Τα έχουν όλα και θέλουν κι άλλα

Της Ελένης Μαύρου

– Τα τελευταία χρόνια, στην Κύπρο, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 19% του εθνικού εισοδήματος πέρασε από το 10% των πιο χαμηλά αμειβομένων στο 10% των πιο υψηλά αμειβομένων (από έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα). Σημειώνεται ότι, το 2013, το κέρδος των επιχειρήσεων στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 700 εκατομμύρια ευρώ!

– Tο 2014, το 1% του πληθυσμού της γης κατείχε το 48% του παγκόσμιου πλούτου, οι δε 80 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη κατείχαν περισσότερο πλούτο από το 50% του φτωχότερου πληθυσμού του πλανήτη μαζί (από έκθεση της OXFAM International που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 19.01.2015).

– Στην Ευρώπη της λιτότητας ο καθαρός πλούτος των πλουσίων Ευρωπαίων αυξήθηκε το 2014 κατά 8,9%. Στην Ελλάδα του μνημονίου και της Τρόικας ο καθαρός πλούτος των πλουσίων Ελλήνων αυξήθηκε κατά 16,7% (70 δις δολάρια), την ώρα που 3,9 εκατ. Ελληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας (από πρόσφατη έκθεση της ελβετικής UBS AG).

Παρόμοια στοιχεία περιέχονται σε πρόσφατες εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και πολλών άλλων.
Ισως πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε πολλές από αυτές τις εκθέσεις καταγράφεται σαφώς ότι η φτωχοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων είναι αποτέλεσμα των σκληρών πολιτικών λιτότητας.

Σημειώνω χαρακτηριστικά ότι στην έκθεση που ετοιμάστηκε από το κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών, η μεγάλη αύξηση της ανισότητας αποδίδεται κυρίως στην εκτίναξη της ανεργίας και την αύξηση του ποσοστού των ατόμων, τα οποία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, η εισοδηματική ανισότητα μπορεί να καταπολεμηθεί μέσα από την προώθηση ειδικών μέτρων πολιτικής όπως: η ενθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, η ενίσχυση των δαπανών σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγεία και η αποτελεσματική εφαρμογή μιας πολιτικής κοινωνικής πρόνοιας με σκοπό τη διατήρηση μιας συνεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας.

Ως εδώ, σωστά. Το λάθος είναι που η έκθεση δόθηκε απλώς στη δημοσιότητα, ενώ θα ’πρεπε να δοθεί «διά χειρός» (μπας και χαθεί, όπως έγινε με άλλα έγγραφα και φακέλους) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Γιατί, αν κάτι πλέον είναι ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως και οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη, δεν ακολουθούν ένα πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας και ανάπτυξης, αλλά ένα πρόγραμμα βίαιης ανακατανομής του πλούτου προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος της έκθεσης της Oxfam: «Πλούτος: να τα έχουν όλα και να θέλουν κι άλλα».

Ισως γιατί τα πράγματα είναι πλέον τόσο ξεκάθαρα, που είδαμε π.χ. πρόσφατα τον Επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε. Π. Μοσκοβισί να παραδέχεται την αντιδημοκρατικότητα της Τρόικας ή τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι να ανακοινώνει τη διοχέτευση στην αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 1.1 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ομως αυτά είναι κινήσεις που μάλλον ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου ή το λιγότερο, σπασμωδικές. Εκείνο που απαιτείται είναι ουσιαστική αλλαγή πλεύσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy