Στόχος η επάξια εκπροσώπηση της Κύπρου στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Η επάξια εκπροσώπηση της Κύπρου στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες «ΡΙΟ 2016», που θα συνδυάσει την αγωνιστική αξιοπρεπή παρουσία με την άριστη συμπεριφορά όλων των μελών της αποστολής, που θα συμβάλουν στην όσο το δυνατόν καλύτερη προβολή της πατρίδας μας, είναι ο πρώτος στόχος της φετινής κυπριακής ολυμπιακής αποστολής, είπε η Γενική Διευθύντρια της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και αρχηγός αποστολής στο Ρίο, Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη στην επίσημη παρουσίαση της αποστολής, που έγινε σήμερα.

Η ΓΔ της ΚΟΕ ανέφερε ότι στην Κυπριακή Ολυμπιακή Ομάδα περιλαμβάνονται 17 αθλητές, έντεκα άνδρες και έξι γυναίκες που συμμετέχουν σε οκτώ διαφορετικά αθλήματα, με σημαιοφόρο της ομάδας στην τελετή έναρξης τον Παύλο Κοντίδη.

«Ο αριθμός αυτός είναι πολύ ικανοποιητικός, αν και συγκυρίες και τραυματισμοί έχουν αφήσει εκτός και μερικούς άλλους οι οποίοι άξιζαν να συμμετέχουν. Ο αριθμός αυτός, καθώς και ο αριθμός των αθλημάτων είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των εννέα προηγούμενων συμμετοχών από το 1980 και μετά», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, οι αθλητές που αποτελούν την Κυπριακή Ολυμπιακή Ομάδα είναι Μάρκος Παγδατής (Αντισφαίριση), Αντώνης Μαρτασίδης (Άρση Βαρών), Μάριος Γεωργίου (Γυμναστική), Παύλος Κοντίδης, Ανδρέας Καριόλου (Ιστιοπλοΐα) , Σωτηρία Νεοφύτου, Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου (Κολύμβηση), Άντρη Χριστοφόρου (Ποδηλασία), Ελένη Αρτυματά, Ραμόνα Παπαϊωάννου, Λεοντία Καλλένου, Κυριάκος Ιωάννου, Δημήτρης Χονδροκούκης, Μίλαν Τραϊκοβιτς, Απόστολος Παρέλλης (Στίβος), Άντρη Ελευθερίου, Ανδρέας Χάσικος (Σκοποβολή).

Είπε, επίσης, ότι η κυπριακή παρουσία θα είναι έντονη από την πρώτη μέρα του αγωνιστικού προγράμματος, με την συμμετοχή τριών ή τεσσάρων αθλητών αναλόγως της κλήρωσης του Μάρκου Παγδατή στον πρώτο γύρο, ενώ το διάστημα από 12-18 Αυγούστου θα υπάρχουν οι περισσότερες συμμετοχές.
Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία έγινε παρουσίαση της Κυπριακής Ολυμπιακής Ομάδας για τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες «ΡΙΟ 2016», οι οποίοι θα διεξαχθούν από 5-21 Αυγούστου, στην παρουσία κάποιων εκ των αθλητών της αποστολής, και στην οποία τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή για τους πεσόντες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής , η κ. ΓΔ της ΚΟΕ είπε ότι οι αγώνες διεξάγονται για πρώτη φορά σε χώρα της Λατινικής Αμερικής και σε αυτούς αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 10.500 αθλητές.

Όπως ανέφερε, η τελετή έναρξης και η τελετή λήξης των αγώνων θα διεξαχθούν στο «Μαρακανά» και το αγωνιστικό μέρος θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ρίο σε αγωνιστικούς χώρους που απέχουν περίπου μία ώρα οδικώς από το Ολυμπιακό Χωριό.

«Σε ό,τι αφορά τους αγωνιστικούς στόχους, αρχίζουμε από το δεδομένο ότι η επιτυχία του Παύλου Κοντίδη στο Λονδίνο, ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετέχουν οι καλύτεροι, που σε κάθε ξεχωριστό αγώνισμα είναι μερικές δεκάδες αθλητών από όλο τον κόσμο. Εκ των πραγμάτων όσοι συμμετέχουν είναι ήδη νικητές και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται, ανεξαρτήτως της κατάταξης τους στους αγώνες. Υπάρχουν στην ομάδα κάποιοι αθλητές που μπορούν ενδεχομένως να ανέβουν στο βάθρο και κάποιοι άλλοι που μπορούν να φτάσουν μέχρι τον τελικό του αγωνίσματος τους και να πλασαριστούν στην πρώτη δωδεκάδα. Εμείς θέλουμε από όλα τα μέλη της ομάδας, να δώσουν ό,τι μπορούν αγωνιστικά, να είναι συγκεντρωμένοι τις μέρες που θα προηγηθούν και τη μέρα που θα αγωνιστούν και να εξαντλήσουν τα ψυχικά τους αποθέματα την ημέρα του αγώνα», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, οι προπονητές τους θα είναι μαζί τους, όπως και ο γιατρός και οι φυσιοθεραπευτές της ομάδας, καθώς και η Διοικητική ομάδα για να βοηθήσουν σε ότι χρειαστεί.

«Κατανοούμε ότι είναι μακρινό το ταξίδι και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι όπως στην Κύπρο, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρξει γρήγορη προσαρμογή. Εφόσον όλα εξελιχτούν ομαλά, πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν και αγωνιστικές επιτυχίες ανάλογες των δυνατοτήτων τους. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζοντας τους αθλητές μας, είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην υλοποίηση των παραπάνω στόχων.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι στο Ρίο θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τις 3-8 Αυγούστου και θα παραβρεθεί ως προσκεκλημένος της ΔΟΕ στην τελετή έναρξης, ως ισχύει για τους αρχηγούς κρατών, και για να παρακολουθήσει τις πρώτες προσπάθειες των Κύπριων αθλητών.

Όπως είπε, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή θα εκπροσωπήσει στους αγώνες, ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Δημήτρης Λεοντής.

Η ΓΔ της ΚΟΕ ανέφερε ότι την Κυριακή 24 Ιουλίου θα αναχωρήσει για το Ρίο , η Διοικητική Ομάδα και θα ακολουθήσει τμηματικά η μετάβαση των αθλητών και προπονητών, η οποία θα πραγματοποιείται αναλόγως των ημερομηνιών που αγωνίζονται.

«Προσπάθεια της ΚΟΕ ήταν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των αθλητών μέσω των οικείων Ομοσπονδιών τους. Θεωρούμε ότι αυτό έχει επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό. Ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία προς όλους τους αθλητές της Ολυμπιακής Ομάδας. Είμαστε σίγουροι ότι για άλλη μια φορά θα εκπροσωπήσουν επάξια την πατρίδα τους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για το θέμα της προφύλαξης της αποστολής από διάφορες μολύνσεις, η ΓΔ της ΚΟΕ είπε ότι έχουν δοθεί στις Ομοσπονδίες ιατρικές Οδηγίες και συμπλήρωσε ότι οι κίνδυνοι υπάρχουν.

«Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να πάρουμε ατομικές προφυλάξεις με βάση τις οδηγίες που παίρνουμε και ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Είμαι σίγουρη ότι η διοργανωτική επιτροπή και η ΔΟΕ έχουν λάβει πάρα πολλά μέτρα και ευελπιστούμε ότι δεν θα συμβεί κάτι που δεν επιθυμούμε», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Ντίνος Μιχαηλίδης, στο χαιρετισμό του ξεκίνησε με τις επιτυχίες της Ομάδας τους στίβου στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες του Άμστερνταμ, όπου είχε συνολικά την καλύτερη εμφάνιση όλων των εποχών, σε αυτούς τους αγώνες, καθώς και στην επιτυχία της κυπριακής σκοποβολής στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες της Ιταλίας όπου η Κύπρος κατέκτησε τρία μετάλλια.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στην πολύ σημαντική επιτυχία που είχαν μαθητές της Κύπρου στους Παγκόσμιους αγώνες της Τραπεζούντας, όπου η Κύπρος κατέκτησε 13 μετάλλια από τα οποία τέσσερα χρυσά, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Ηλία Γεωργίου ο οποίος κέρδισε πέντε μετάλλια στην γυμναστική.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, και στον Κύπριο νεαρό πρωταθλητή της δισκοβολίας, τον Γιώργο Κονιαράκη, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων που έγινε στην Τιφλίδα. «Ο αθλητής στην δική του ηλικιακή κατηγορία βρίσκεται αυτή την στιγμή πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ υπήρξε άριστος μαθητής. Στα δώδεκα μαθήματα, σύμφωνα με τον έλεγχο του, βαθμολογήθηκε με δώδεκα 20αρια. Δεν μπορεί να υπάρξει πρωταθλητής που να μην είναι καλός μαθητής. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία, όπως και στους άλλους πέντε αθλητές που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων που ξεκίνησε σήμερα στην Πολωνία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανακοίνωσε ότι ενόψει της παρουσίας για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ που θα αποτελείται από δέκα αθλητές, η ΚΟΕ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα συνεργαστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα για την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Όπως είπε, μέλη της αποστολής της ΚΟΕ θα επισκεφθούν το κέντρο της ΔΟΕ στο Ολυμπιακό Χωριό και θα εκφράσουν τη στήριξη τους προς την Ομάδα των Προσφύγων.

Αναφερόμενος στην κυπριακή αποστολή στους Ολυμπιακούς, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ είπε ότι ίσως να είναι και η καλύτερη ομάδα που έχει στείλει η Κύπρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και πρόσθεσε ότι «έστω κι αν δεν κερδίσουμε κάποιο μετάλλιο, που έχουμε πάρα πολλές ελπίδες να κερδίσουμε μετάλλια, το γεγονός ότι 17 αθλητές έχουν πιάσει το όριο για συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες θεωρείται από μόνο του μια μεγάλη επιτυχία».

Περιμένουν, συνέχισε, ότι η Κύπρος θα έχει μια αξιοπρεπή εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Περιμένουμε πάρα πολλά από την αξιοπρεπή και αξιόλογη εμφάνιση των αθλητών μας. Προσδοκούμε και σε κάποιο μετάλλιο. Πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά. Από την πλευρά της ΚΟΕ, έχουμε κάνει τα αδύνατα δυνατά, ούτως ώστε η αποστολή να μην στερηθεί τίποτε και την έχουμε προετοιμάσει και προετοιμάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε και την ανάλογη εμφάνιση και ανταπόκριση», συμπλήρωσε.

Η Κύπρος, συνέχισε, συμμετέχει για 10η φορά στους αγώνες. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη αποστολή, είναι μακριά, έχει διαφορετικές συνθήκες, διαφορετική νοοτροπία», πρόσθεσε.

Ο αθλητής της Κυπριακής Ολυμπιακής Ομάδας, σκοπευτής Ανδρέας Χάσικος, σε χαιρετισμό του εκ μέρους των αθλητών, ευχαρίστησε την ΚΟΕ, τον ΚΟΑ και την Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου για την συνεχή τους στήριξη. «Πραγματικά χωρίς εσάς δεν θα μπορούσε κανένας αθλητής να φτάσει εδώ που είμαστε σήμερα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χάσικος συνεχάρη όλους τους αθλητές που κατάφεραν να προκριθούν. «Πιστεύω ότι είναι ύψιστη τιμή για κάποιο αθλητή η συμμετοχή σε μία Ολυμπιάδα. Αυτό για μένα ήταν όταν ξεκίνησα πριν 16 χρόνια, να αγωνίζομαι στην σκοποβολή. Θέλω να ευχηθώ το μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη να αποτελέσει, ουσιαστικά, το προμήνυμα για πολλά μετάλλια σε αυτή την ολυμπιάδα. Αυτή είναι η ευχή μου για όλους τους αθλητές. Αυτό θα ήταν και για μας η μεγαλύτερη τιμή να σας κάνουμε εσάς περήφανους με ένα μετάλλιο», πρόσθεσε.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη προβλήθηκε βίντεο με θέμα «Κύπρος και Ολυμπιακοί Αγώνες», ένα προωθητικό φιλμάκι της Κυπριακής Ολυμπιακής Ομάδας και φιλμάκι της IOC Olympics για το Ρίο 2016.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy