Στον αέρα η συμφωνία στην ξενοδοχοβιομηχανία

Την αντίθεση τους στην κατ` αρχή συμφωνία που επιτεύχθηκε για τους εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία, μετά από μεσολάβηση της Υπουργού Εργασίας, εκφράζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, μέλη της ΔΕΟΚ, με τον ΓΓ της, Διομήδη Διομήδους, να κάνει λόγο για “ό,τι χειρότερο μπορούσε να υπάρξει από τη διαπραγμάτευση”.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ΔΕΟΚ, στη Λεμεσό, Έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της Συντεχνίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ΑΛΛΑΓΗ-ΔΕΟΚ, όπου έγινε ενημέρωση γύρω από την κατ` αρχήν συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των άλλων συντεχνιών και της εργοδοτικής πλευράς και ομόφωνα αποφασίστηκε η μη υιοθέτηση της.

Στις δηλώσεις του ο κ. Διομήδους σημείωσε πως “ερήμην της ΔΕΟΚ και της κλαδικής της” επιτεύχθηκε με τις άλλες συντεχνίες μια κατ`αρχήν συμφωνία, που “δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που διεκδικήσαμε, σε αυτά που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε Παγκύπριες Συνελεύσεις σε όλες τις Επαρχίες και στους όρους εντολής που έδωσαν για να διαπραγματευτούμε σαν Συνδικαλιστική πλευρά”.

Είναι, υποστήριξε, μια ετεροβαρής συμφωνία, “χωρίς οποιαδήποτε ευαισθησία για πέραν του 80% των ξενοδοχοϋπαλλήλων που ζουν με συμβόλαια και μισθούς των 600 και 700 ευρώ το μήνα και βεβαίως δεν βελτιώνει σωστά και σοβαρά ούτε τη συλλογική σύμβαση, για την οποίαν έχουν δώσει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ένα ποσοστό του 15-20% πίσω στους ξενοδόχους τα τελευταία 2 χρόνια”.

Η ΔΕΟΚ, συνέχισε ο κ. Διομήδους, θα ενημερώσει σχετικά όλα τα μέλη της και θα ακολουθήσουν συνελεύσεις στις Επαρχίες, για τις τελικές αποφάσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι “στο τέλος της ημέρας τα δικά μας τα μέλη ομόφωνα καταλήγουν ότι αυτή η καταρχήν συμφωνία είναι, ενδεχομένως, ότι χειρότερο μπορούσε να υπάρξει από τη διαπραγμάτευση”.

“Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πετύχαμε αυτά που είχαμε ως διαπραγματευτικούς σκοπούς και στόχους και αυτό θα μεταφέρουμε την ώρα που πρέπει και στην Υπουργό Εργασίας που κατέθεσε αυτήν την μεσολαβητική πρόταση”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξει οποιαδήποτε διαβούλευση με τις άλλες συντεχνίες (ΣΕΚ-ΠΕΟ), ο ΓΓ της ΔΕΟΚ ανέφερε πως “σε τούτη τη φάση δεν το κρίνουμε ούτε χρήσιμο, ούτε σκόπιμο” και υπέδειξε πως “έχουν διαπραγματευθεί ερήμην της ΔΕΟΚ και της κλαδικής της και έχουν φέρει ένα αποτέλεσμα, για το οποίο θα αποφασίσει η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων”.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ΑΛΛΑΓΗ-ΔΕΟΚ, Κυριάκος Ευθυμίου, δήλωσε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει στην πρόταση της Υπουργού Εργασίας νομοθετική ρύθμιση του πενθήμερου και του κατώτατου μισθού, “είναι απαράδεκτο για εμάς, σήμερα που είναι παραδεκτό από όλους ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία διανύει μια από τις καλύτερες χρονιές, να βρίσκουμε εργαζόμενους με εξαήμερα συμβόλαια των 700 ευρώ και ακόμη και πιο κάτω”.

Καθήκον μας, πρόσθεσε, είναι “να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους και ήδη αυτό κάναμε σήμερα για την καταρχήν συμφωνία και από αύριο θα ενημερώνουμε τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία για τη συμφωνία αυτή και εναπόκειται στους εργαζόμενους, μέλη και των άλλων δυο συντεχνιών, όταν θα έχουν Επαρχιακές Συνελεύσεις, αν θα τη δεχθούν ή όχι”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy