Σβήστε τα φώτα για μια ώρα, για τη Γη!

Μήνυμα στους ηγέτες για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.

Εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες σε περισσότερες από 180 χώρες ενώνουν σήμερα τις φωνές τους, για τον εορτασμό του πλανήτη -την ώρα της Γης.

Συμβολικά σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα από τις 20:3021:30, με στόχο να μεταφερθεί σε ολόκληρη την ανθρωπότητα το μήνυμα της δράσης για την προστασία του πλανήτη και να σταλεί μήνυμα στους παγκόσμιους ηγέτες ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την προστασία της ανθρωπότητας από τις κλιματικές αλλαγές. Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου τόνισε στον «Άστρα» ότι τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ευθύνονται για τα 3/4 των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Όπως είπε, η μέση χερσαία και θαλάσσια θερμοκρασία σε ολόκληρο τον πλανήτη σημειώνει άνοδο με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες. Οι αρνητικές συνέπειες των φαινομένων αυτών θίγουν όλο και περισσότερο σημαντικούς οικονομικούς τομείς, όπως η γεωργία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η υγεία. Σύμφωνα με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, η Κύπρος ως μεσογειακό νησιώτικο κράτος έχει ευπάθεια στις κλιματικές αλλαγές και ειδικά σε ζητήματα νερού, διάβρωσης ακτών, υποδομών και τουρισμού. Πρόσθεσε ότι το νησί μας έχει ετοιμάσει εθνική στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και βρίσκεται στα αρχικά στάδια υλοποίησής της. Ωστόσο υπέδειξε ότι είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος για να πλησιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για το 2020, που αφορούν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%, την άντληση του 20% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%.

 

Εκδηλώσεις στην Κύπρο

Η εμβληματική εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από την Επίτροπο Περιβάλλοντος, πραγματοποιείται σήμερα στις 20:00 στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος υιοθετεί το σκεπτικό της φετινής εκστρατείας «Σβήσε τα φώτα και Συνδέσου με τη Γη».

Επίσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τις 10:3014:00 στην αίθουσα Ειρήνη στο τέρμα της οδού Λήδρας φεστιβάλ, το οποίο περιλαμβάνει παρουσιάσεις ενημέρωσης για την προστασία του περιβάλλοντος, εργαστήριο επαναχρησιμοποίησης πλαστικών σακουλών, δημιουργία graffiti με θέμα την Ώρα της Γης και δημιουργία τοίχου μηνυμάτων για την Ώρα της Γης.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στην Αυστραλία το 2007 από το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση WWF.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy