Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα στον αθλητισμό

Αυστηρές συστάσεις Επιτρόπου Διοικήσεως στον ΚΟΑ

Tην ανάγκη λήψης μέτρων για τη βελτίωση και ενίσχυση της προστασίας του δικαιώματος των ΑμεΑ στον αθλητισμό υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μ. Στυλιανού Λοττίδη.

Η Επίτροπος εξέτασε παράπονο προπονήτριας ατόμου με αναπηρίες, ο οποίος είναι αθλητής στην Α’ Κατηγορία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας και μέλος της Εθνικής Ομάδας Τοξοβολίας Κύπρου. Σύμφωνα με το παράπονο της προπονήτριάς του το εν λόγω άτομο «δεν έλαβε την αναγκαία στήριξη από την Ομοσπονδία ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε διεθνείς αγώνες εξωτερικού για άτομα με αναπηρίες και μέσω της συμμετοχής του να μπορέσει να κατηγοριοποιηθεί για να εξασφαλίσει συμμετοχή στους παραολυμπιακούς αγώνες».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτρόπου, «τον Μάρτιο του 2017 η προπονήτρια του αθλητή υπέβαλε αίτημα για συμμετοχή του σε αγώνες που θα διεξάγονταν τον Ιούλιο στην Τσεχία.

Η Ομοσπονδία Τοξοβολίας απάντησε ότι δεν υπήρχε σχετικό κονδύλι, με τον αθλητή να ζητά εκ νέου έγκριση για συμμετοχή του στους αγώνες δεδομένου ότι θα κάλυπτε ο ίδιος το κόστος». Το αίτημα αυτό εγκρίθηκε από την Ομοσπονδία η οποία όμως, σημειώνεται στην έκθεση, «δεν προώθησε έγκαιρα την αίτηση εγγραφής του στους αγώνες, με αποτέλεσμα η αίτηση να απορριφθεί». Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα η κ. Λοττίδη καταγράφει στην έκθεσή της η μεγαλύτερη παράλειψη της Ομοσπονδίας «ήταν το γεγονός ότι υπέδειξε στον αθλητή ως τελευταία μέρα υποβολής της αίτησης και των εντύπων την 23η Ιουνίου 2017, κάτι που ίσχυε για τους αθλητές που είχαν ήδη κατηγοριοποίηση σε διεθνείς αγώνες, ενώ για τη δική του περίπτωση (ως αθλητής χωρίς κατηγοριοποίηση) η προθεσμία έληγε στις 16 Ιουνίου 2017».

Ο αθλητής, έτσι, αποκλείστηκε από τους αγώνες, γεγονός που κατά την κ. Λοττίδη «είχε ως συνέπεια να χάσει την ευκαιρία κατηγοριοποίησης ώστε να μπορέσει να αγωνιστεί στους παραολυμπιακούς αγώνες και να ζημιωθεί οικονομικά». Η Επίτροπος θεωρεί ότι για τον αποκλεισμό του αθλητή από τους αγώνες στην Τσεχία ευθύνη έχουν οι λανθασμένοι χειρισμοί από πλευράς της Ομοσπονδίας και ζητά όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο οικονομικής αποκατάστασής του.

Ανθρώπινο δικαίωμα

Η Επίτροπος προτρέπει τον ΚΟΑ όπως έρθει σε διαβούλευση με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ΑμεΑ και όπως προχωρήσει υιοθετώντας στη στρατηγική και στις δράσεις του μια πιο ολιστική και δικαιωματική προσέγγιση, η οποία θα είναι συμβατή με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Ειδικότερα, αναφέρει, ο ΚΟΑ «θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των ΑμεΑ στον αθλητισμό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμά τους και όχι απλώς κοινωνική προσφορά του κράτους». Ο ΚΟΑ, καταλήγει η κ. Λοττίδη, ως ο κατεξοχήν υπεύθυνος κρατικός φορέας για τον αθλητισμό, «θα πρέπει αφενός να προάγει τη συμμετοχή των αθλητών με αναπηρίες σε αθλητικές δραστηριότητες και διοργανώσεις, και αφετέρου να διασφαλίζει πρακτικά τη συμμετοχή αυτή, μέσω της θέσπισης σαφών διαδικασιών, της παροχής επαρκούς καθοδήγησης στις αθλητικές ομοσπονδίες και στους ίδιους τους αθλητές και της διάθεσης ικανοποιητικών πόρων».

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy