομικά συμφέροντα με στόχο τον έλεγχο των εμπορικών τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας. Ευθύνη, όπως είπε, φέρει και η κα Γιωρκάτζη και την κάλεσε να ξεκαθαρίσει από ποιους δέχεται πιέσεις και ποιοι εμποδίζουν το έργο της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy