Τα δραματικά 24ωρα πριν την αποκάλυψη…

653

Το Κυπριακό μέσα από μια άγονη αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη για τα «πρακτικά» της 6ης Ιουλίου

Συνεντεύξεις στη Μαρία Φράγκου

Η εβδομάδα που διέρρευσε στιγματίστηκε από μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση του Προέδρου Αναστασιάδη, των συνεργατών του και της κυβέρνησης, γενικότερα, με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Για αυτή τη ρήξη, τις ζημιές και τα οφέλη, αν υπάρχουν τέτοια, παραθέτουν επιχειρήματα οι ευρωβουλευτές Νεοκλής Συλικιώτης και Λευτέρης Γεωργιάδης. Χάσμα χωρίζει τις απόψεις των δύο, κι εκεί ακόμα που συμφωνούν στη γενική θέση, διαφωνούν επί της ουσίας του ζητήματος.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Προτεραιότητα της πλευράς μας δεν θα έπρεπε να είναι η επανέναρξη της διαδικασίας στο Κυπριακό και όχι το ποιος φταίει και δεν φταίει για το ναυάγιο;

2. Η απειλή -και μόνο- της δημοσιοποίησης των πρακτικών δεν συνιστά αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη; Δεν καταδεικνύει απώλεια ψύχραιμης αντιμετώπισης των πραγμάτων;

3. Η λέξη «ψεύτης» για τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ δεν είναι λέξη βαριά που τραυματίζει πια την εμπιστοσύνη μας προς τον ΟΗΕ;

4. Το σκηνικό στο εσωτερικό άλλαξε και όλα πλέον γίνονται υπό το βλέμμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών; Και στόχος είναι η συσπείρωση δυνάμεων;

5. Είναι έτοιμη η πλευρά μας να επανέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης;

Neoklis SYLIKIOTIS

 

 

 

 
Νεοκλής Συλικιώτης

Η αντιπαράθεση με τον διεθνή οργανισμό είναι καταστροφική

1. Προτεραιότητα της ε/κ πλευράς πρέπει να είναι ο σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν θέλει πραγματικά να εξυπηρετήσει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, πρέπει να σταματήσει να καθορίζει την πολιτική του στο Κυπριακό στη βάση προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Οφείλει να εργαστεί για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς-Μοντάνα.

2. Η πρόθεση και μόνο του Προέδρου να δημοσιοποιήσει όχι τα πρακτικά, αλλά τις σημειώσεις της δικής μας πλευράς, συνιστά ένα πρωτοφανές γεγονός που παραβιάζει κάθε διπλωματικό θέσμιο και είναι ζημιογόνο και επικίνδυνο για την ε/κ πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία. Η υπαναχώρηση του Προέδρου από τη δημοσιοποίηση μετά από παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ  δείχνει ότι, έστω και την υστάτη, αντιλήφθηκε σωστά πού μας οδηγούν τέτοιες  επικίνδυνες προσεγγίσεις.

Το ΑΚΕΛ, από την πρώτη στιγμή που ο Πρόεδρος με τη συμβολή της πλειονότητας των ΜΜΕ προσπάθησε να περάσει στο λαό το δικό του αφήγημα, τόνιζε ότι ελπίζουμε να συμφωνούν με την εκτίμηση του ΟΗΕ και της ΕΕ. Δυστυχώς, όσον περνά ο καιρός ενισχύονται τα ερωτηματικά που θέσαμε εξαρχής και αποκαλύπτεται η αλήθεια.  Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο Πρόεδρος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χάνουν την ψυχραιμία τους και συγκρούονται με τον ΟΗΕ. Αναφέρονται  στη δημοσιοποίηση πρακτικών, ξεχνώντας ότι στη διάσκεψη ήταν παρόντες εκτός από τον Ειδικό Εκπρόσωπο, ο ΓΓ και βοηθός ΓΓ , όπως επίσης και η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

3. Πέρα από παιχνίδι εντυπώσεων στην κρίσιμη καμπή που διέρχεται το Κυπριακό, η αντιπαράθεση με τον διεθνή οργανισμό είναι καταστροφική. Η πέρα από κάθε φραγμό επίθεση στον Ειδικό Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ,  ο οποίος τυγχάνει της στήριξης του ΓΓ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, οδηγεί τα πράγματα σε πλήρες αδιέξοδο και τερματισμό της όποιας προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών. Η χρησιμοποίηση βαρύτατων και προσωπικών χαρακτηρισμών κατά του κ. Έιντε πλήττει την αξιοπιστία της πλευράς μας, όταν, επαναλαμβάνω, ο Ειδικός Σύμβουλος έχει τη στήριξη του ΓΓ του ΟΗΕ. Η ρήξη με τον ΟΗΕ, τη δεδομένη στιγμή, εξυπηρετεί μόνο τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, η οποία πλέον φανερά επιδιώκει την εκτροπή του Κυπριακού από το πλαίσιο του ΟΗΕ και σε συνεργασία με τις εθνικιστικές δυνάμεις στα κατεχόμενα απεργάζεται την προώθηση της διχοτόμησης επί του εδάφους. Ήδη προχωρεί σε νέα τετελεσμένα.

4.Δυστυχώς εδώ και αρκετούς μήνες μπήκαμε σε μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Εμείς, ως ΑΚΕΛ τονίσαμε αρκετές φορές ότι θα έπρεπε όλοι να είχαμε στο επίκεντρο της κάθε κίνησής μας  τις επόμενες γενιές και όχι τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε από πέρσι τον Νοέμβριο, όταν αποχώρησε από  τη διαπραγμάτευση στο Μοντ Πελεράν άνευ λόγου και αιτίας την προεκλογική εκστρατεία.

Τους τελευταίους μήνες επαναφέρει τα «δεσμεύομαι» που αθέτησε και ξέχασε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Γυρίζει ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο μοιράζει υποσχέσεις και λεφτά. Τα λεφτά που εξοικονόμησε με την ακύρωση σημαντικών αναπτυξιακών  έργων και που στέρησε με την πολιτική της σκληρής λιτότητας από τους συνταξιούχους, τους άνεργους νέους και τους κοινωνικά ευάλωτους και όλους όσοι έχουν ανάγκη και τους οδήγησαν στο περιθώριο και τη φτωχοποίηση.

Οι κύριοι Γιώργος Λιλλήκας και Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκίνησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο και έκτοτε όλες οι κινήσεις και τοποθετήσεις τους γύρω από το Κυπριακό γίνονται στη βάση προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

5. Το ζητούμενο δεν είναι η πλευρά μας να εκφράζει ετοιμότητα, αλλά με τις πράξεις και κινήσεις της, να πείσει ότι επιθυμεί να επαναρχίσουν ουσιαστικά διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στην Ελβετία.

Ο Πρόεδρος όταν συγκρούεται με τον ΟΗΕ και τον Ειδικό Εκπρόσωπο οδηγώντας τα πράγματα στα άκρα, κάθε άλλο παρά ετοιμότητα δείχνει για να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Η πρόσκληση που γίνεται σήμερα κατόπιν εορτής από τον Πρόεδρο προς την Τουρκία έπρεπε να γίνει άμεσα την καθοριστική στιγμή.

Κατά την άποψή μας ο Πρόεδρος και η ε/κ πλευρά πρέπει άμεσα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, διατηρώντας τα κεκτημένα όπως διαμορφώθηκαν με τις συνομιλίες τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το πλαίσιο Γκουτέρες. Πρέπει να γίνει αυτό το συντομότερο, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η θέση που εκφράζεται από τον διεθνή παράγοντα, ΟΗΕ, ΕΕ ότι ένα φυσιολογικό κράτος δεν μπορεί να έχει εγγυητές, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

lefteris xristoforou

 

 

 

 

ΛευτέρηςΧριστοφόρου

Ο κ. Έιντε δεν είναι ο ορισμός του ΟΗΕ, ούτε είναι ο ΟΗΕ

1. Ποτέ από τη δική μας πλευρά, διαχρονικά, δεν υπήρξε απομάκρυνση από τη σκέψη ότι πρέπει με συνομιλίες να επιλύσουμε το πρόβλημα. Πάντοτε ήταν και παραμένει προτεραιότητά μας, αυτής της κυβέρνησης ιδιαίτερα, η επίλυση του Κυπριακού μέσω συνομιλιών. Όμως, δεν μπορεί η δική μας πλευρά να βρίσκεται εκτεθειμένη εξαιτίας ψευδών, ανυπόστατων δηλώσεων, φημολογιών και προπαγάνδας, που στήνεται ουσιαστικά, για να απαλλάξει τον ένοχο, την Τουρκία, από τις τεράστιες ευθύνες που φέρει για την αποτυχία στο Κρανς-Μοντάνα. Η άλλη πλευρά παρεμπόδισε με όλα τα μέσα την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας.

2. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπήρξε καμία αντιπαράθεση της δικής μας πλευράς με τα Ηνωμένα Έθνη, γιατί θεωρούμε ότι ο κ. Έιντε δεν είναι ο ορισμός του ΟΗΕ, ούτε είναι ο ΟΗΕ.  Ο ΟΗΕ είναι ο Γενικός Γραμματέας, με τον οποίο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις. Και προς τιμήν του ο κ. Γκουτέρες υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κρανς-Μοντανα και επέδειξε πραγματικά σεβασμό, εκτίμηση και εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα, είναι εντελώς παραπλανητικό και εσφαλμένο να λέγεται ότι η δική μας πλευρά αντιπαρατίθεται με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Αντιπαρατίθεται -εξαιτίας δικής του συμπεριφοράς- με τον Ειδικό Σύμβουλο, ο οποίος, παρά τις προειδοποιήσεις αφέθηκε, ουσιαστικά, να εκφράζει, θέσεις και απόψεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προσπαθούν, όχι να εκθέσουν τον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά την Κυπριακή Δημοκρατία και τη δική μας πλευρά. Κι αν αφεθεί αυτό να αιωρείται, πιστεύω ότι υπονομεύει τη δική μας πλευρά και το μέλλον των συνομιλιών. Ορθώς αποκαθιστούμε την αλήθεια και την πραγματικότητα, που άλλωστε βοά από μόνη της, αφού ουσιαστικά ο Ειδικός Σύμβουλος δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα εκ μέρους του κ. Τσαβούσογλου.

3. Πιστεύω πως αυτός που φέρει κύρια και αποκλειστική ευθύνη είναι ο ίδιος ο Ειδικός Σύμβουλος, ο οποίος παραβίασε την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών. Κι ενώ ξέρει ότι όλοι γνωρίζουν τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου προσπάθησε με πάθος να τον απαλλάξει από όσα είπε και να μας παρουσιάσει άλλη, παραπλανητική και ψευδή εικόνα. Εμείς καταγγείλαμε την ψευδή εικόνα που παρουσίασε γι’ αυτό που επεσυνέβη στο Κρανς-Μοντάνα. Και όσοι παρευρίσκονταν εκεί, και η ελληνική κυβέρνηση και όσοι παρακολουθούσαν τις συνομιλίες, μπορούν να επιβεβαιώσουν τι έγινε στην πραγματικότητα. Οι πιο αψευδείς κριτές αυτής της κατάστασης είναι οι ίδιοι οι πολίτες, εμείς, που ακούσαμε τον κ. Τσαβούσογλου να μιλά για ανόητες προτάσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και να θεωρεί «όνειρο θερινής νυκτός» το να τερματιστούν οι εγγυήσεις και να φύγουν τα ξένα στρατεύματα. Άρα, ποιους άλλους μάρτυρες θέλουμε για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους; Και αν ο κ. Έιντε βρίσκεται σε σύγκρουση και σε διάσταση με την αλήθεια, την ευθύνη τη φέρει αυτός και μόνο αποκλειστικά.

4. Για μας καμία σκέψη, καμία πρόθεση προεκλογική. Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε πολιτικό κόστος, αλλά πήρε και σημαντικές πρωτοβουλίες, στοχεύοντας στην επίλυση του Κυπριακού, χωρίς να λογαριάζει ή να αναλογίζεται την οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση. Βασικό όπλο στον αγώνα μας είναι η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων. Με μια ορθή στάση και με τους χειρισμούς που έγιναν στο Κρανς-Μοντάνα, οφείλουμε όλοι να κεφαλαιοποιήσουμε τα θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν μέσα από τα κεκτημένα στη δική μας πλευρά. Και όχι να υπάρχει αντιπαράθεση και διασπάθιση των πολιτικών δυνάμεων.

5. Η πλευρά μας ήταν και παραμένει προσηλωμένη στο στόχο επίλυσης του Κυπριακού, μέσα στις παραμέτρους του ΟΗΕ. Αυτοί που αποφάσισαν να βρεθούν εκτός παραμέτρων είναι η Τουρκία και η ηγεσία των Τ/κ. Καλούνται αυτοί να έρθουν, μετά το παραλήρημα της αδιαλλαξίας, και να ξανασκεφτούν πώς πρέπει να εισέλθουν στη σωστή βάση επίλυσης του Κυπριακού, να αποδεχθούν αυτό που και ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέγραψε αλλά και οι πάντες, ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει λύση με εγγυήσεις, κατοχικά στρατεύματα και επεμβατικά δικαιώματα. Μία λύση, όπως πολύ ορθά την προσδιόρισε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, «ευρωπαϊκή λύση στα ευρωπαϊκά πλαίσια», που συνάδει με τη φιλοσοφία και τη στρατηγική του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και όταν υπάρξει αυτή η προσέγγιση, επαφίεται στην Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και να επανέλθει στο τραπέζι για λύση του Κυπριακού.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.