Στον Γεν. Ελεγκτή φάκελοι και έγγραφα του ΣΑΠΑ

Στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη θα τεθούν τις επόμενες μέρες τα έγγραφα που αφορούν την Α` φάση του αποχετευτικού και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάφου.

Σήμερα είχε προγραμματιστεί όπως λειτουργοί των δημοσίων έργων, με εντολή του Γενικού Ελεγκτή, επισκεφθούν τα γραφεία του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ) και το Δήμο Πάφου με σκοπό να παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΚΥΠΕ, ομάδα αστυνομικών μετέβη λίγο πριν τις δέκα το πρωί στα γραφεία του ΣΑΠΑ και παρέλαβε μεγάλο αριθμό φακέλων και εγγράφων που αφορούν την Α` φάση του αποχετευτικού συστήματος.

O Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι οι Λειτουργοί των Δημοσίων Έργων θα παραλάβουν και θα μεταφέρουν στην Ελεγκτική Υπηρεσία για έλεγχο όλα τα έγγραφα των συμβούλων και των εργολάβων της Α’ φάσης του αποχετευτικού.

Υπενθυμίζεται ότι για τη Β` φάση του αποχετευτικού τελούν υπό κράτηση ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, ο διευθυντής του Σ.Α.ΠΑ. Ευτύχιος Μαληκκίδης και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗ.ΣΥ Γιώργος Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τα έγγραφα της Α` φάσης δεν έχουν αποτελέσει μέχρι στιγμής αντικείμενο διερεύνησης από πλευράς της Αστυνομίας.

Ανέφερε επίσης ότι “από το Δήμο Πάφου θα πάρουμε όλα τα έγγραφα που έχουν σχέση με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάφου”.

Ανέφερε ότι τα ευρήματα από τον έλεγχο των εγγράφων θα σταλούν στο Γενικό Εισαγγελέα και ακολούθως στην Αστυνομία.

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το2013 όσον αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάφου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “σύμφωνα με την Ανάλυση Οικονομικής Κατάστασης Έργου ημερ. 5.11.2013, που ετοιμάστηκε από τον ιδιώτη Επιμετρητή σε συνεργασία με το Λογιστήριο του Δήμου, είχαν γίνει μέχρι την ημέρα που διεξήχθη ο έλεγχος από την Υπηρεσία μας, συνολικές πληρωμές ύψους €8.145.591,86 για το Μέρος Α΄ – Πολεοδομικό Έργο”.

“Στο πιο πάνω ποσό περιλαμβάνονται πληρωμές προς τον Ανάδοχο ύψους €7.803.871,57 και προς το διορισμένο προμηθευτή των φωτιστικών ύψους €341.720,29, το οποίο είχε καταβληθεί απευθείας από το Δήμο. Από την πιο πάνω ανάλυση (€8.145.591,86 – €7.489.148,67) προκύπτει ότι είχε γίνει υπερπληρωμή προς τον Ανάδοχο ενός ποσού ύψους €656.443,19”, προστίθεται.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, σύμφωνα με την έκθεση, με επιστολή της εξέφραζε την άποψη “ότι ο Δήμος δεν είχε προβεί – κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου – στις απαραίτητες ενέργειες και, δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα, για διασφάλιση των συμφερόντων του. Παρατηρήσαμε επίσης ότι η διαχείριση, ο συντονισμός και ο έλεγχος του συμβολαίου δεν ήταν επαρκής, με αποτέλεσμα να γίνουν τροποποιήσεις των σχεδίων και να εκτελεστούν επιπλέον εργασίες, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Δήμου, γεγονός που οδήγησε τελικά και στην υπερπληρωμή του Αναδόχου”, όπως αναφέρεται.

Τέλος, αναφέρει η έκθεση, “ ζητήσαμε από τον Δήμαρχο όπως μας πληροφορήσει για τους τρόπους με τους οποίους προτίθετο να ανακτήσει το ποσό της υπερπληρωμής. Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε απάντηση από τον Δήμαρχο Πάφου”.

Ο κ. Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ξεκαθάρισε ότι ο έλεγχος “θα αρχίσει από το μηδέν και δεν θεωρούμε τίποτε ως δεδομένο”.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ακόμη ότι στον έλεγχο των εγγράφων, ο οποίος, όπως είπε, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ολίγων εβδομάδων, θα συμβάλουν και δύο έμπειροι μηχανικοί “για περίοδο που δεν θα υπερβεί τους δύο μήνες”.

Ο Γενικός Ελεγκτής εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η διερεύνηση της υπόθεσης εξελίσσεται “ πολύ καλά”.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι εξετάσεις της Αστυνομίας για την υπόθεση του σκανδάλου του ΣΑΠΑ συνεχίζονται και λαμβάνονται καταθέσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Αστυνομία αναμένει να της δοθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές από τη Νομική Υπηρεσία όσον αφορά τα επόμενα βήματα.

Ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία θα εξετάσει σήμερα τα πρακτικά του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου για να δούν πώς αιτιολόγησε το Δικαστήριο την απόρριψη του αιτήματος της Αστυνομίας για έκδοση διατάγματος κράτησης εναντίον τριών υπόπτων, του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ΝΕΜΕΣΙΣ Κυριάκου Χρυσοχόου, του τεχνικού διευθυντή της MEDCON Ανδρέα Χειμαρίδη και του επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ Γιώργου Σιαηλή και για να αποφασιστεί κατα πόσον μπορεί να γίνει έφεση.

“Η θέση του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα είναι να γίνει έφεση”, ανέφερε η πηγή στο ΚΥΠΕ.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy