Τα άκουσε και… μουσικά ο Καδής για τα ωρολόγια προγράμματα

Εκπαιδευτικοί οι οποίοι επηρεάζονται από τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το ωρολόγιο πρόγραμμα του δημόσιου σχολείου πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του Υπουργείου την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρία του Συμβουλίου Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης στην παρουσία και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας η οποία είχε τον χαρακτήρα συναυλίας διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Καθηγητών Μουσικής (ΟΕΛΜΕΚ) με την συμμετοχή και του Συνδέσμου Καθηγητών Τέχνης, Οικιακής Οικονομίας, Πληροφορικής, Σχεδιασμού και Τεχνολογίας καθώς και των Εκπαιδευτικών Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης και της Επιτροπής Συμβασιούχων Εκτάκτων και Αντικαταστατών Καθηγητών της ΟΕΛΜΕΚ.

Οι εκπαιδευτικοί κρατούσαν πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως “Η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη”, “Η μουσική είναι πολιτισμός”, “Οι μουσικοί επιμένουν να μείνει το `πολιτισμού` στο Υπουργείο Παιδείας”, “Να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του ΥΠΠ για αναβάθμιση της βιολογίας. Οχι στην υποβάθμιση της βιολογίας”, “Μην ρίχνετε τα αγγλικά στην παραπαιδεία”, “Εκπαίδευση χωρίς τέχνη, σχολεία χωρίς αξίες”.

Εκπαιδευτικοί μίλησαν στα ΜΜΕ και διατύπωσαν την αντίθεσή τους με τα νέα ωρολόγια προγράμματα τα οποία κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με στόχο τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου σχολείου.

Η Ναταλή Χριστοφίδου, καθηγήτρια Τέχνης, δήλωσε ότι “ελπίζουμε να μην πετάξουν έξω τον πολιτισμό και να θέλουν να λέγονται Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού”.

Πρόσθεσε ότι “οι τέχνες, η μουσική, οι κλάδοι μέσω των οποίων τα παιδιά εκφράζονται και δημιουργούν πρέπει να μείνουν στα σχολεία και είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση και ελπίζω να εισακουστούν οι εκκλήσεις μας”.

Ο εκπαιδευτικός Σωτήρης Χαραλάμπους δήλωσε ότι “σαφώς θυματοποιούνται κάποιοι κλάδοι με την απαράδεκτη πρόταση του ΥΠΠ η οποία μας παίρνει 50 χρόνια πίσω σε ένα σχολείο που είναι ξεπερασμένο, ένα σχολείο των στείρων γνώσεων, του παπαγαλισμού και της αποστήθισης το οποίο έχει κάνει τον κύκλο του”.

Πρόσθεσε πως “το ΥΠΠ στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου εκσυγχρονισμού παρουσιάζει αυτή την πρόταση η οποία ξεσήκωσε όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά και όπου να` ναι και τους γονείς και τους μαθητές”.

Ο Γιάννης Τριταίος, Πρόεδρος των Συμβασιούχων Εκτάκτων και Αντικαταστατών, δήλωσε ότι “εκφράζουμε σφοδρότατα παράπονα κατά του ΥΠΠ για τα προγράμματα τα οποία προτίθεται να εφαρμόσει και τα οποία οδηγούν πολλούς εκπαιδευτικούς στην ανεργία”.

Πρόσθεσε ότι “δεν λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις που καταθέσαμε για όλους τους κλάδους και εφαρμόζουν μόνο αυτά που τους βόλευαν και που ήθελαν και επηρεάζονται 717 άτομα της προϋπηρεσιακής και άλλα 150 άτομα έκτακτοι και αντικαταστάτες”.

Ο εκπαιδευτικός Παντελής Νικολαϊδης, δήλωσε ότι εκφράζουμε “μεγάλη αντίθεση στις αυταρχικές πολιτικές του ΥΠΠ οι οποίες φέρουν την σφραγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού και του υποτιθέμενου θεματοφύλακα των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων, του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρη Ταλιαδώρου, ο οποίος έχει λιποτακτήσει και έχει ενταχθεί στο στρατόπεδο της εργοδοσίας”.

Πρόσθεσε ότι “με αυτές τις πολιτικές απολύονται άνθρωποι, στέλνονται στην ανεργία” και διερωτήθηκε κατά πόσον “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ενήμερος, κι αν ναι, ποια είναι η θέση του μπροστά σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση”. Αναφέρθηκε επίσης σε “κομματικούς εγκάθετους” οι οποίοι έχουν διοριστεί στις αρμόδιες για τα νέα ωρολόγια προγράμματα, επιτροπές, και οι οποίοι “δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην Παιδεία”.

Ο Λούκας Ξενοφώντος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθηγητών Μουσικής, δήλωσε ότι “το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα μας βρίσκει κάθετα αντίθετους διότι επηρεάζεται πάρα πολύ το μάθημα της μουσικής”.

Πρόσθεσε ότι “λιγοστεύουν οι πιθανότητες επιλογών των μαθητών και δεν θα δεχθούμε να γίνει αυτό ποτέ”.

Ζητούν επαναφορά μιας περιόδου από την Α’ Γυμνασίου

Την άμεση επαναφορά της μια περιόδου από την Α’ Γυμνασίου που έχει αφαιρεθεί με το προτεινόμενο ωρολόγιο πρόγραμμα ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Καθηγητών/τριών Μουσικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, μετά την πρόταση της Επιτροπής Αναδόμησης/Αναδιαμόρφωσης του Ωρολογίου Προγράμματος και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, συγκάλεσε Έκτακτη Παγκύπρια Γενική Συνέλευση του κλάδου Μουσικής το Σάββατο, 28/03/2015, κατά την οποία αποφάσισε ότι η πρόταση αυτή “δεν ικανοποιεί τον κλάδο Μουσικής και την απορρίπτεται διότι δεν είναι αντιπροσωπευτική τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο αφού υποβαθμίζει το μάθημα της Μουσικής σημαντικά”.

“Θεωρούμε ότι η Επιτροπή του Ωρολογίου Προγράμματος Σπουδών Μέσης Εκπαίδευσης εξαιτίας της σύστασής της από μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων και απουσίας περισσότερων ακαδημαϊκών, φαίνεται πως λειτούργησε μεροληπτικά, πράγμα που την καθιστά αναξιόπιστη” αναφέρει ο Σύνδεσμος Καθηγητών/τριών Μουσικής.

Αξιώνει όπως “παραμείνει το 2ωρο μάθημα ενδιαφέροντος μουσικής ως επιλεγόμενο στη Β’ και Γ’ Λυκείου αντίστοιχα και όπως υπάρχει δυνατότητα επιλογής 4ωρου μαθήματος κατεύθυνσης Μουσικής”.

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών/τριών Μουσικής αναμένει θετική αντιμετώπιση των επιφυλάξεων και των εισηγήσεων του και αναφέρει πως “δεν θα θέλαμε να εξαναγκαστούμε σε λήψη δυναμικών μέτρων”.

ΚΥΠΕ

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy