Στον αναπνευστήρα βρίσκεται οικονομικά το Κολόσσι

Τεράστια χρέη από κακοδιαχείριση, αλλά και προβλήματα λόγω ελλείψεων βασικών υποδομών και έργων

Μπορεί τα χωριά των ορεινών περιοχών της επαρχίας Λεμεσού να ταλανίζονται από τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζουν σε βασικές υποδομές και αναπτυξιακά έργα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μια συνεχή συρρίκνωση του πληθυσμού τους, ωστόσο δεν είναι σε καλύτερη μοίρα και κάποιες μεγάλες σε πληθυσμό κοινότητες που σχεδόν είναι ενωμένες με την πόλη της Λεμεσού, οι οποίες όμως βρίσκονται σε δεινή θέση και έχουν ανάγκη άμεσης στήριξης από το κράτος.

Χαρακτηριστική περίπτωση, όσο κι αν μπορεί να ακούγεται παράξενο, αποτελεί η κοινότητα Κολοσσίου. Η Τοπική Αρχή εκπέμπει, κατά κάποιο τρόπο, σήμα κινδύνου, εξαιτίας κυρίως της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται εδώ και καιρό, αλλά και λόγω κάποιων βασικών ελλείψεων σε έργα υποδομής και ανάπτυξης.

Σχετικές είναι οι αναφορές που περιλαμβάνονται σε επιστολές και υπομνήματα που διαβιβάστηκαν τον τελευταίο καιρό στον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργο Γεωργίου, μετά από επίσκεψη και επαφές που είχε με τον κοινοτάρχη Λουκά Γενεθλίου και μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Η κοινότητα Κολοσσίου, όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση, εξαιτίας οικονομικής κακοδιαχείρισης της προηγούμενης κοινοτικής Αρχής. «Σήμερα η κοινότητα οικονομικά είναι στον αναπνευστήρα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αφού έχει οφειλές σε νερό, οι οποίες ανέρχονται σε 4 εκ. ευρώ, αλλά και άλλες υποχρεώσεις ύψους 2 εκ. σε ρεύμα, τηλέφωνα, λειτουργικά έξοδα και μισθούς προσωπικού «που εργάζεται με υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντεπεξέλθει».

Ο κ. Γεωργίου ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών ενημέρωση για τις ενέργειες του Υπουργείου σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς για οικονομική στήριξη της κοινότητας καθώς και για τα χρονοδιαγράμματα στα οποία προγραμματίζεται η επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Το Κολόσσι όμως, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό της Κύπρου, με περίπου 7.000 κατοίκους, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και με το κοιμητήριό του. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η Τοπική Αρχή έχει υποβάλει εδώ και αρκετό καιρό αίτημα για την επέκταση ή τη δημιουργία κοιμητηρίου στην κοινότητα, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει οποιαδήποτε ανταπόκριση από το αρμόδιο υπουργείο.

Το ζήτημα κρίνεται ως κατεπείγον, αφού, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει μόνο τρεις τάφοι και σύντομα οι κάτοικοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την έλλειψη χώρων κοιμητηρίου και τη δυνατότητα ταφής» με δεδομένο το γεγονός ότι «από μόνη της η κοινότητα, αφού είναι καταχρεωμένη, δεν είναι σε θέση να προχωρήσει με δαπάνες δικές της για να αποκτήσει νέο κοιμητήριο».
Στο Υπουργείο Εσωτερικών έχει υποβληθεί προ πολλού από το Κοινοτικό Συμβούλιο και αίτημα για κατασκευή-ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα της κοινότητας. Ένα έργο που, όπως αναφέρθηκε από την Τοπική Αρχή θεωρείται ώριμο, αλλά δυστυχώς η προώθηση της υλοποίησής του αναστάληκε λόγω της οικονομικής κρίσης και από τότε δεν προχώρησαν τα έργα.

Ζητείται εκ νέου από το Υπουργείο Εσωτερικών να μελετήσει το αίτημα της κοινότητας και να γίνει ενημέρωση για τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για το συγκεκριμένο έργο και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης που ενδεχομένως έχουν τεθεί από την κυβέρνηση.

Ένα άλλο σημαντικό έργο που η υλοποίησή του θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και όσων επισκέπτονται ή διέρχονται από το Κολόσσι, είναι ο δρόμος που συνδέει την κοινότητα με την Επισκοπή.

Στη σχετική επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό, ο Γιώργος Γεωργίου ζητά από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη να προωθήσει το συντομότερο δυνατό την έναρξη των κατασκευαστικών έργων του οδικού δικτύου Κολοσσίου-Επισκοπής, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, το οποίο επίσης είχε ανασταλεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Στο έργο αυτό, όπως επισημαίνεται, «οι κάτοικοι, όχι μόνο του Κολοσσίου αλλά και των γειτονικών κοινοτήτων, έχουν επενδύσει τις ελπίδες και προσδοκίες τους αφού, εκτός των άλλων θετικών που θα προκύψουν, όπως η ασφάλεια και η καλύτερη άνεση στη διακίνηση, η κατασκευή του θα αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη την περιοχή».

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy