Στρατηγικό σχέδιο για ψυχοκοινωνική υποστήριξη μετά από κρίση

O Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου προχώρησε στη σύσταση τετραμελούς Επιτροπής με σκοπό τη διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου δράσης για ψυχοκοινωνική υποστήριξη μετά από κρίση στην κοινότητα.

Σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι ψυχολογικές πρώτες βοήθειες είναι απαραίτητες για μια ολοκληρωμένη ανταπόκριση σε κρίσιμα συμβάντα ή φυσικές καταστροφές και πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους τους επηρεαζόμενους ανά πάσα στιγμή. Ψυχολογικές πρώτες βοήθειες οι οποίες παρέχονται στοχοποιημένα σε ομάδες υψηλού ρίσκου και σύμφωνα με βέλτιστες πρακτικές, προάγουν την ανθεκτικότητα μετά το κρίσιμο συμβάν και μειώνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση μακροπρόσθεσμων και πιο σοβαρών ψυχολογικών δυσκολιών.

Προστίθεται ότι με πρωτοβουλία της Επιτροπής έγινε συνάντηση με τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Μάρκο Τράγκολα και τον Καθ. Γιώργο Μπούστρα, Διευθυντή Εργαστηρίου Center for Risk and Decision Science, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και διαφάνηκε ότι υπάρχει κοινή ανησυχία για κενό υπηρεσιών σε επίπεδο ψυχολογικών πρώτων βοηθειών μετά από κρίσιμα συμβάντα και φυσικές καταστροφές.

Συμφωνήθηκε συνεργασία μεταξύ του Συνδέσμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, του Πανεπιστημίου Κύπρου, και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με σκοπό τη διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου ετοιμότητας για  ανταπόκριση στην κρίση με επιστημονικά επικυρωμένες ψυχοκοινωνικές δράσεις.

Ο Σύνδεσμος καλεί ενδιαφερόμενα άτομα, κοινωνικούς εταίρους, ή οργανωμένα σύνολα εθελοντών που επιθυμούν να συμπράξουν στη διαμόρφωση δικτύου συνεργασίας και σε μια από κοινού προσπάθεια για υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους επικοινωνώντας με την Συντονίστρια της Επιτροπής στο [email protected].
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy