«Stress test» για την ΕΕ η προσφυγική κρίση

Δραματικό τεστ αντοχής, για την ΕΕ χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την προσφυγική κρίση και την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων σε συζήτηση ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τρίτη.

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι «ενδεχόμενη νίκη του καθεστώτος Άσσαντ στη Συρία, η οποία είναι σήμερα πιο πιθανή με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, θα οδηγήσει σε ένα ακόμη μεταναστευτικό κύμα».

Ο Πρόεδρος του ΕΣ είπε ότι είναι πιο επιτακτική σήμερα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ότι απαιτείται αμοιβαία κατανόηση και σεβασμός και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει κοινή υποχρέωση να παράσχει βοήθεια στους πρόσφυγες αλλά την ίδια ώρα να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα.

Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ επίσης σημαντικά στοιχεία στην αντιμετώπιση της κατάστασης είναι η επίδειξη υπευθυνότητας και κοινής λογικής.
Ανέφερε ότι «Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα είναι Ευρώπη χωρίς Σένγκεν».

Ο Πρόεδρος του ΕΣ τόνισε ότι η αποκατάσταση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, αποτελεί προϋπόθεση για μια αποτελεσματική, ανθρωπιστική και ασφαλή μεταναστευτική πολιτική.

Αναφέρθηκε στον κανονισμό του Δουβλίνου και τη συμφωνία για τις ποσοστώσεις στην υποδοχή των προσφύγων για να τονίσει ότι όλοι πρέπει να τηρούν αυτούς τους κανονισμούς ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι «θυσιάζουμε κάποια από τα συμφέροντά μας».
Ο κ. Τουσκ σημείωσε ακόμη ότι πολλοί είναι αυτοί που ασκούν κριτική στην ΕΕ αλλά οι πρόσφυγες καταφεύγουν σε χώρες της ‘Ενωσης ακριβώς γιατί η ΕΕ παραμένει η πιο ανοιχτή και η πιο ανεκτική κοινότητα από όλες.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι επιβάλλεται η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει όταν βλέπει να διαπράττονται αδικίες και δεν πρέπει να μένει ουδέτερη.

Ο κ. Γιούνκερ επέκρινε έντονα την Ουγγαρία για την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα της, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί το 2015 κάποιος να τολμά να χτίζει τείχη μέσα στην Ευρώπη, και να τα χαρακτηρίζει μάλιστα «αρχιτεκτονικό έργο».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες και οι πηγές της κρίσης και επέκρινε κάποια κράτη που έχουν μειώσει τα κονδύλια τους στο επισιτιστικό πρόγραμμα των ΗΕ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ θα έπρεπε να νοιώθουμε υπερήφανοι γιατί όσοι αισθάνονται δυστυχείς έρχονται στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή.

Εκείνοι που κτίζουν τείχη, πρόσθεσε, θα πρέπει να προσέχουν και τι λένε «γιατί τα λόγια τους μιλάνε σε όσους τους ακούν».
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στο ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό για να τονίσει ότι στη συνάντησή του με τον Ερντογάν δεν αντάλλαξαν μόνο αβρότητες. Αλλά πρόσθεσε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αγκυρα έχει ήδη φιλοξενήσει 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της κάτι που δεν έχει κάνει καμία χώρα στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην ανάγκη για σωστή διαχείριση της κρίσης γιατί ότι και να κάνει η Ευρώπη, οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να κατακλύζουν την ΕΕ.

Τόνισε ακόμη ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο «οικονομικοί μετανάστες» και ότι πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός καθώς πολλοί φεύγουν από τις χώρες τους γιατί διώκονται.
Από πλευράς Ευρωβουλευτών διαφάνηκε και από τη σημερινή συζήτηση ότι οι απόψεις διίστανται και ότι πολλοί υπερασπίζονται ότι η ΕΕ πρέπει να υποδεχθεί τους πρόσφυγες και να τους βοηθήσει να ενταχθούν και να ενσωματωθούν ενώ άλλοι διατύπωσαν ακραίες απόψεις όπως η ανάγκη για κλείσιμο των συνόρων.

Σε γενικές γραμμές μια ομάδα Ευρωβουλευτών υποστήριξε την ανάγκη για εξεύρεση μακροπρόθεσμου χειρισμού της κατάστασης και εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων όπως ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Λιβύη. ‘Αλλοι σημείωσαν ότι δεν μπορεί η ΕΕ να καταστρέφει χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη, στη συνέχεια να προσκαλεί τους πρόσφυγες στην ΕΕ και μετά να επιβάλλει κανόνες για ποσοστώσεις και μετεγκατάσταση. Οι λύσεις πανικού, είπαν κάποιοι, είναι γελοίες και απρόσιτες.

Αναφορά έγινε στην ανάγκη για επίδειξη πολιτικού θάρρους και βούλησης από πλευράς ΕΕ η οποία πολλές φορές φάνηκε ανέτοιμη και απέδειξε τις ελλείψεις της.

Μερίδα των Ευρωβουλευτών διατύπωσε την ανάγκη για προστασία των συνόρων της ΕΕ, σημείωσε ότι προκαλείται πρόβλημα στην πολιτική ενσωμάτωση των προσφύγων ενώ ακούστηκαν και απόψεις για την εγκληματική δράση κάποιων από αυτούς οι οποίοι δεν εντάσσονται στις τοπικές κοινωνίες.

Έκκληση Μαυρίδη

Θα πρέπει αντί να κάνουμε συναλλαγές με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος, να του ζητήσουμε να σταματήσει να βομβαρδίζει τους Κούρδους, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο σε συζήτηση για το προσφυγικό και την ανθρωπιστική κρίση.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια που προκαλούν την προσφυγική κρίση και η ΕΕ να βοηθήσει ώστε να μην υπάρχουν πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η προστασία των κατοίκων της Συρίας, με την εκρίζωση του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, συνέχισε, δεν βλέπουμε αυτό να γίνεται ενώ την ίδια ώρα ο Ερντογάν βρίσκεται στις Βρυξέλλες και η Ευρώπη κρίνει ότι «για υπέρτερους λόγους τον έχει ανάγκη».

Ας μη ξεχνάμε, είπε, ότι η Τουρκία κατέχει μέρος της Κύπρου, βομβαρδίζει τους Κούρδους και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια του τη χώρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy