Στον πάτο οι εισπράξεις του φόρου βάσει της λίστας Λαγκάρντ

Από τα €35 εκ. μόνο €1,8 εκ. Και 670 επιστολές για Panama Papers

Μόλις €1.868.752 έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής από το Τμήμα Φορολογίας, από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη Λίστα Λαγκάρντ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών δήλωνε δημόσια πριν από δύο περίπου χρόνια ότι το κράτος έχει να παίρνει συνολικά €35 εκατ.

Ο τραγικός αυτός απολογισμός προκύπτει μέσα από ενημερωτική επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή, απαντώντας σε σωρεία ερωτημάτων των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Σύμφωνα με το υπόμνημα μάλιστα παραμένουν ακόμα για εξέταση μόλις 54 προφίλ προσώπων από τα 490.

Σημειώνεται ακόμα ότι για 17 προφίλ δεν αναμένεται να προκύψουν πρόσθετοι φόροι, ενώ για άλλα 37 έχουν εκδοθεί φορολογίες που είναι υπό εξέταση. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ανάλυση οι φόροι που αναμένεται να προκύψουν είναι περιορισμένοι, εκτός από 4-5 υποθέσεις, οι οποίες εξετάζονται εις βάθος σύμφωνα με το Υπουργείο.

 

Τεράστια αύξηση των φορολογικών οφειλών φέτος

Τεράστια αύξηση καταγράφουν οι φορολογικές οφειλές προς το κράτος για το 2017, κάτι που σε αριθμούς μεταφράζεται σε €335 εκ. Σημειώνεται ότι μόνο οι οφειλές για το 2017 αντιστοιχούν στο 16% του συνόλου των φορολογικών οφειλών που συνολικά ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των €2,058 δις.

Η στρέβλωση της εικόνας για τις φορολογικές οφειλές οφείλεται σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών σε δύο κατηγορίες φορολογικών οφειλών: α) €65 εκ. φορολογικές οφειλές τριών μεγάλων φορολογούμενων για τους οποίους εκκρεμεί η επιστροφή του ΦΠΑ και οι οποίες αναμένονται να συμψηφιστούν είτε στο σύνολό τους είτε θα προκύψει επιπλέον επιστροφή. β) €61 εκ. οφειλές άμεσης και έμμεσης φορολογίας προηγούμενων ετών που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών και δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί (υπολείπονται δόσεις ή δεν έχει λήξει η προθεσμία εφάπαξ ρύθμισης).

Σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, από τη διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 έχουν δημιουργηθεί περίπου 4.800 ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών. Μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί μόλις €70 εκ. από το συνολικό ποσό των €161 εκ.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy