Τα άπλυτα βγήκαν στη φόρα…

Αποστήματα έσπασαν και τα δημόσια μαχαιρώματα άρχισαν να γίνονται ρουτίνα…

Πρωτόγνωρη, για τα θέσμια, αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Εισαγγελέα ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή τις ποινικές ευθύνες που κατέδειξε το πόρισμα Καλλή για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, ως αποτέλεσμα της έρευνάς του για τον ισχυρισμό της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας για δωροδοκία του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Κι εύλογα διερωτάται ο μέσος πολίτης, αν η καταστροφή της κυπριακής οικονομίας συνέτισε και προβλημάτισε αυτούς που ανέλαβαν τις τύχες του τόπου και του λαού. Μέχρι πρότινος αυτοί κρατούσαν και το μαχαίρι και το κρέας, αλλά φαίνεται πως η σύγκρουση συμφερόντων σήμερα είναι τέτοια, που οδήγησε την κατάσταση στο σημείο που όλοι βλέπουμε σήμερα.

Το τελευταίο διάστημα άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, έσπασαν τα αποστήματα και τα «άπλυτα» του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου βγήκαν στη φόρα. Τα δημόσια πλέον μαχαιρώματα κτύπησαν στην καρδιά το πολιτικό σύστημα που σείεται συθέμελα.

Τι και αν ο κόσμος αναμένει με αγωνία εδώ και δύο χρόνια μετά την καταστροφή τα αποτελέσματα των ερευνών και ανακρίσεων για τα οικονομικά σκάνδαλα που ξεκίνησαν αφότου ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση;

Ψιλά γράμματα για τους υψηλά ιστάμενους που δείχνουν να μην έχουν καμιά διάθεση να προχωρήσουν οι έρευνες, όσο και αν διαβεβαιώνουν για το αντίθετο.

«Πάγωσε» την εικόνα στα μάτια του κόσμου ο Καλλής

Ωστόσο, το πόρισμα του κ. Παναγιώτη Καλλή για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου ταρακούνησε τα λιμνάζοντα νερά και «πάγωσε» την εικόνα στα μάτια του κόσμου.

Ο κ. Καλλής μετά από έρευνα έκρινε ένοχο τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου για τα ποινικά αδικήματα της δωροδοκίας και δεκασμού από το δικηγορικό γραφείο του κ. Νεοκλέους, τα οποία επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και επτά χρόνια.

Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Ανδρέα Παναγιώτου, το θέμα της διαπλοκής εκ μέρους του κ. Ερωτοκρίτου είναι κραυγαλέο και δεν είναι νέο – για όποιον δει έστω και τα δημοσιοποιημένα δεδομένα της διαμάχης για το θέμα της Providencia. Είναι σαφές σημείωσε, ότι ο κ. Ερωτοκρίτου προσπάθησε να ευνοήσει το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους σε ένα χρονικό πλαίσιο όπου και ο ίδιος ευνοήθηκε από μια απουσία του γραφείου από δίκη για 600.000 ευρώ. Αυτό είναι σημαντικό, επεσήμανε, γιατί αφορά Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και δείχνει μια διγλωσσία (ο ίδιος άλλα έλεγε για άλλους) αλλά και σκάνδαλο που αγγίζει πια με τεκμήρια τον ίδιο το μηχανισμό της δικαιοσύνης -ο οποίος φαίνεται να αντιμετωπίζει μια κρίση «νομιμότητας».

Πάντως η κοινή γνώμη παρακολουθεί εμβρόντητη τις εξελίξεις γιατί η όλη υπόθεση είναι πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα, καθώς ένας αξιωματούχος τέτοιου βεληνεκούς -λόγω της θέσεως που κατέχει- κατηγορείται για τα πιο πάνω αδικήματα.

Μπούμερανγκ οι δηλώσεις Κοιλιάρη

Η άκρη του νήματος να θυμίσουμε άρχισε να ξετυλίγεται από τους ισχυρισμούς του εκτελεστικού συμβούλου της Κεντρικής Τράπεζας, Στέλιου Κοιλιάρη, κατά της Διοικητού Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ότι συκοφαντούσε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου για δωροδοκία.

Και αντί τα πυρά -όπως ήταν ο στόχος- να στραφούν κατά της Διοικητού γύρισαν μπούμερανγκ και έπεσαν πάνω στον μέχρι πρότινος «τρανό και με τεράστια εξουσία» Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Ο κ. Κοιλιάρης προφανώς να χρησιμοποιήθηκε σε μια προσπάθεια του Προεδρικού να «ξεφορτωθεί» την κ. Γιωρκάτζη και να την αντικαταστήσει με ένα πιο έμπιστο πρόσωπο.

Εξω φρενών ο Πρόεδρος γιατί απέτυχαν τα σχέδια

Ομως το πόρισμα Καλλή ανέτρεψε τα σχέδια, γι’ αυτό και ο Πρόεδρος έγινε έξω φρενών. Η μεθόδευση την οποία χρησιμοποιούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα (δύο χρόνια περίπου), όπου αναδείκνυαν ένα υπαρκτό ή και ανύπαρκτο ζήτημα, το διοχέτευαν στα ΜΜΕ και στη συνέχεια απολάμβαναν τους «καρπούς», στην προκειμένη περίπτωση όχι μόνο δεν λειτούργησε, αλλά απέτυχε παταγωδώς.

Εξω φρενών βέβαια έγινε ο Πρόεδρος και με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος κατά την ανάγνωση μέρους του πορίσματος Καλλή κατήγγειλε παρεμβάσεις από άτομα που ήθελαν, όπως είπε, να μάθουν το αποτέλεσμα της έκθεσης, υποδεικνύοντας ότι υπερέβησαν και αυτό το όριο.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι στο μέλλον δεν θα ανεχθεί τέτοιου είδους παρεμβάσεις από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ευθιξία στο προσκήνιο

Το πιο πάνω σκηνικό φαίνεται να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν είναι μυστικό ότι ο κ. Κληρίδης δέχθηκε πολλές πιέσεις για το χειρισμό διαφόρων υποθέσεων και κάποιες φορές υπέκυψε στις άνωθεν οδηγίες, ωστόσο, τώρα φαίνεται ήλθε η ώρα να κτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να διαμηνύσει ως εδώ.

Αντέδρασε τόσο ως Γενικός Εισαγγελέας για την προστασία του θεσμού, ως άτομο με ευθιξία, αλλά και ως εκπρόσωπος μιας μερίδας του δικαστικού σώματος.

Τα παραδείγματα «φαγώματος» διαφόρων αξιωματούχων άλλωστε δεν είναι και λίγα με αποτέλεσμα σιγά σιγά να καταλύεται κάθε έννοια νομιμότητας, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Κληρίδη σε μία κατάσταση, η οποία πλέον απειλεί τη Δημοκρατία.

Παναγιώτου: Η χειρότερη παράσταση Νίκου

Η δε αντίδραση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Παναγιώτου, ήταν η χειρότερη παράσταση της ζωής του καθώς καταβλήθηκε εμφανής και ευδιάκριτη προσπάθεια παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική, εκθέτοντας τον Γενικό Εισαγγελέα και στηρίζοντας τον Βοηθό.

Με τη γραπτή δήλωσή του, τόνισε, να διορίσει νέα ανακριτική ομάδα για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς του κ. Ερωτοκρίτου, λειτούργησε ωσάν να μην είναι δικηγόρος αλλά μικρός μαθητής που δεν γνωρίζει τι είναι ποινική ανάκριση.

Το παιγνίδι πάντως φαίνεται να είναι πολύ χοντρό και το ερώτημα είναι με ποιους τρόπους, πώς και πόσους ενδεχομένως έχει στο χέρι ο κ. Ερωτοκρίτου ώστε να του δίνεται τόση στήριξη.

Υπάρχουν ήδη οι σκιές τόσο με την υπόθεση Δρομολαξιάς όσο και με τον ΣΑΠΑ στην Πάφο.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου τίθεται επιτακτικά το θέμα ισονομίας.

«Οταν ο Πρόεδρος και άλλοι ζητούν σήμερα να διερευνηθούν οι, μέχρι τώρα, ασαφείς, γενικόλογες και μερικές φορές αστείες παραπομπές του κ. Ερωτοκρίτου (όπως με τη μικρή ορφανή Ρωσίδα) το ερώτημα είναι γιατί δεν εφαρμόστηκε η ίδια πρακτική σε άλλες υποθέσεις, όπου και πάλιν κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι όσοι τους κατηγορούσαν είχαν συμφέρον να το κάνουν. Μάλιστα δαιμονοποιούνταν άνθρωποι για διαδικαστικά θέματα, τα οποία μερικοί προσπαθούσαν συνειρμικά να συνδέσουν με την οικονομία, μέσα από ατάκες τού στιλ «κλέφτες» κ.λ.π. Τώρα που έχουμε μια υπόθεση μίζας (με βάση την ορολογία της προηγούμενης περιόδου) που αφορά μάλιστα άμεσα τον τραπεζικό τομέα, ξαφνικά θα εφαρμοστούν άλλοι κανόνες; Αυτό λέγεται ημετεροκρατία»

Παραπετάσματα καπνού από Ρίκκο

Μετά το καταδικαστικό πόρισμα και όταν άρχισε να σφίγγει ο κλοιός, ο κ. Ερωτοκρίτου εξαπέλυσε σοβαρότατες κατηγορίες κύρια κατά του Κώστα Κληρίδη, περί δωροδοκίας του.

Οσο κι αν ο κ. Ερωτοκρίτου προσπάθησε να μετατοπίσει το ζήτημα παρουσιάζοντάς το ως «φάγωμα» από τα τζάκια της Λευκωσίας- γιατί αυτός είναι ένας επαρχιώτης- εντούτοις δεν έπεισε για το αγαθό των προθέσεών του, γιατί τον ουσιώδη χρόνο τήρησε σιγήν ιχθύος. Οσο κι αν προσπαθεί σήμερα ο κ. Ερωτοκρίτου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ετεροχρονισμένα να καταγγέλλει ότι οι ανακρίσεις για την οικονομία σκαλώνουν και μόνο αυτός είναι που ανακινεί τις υποθέσεις, δεν πείθει. Είναι παραπετάσματα καπνού γιατί στον ουσιώδη χρόνο δεν είπε τίποτε και αρκέστηκε σε κάποιες επιστολές ξεχνώντας πως όταν δήλωνε τα πιο πάνω ήταν Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και ως εκ τούτου είχε όλα τα εργαλεία στα χέρια του.

Ευτυχώς αντέδρασε η κοινωνία

Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε ο κ. Παναγιώτου την αντίδραση και την αντίσταση της κοινωνίας στην προσπάθεια του κ. Ερωτοκρίτου, αλλά δυστυχώς και του Προεδρικού, να συγκαλύψουν το θέμα της δωροδοκίας, ώστε να μετατοπιστεί το θέμα αλλού (με το κλασικό όλοι φταίνε). Ομως, τόνισε, απέτυχε και οι πολίτες ταυτίστηκαν με τη λέξη κλειδί του κ. Κληρίδη «ντροπή» στην απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο που ζητούσε νέα έρευνα για τους ισχυρισμούς Ερωτοκρίτου. Οπως πολύ ορθά το έθεσε ο κ. Κληρίδης, πρόσθεσε ο κ. Παναγιώτου, να μετατραπούν οι κατηγορούμενοι σε κατήγορους.

Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο, το γεγονός ότι η διαδικασία μετατόπισης του ζητήματος απέτυχε σε ένα νευραλγικό θέμα που αφορά την αυτονομία των θεσμών αλλά και το διαχωρισμό εξουσιών στο σύνταγμα, είναι ελπιδοφόρο για την κοινωνία.

«Δείχνει ότι αρχίζει να ωριμάζει μια συνείδηση ορίων για την εξουσία -κάτι που δυστυχώς δεν υπήρχε τόσο έντονα τα προηγούμενα δύο χρόνια όπου φαινόταν να κατασκευάζεται ένα κλίμα αυταρχισμού με τη συνεργασία και του κ. Ερωτοκρίτου αλλά και μερίδας των ΜΜΕ».

Αθηνά Ξενοφώντος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy