Συνάντηση Μαρκουλλή με Τ/κ εμπειρογνώμονα, ενημέρωση του Εθνικού

Στις 1600 ώρα Κύπρου θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη συνάντηση της επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Περιουσιακό Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή με τον Τ/κ εμπειρογνώμονα για το Περιουσιακό και τα Ηνωμένα `Εθνη.

Κατά την πρωινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποφάσισαν το θέμα να συζητηθεί περαιτέρω ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών σήμερα το απόγευμα και όπως αυτοί ενημερώσουν αναλόγως του ηγέτες για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων τους.

Εξάλλου στις 1600 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Ενωρίτερα σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν από την κ. Μαρκουλλή και τον κ. Μαυρογιάννη για την πρωινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Προηγούμενη Ενημέρωση 

Συζητούν αποζημιώσεις για το περιουσιακό με ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Ρωτήστε με όταν τελειώσουμε» ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην ερώτηση αν είναι αισιόδοξος. Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε με την είσοδό του στο Παλάτι των Ηνωμένων Εθνών, όπου έφθασε πρώτος, για να ακολουθήσει στη συνέχεια και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκαν στην είσοδο του κτιρίου ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. ΈσπενΜπαρθ Έιντε και η ειδική αντιπρόσωπος των Ην. Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και ο γενικός διευθυντής των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη Μάικλ Μόλερ.

Όταν ο κ. Ακιντζί εισήλθε στο κτίριο απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους καλημερίζοντάς τους στα ελληνικά, στα τούρκικα και στα αγγλικά. Ο Τ/κ ηγέτης ερωτηθείς επίσης αν είναι αισιόδοξος απάντησε τα ίδια με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: Ρωτήστε με όταν τελειώσουμε…

Το περιουσιακό είναι το πρώτο θέμα που μπήκε σήμερα στη συνάντηση των δύο ηγετών. Στις συνομιλίες μαζί με τον κ. Αναστασιάδη παρακάθονται οι κ.κ. Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης και η κα Ερατώ Μαρκουλλή.

Το περιουσιακό, όπως είναι γνωστό, παραμένει κλειδί για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και σ’ αυτό είχε γίνει πολλή δουλειά που αφορά στη συμφωνία για τις κατηγορίες των περιουσιών καθώς και στις θεραπείες- αποκατάσταση, ανταλλαγή, αποζημίωση. Η βασική διαφορά των δύο πλευρών είναι και η ουσία του περιουσιακού: είναι τα κριτηρια βάσει των οποίων θα αποφασίζει η Επιτροπή Περιουσιών. Κύρια διαφορά των δύο πλευρών αφορά στο ποιος έχει τον πρώτο λόγο: Ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης. Για πρώτη φορά, όπως είναι γνωστό, στα κριτήρια έχει εισαχθεί από την τ/κ πλευρά το κριτήριο του συναισθηματικού δεσμού και σε απάντηση η ε/κ πλευρά παραπέμπει στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τη σχετική νομολογία.

Αυτές οι διαφωνίες παρέμειναν και σήμερα όπως πληροφορούμαστε και θα συζητηθούν περαιτέρω το απόγευμα οι τεχνοκράτες των δύο πλευρών οι οποίοι και θα ενημερώσουν ανάλογα τους δύο ηγέτες.

Στη συνάντηση που διακόπηκε για διάλειμμα πριν από λίγο αποφασίστηκε επίσης να γίνει ξεχωριστή συζήτηση μεταξύ των τεχνοκρατών και εκπροσώπων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρίσκονται στη Γενεύη για τη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων για τις περιουσίες.
Η κα Μαρκουλλή αναμενόταν να ενημερώσει επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μετά το διάλειμμα η συνάντηση θα συνεχίσει με τη διακυβέρνηση.

Μετά τη δεύτερη αποψινή συνάντηση η ελβετική κυβέρνηση θα παραθέσει δείπνο στους δύο ηγέτες και τις αντιπροσωπειες τους στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η ελληνική αντιπροσωπεία.

Εν τω μεταξύ στις 15:30 ο κ. Έιντε θα προχωρήσει σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Γενεύη-Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy