Στροφή των τραπεζών προς στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

Χαλαρώνουν τα κριτήρια για τα νοικοκυριά, αλλά όχι και για τις επιχειρήσεις

Στροφή των τραπεζών προς τη διοχέτευση δανείων προς τα νοικοκυριά για στεγαστικούς, αλλά και καταναλωτικούς σκοπούς, δείχνει νέα έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας.

Αντίθετα, στις επιχειρήσεις τα κριτήρια για την παραχώρηση δανείων παραμένουν αμετάβλητα, ενώ δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την έκθεση (Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων), η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το τέταρτο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκε η ζήτηση για δάνεια, τόσο από τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Επίσης οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ζήτηση δανείων θα συνεχίσει να αυξάνεται, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2018. Όσον αφορά την προσφορά, με βάση τις απαντήσεις των τραπεζών οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα, τα κριτήρια για την παραχώρηση δανείων προς τα νοικοκυριά για στεγαστικούς και καταναλωτικούς σκοπούς έγιναν χαλαρότερα και αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο χαλαρά, το επόμενο διάστημα. Αντίθετα τα κριτήρια για την παραχώρηση δανείων προς τις επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση το επόμενο διάστημα. Η ΚΤ αποδίδει την αύξηση της ζήτησης για δάνεια, κυρίως στη μείωση των επιτοκίων.

Επίσης για τα νοικοκυριά αναφέρει ότι συνέβαλε επίσης η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η βελτίωση των προοπτικών στην αγορά κατοικιών, η αναδιάρθρωση και αναδιαπραγμάτευση χρέους, η αύξηση των δαπανών για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών και η έλλειψη εναλλακτικής χρηματοδότησης από άλλα τραπεζικά ιδρύματα. Ακόμη για τις επιχειρήσεις η ΚΤ αναφέρει ότι πέρα από τη μείωση των επιτοκίων, στην αύξηση της ζήτησης συνέβαλαν επίσης τα δάνεια από άλλα τραπεζικά ιδρύματα, η ανάγκη αύξησης των αποθεμάτων και κεφαλαίων κίνησης, οι πάγιες επενδύσεις και η ανάγκη αναδιάρθρωσης χρέους. Από την άλλη πλευρά, η ΚΤ αποδίδει την αυξημένη προσφορά για στεγαστικά δάνεια στις θετικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον τραπεζικό τομέα, τις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση των ισολογισμών τους και τη σταδιακή μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, όπως αναφέρει, συνέβαλε επίσης το εύρωστο οικονομικό περιβάλλον αφού είχε θετικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση της φερεγγυότητας των υποψήφιων δανειοληπτών, αλλά και στη μείωση του ρίσκου από πλευράς των τραπεζών.

Μάλιστα η ΚΤ επισημαίνει ότι τα κριτήρια για την παραχώρηση δανείων προς τα νοικοκυριά έγιναν χαλαρότερα, για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2010. Δάνεια και επιτόκια Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ τον Οκτώβριο το σύνολο των δανείων προς τα νοικοκυριά ανήλθε στα 20,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,3 δισ. ευρώ ήταν μη εξυπηρετούμενα. Επίσης στις επιχειρήσεις το σύνολο των δανείων ανήλθε στα 18,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,6 δισ. ευρώ ήταν μη εξυπηρετούμενα.

Τον Δεκέμβριο το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας ανήλθε στο 2,52%, σε σύγκριση με 3,01% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Επίσης το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανήλθε στο 3,74%, σε σύγκριση με 3,95%. Στα δάνεια των νοικοκυριών η Κύπρος βρίσκεται στην πέμπτη θέση (μέσος όρος στην ευρωζώνη 1,83%), ενώ στα δάνεια των επιχειρήσεων βρίσκεται στη δεύτερη θέση (ευρωζώνη 1,7%). Αντίθετα η Κύπρος έχει πιο χαμηλά επιτόκια στα δάνεια των νοικοκυριών για πιστωτικές κάρτες (5,93% έναντι 7,04% στην ευρωζώνη).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy