Τα κόμματα αλλάζουν τα… φώτα στον Προϋπολογισμό του 2018

Ετοιμάζουν παρατηρήσεις και σωρεία τροπολογιών, ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια

Τα κόμματα ετοιμάζονται να αλλάξουν τα φώτα στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα. Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έχει ετοιμάσει ήδη το προσχέδιο της έκθεσής της για τον Προϋπολογισμό, ενώ μέχρι αύριο Τετάρτη αναμένεται να προστεθούν και οι παρατηρήσεις του κάθε κόμματος ξεχωριστά.

Στο μεταξύ τα κόμματα ετοιμάζουν σωρεία τροπολογιών, που περιλαμβάνουν σταύρωμα αλλά και κατάργηση κονδυλίων. Τα κόμματα δεν είναι ικανοποιημένα από την πορεία υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών του κράτους, αφού σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατέθεσε το Γενικό Λογιστήριο κατά την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2017 το ποσοστό υλοποίησης κεφαλαιουχικών δαπανών (έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους, αγορά γης και κτιρίων, ανεγέρσεις, επεκτάσεις και βελτιώσεις κτιρίων, δρόμοι, έργα υποδομής κ.ά.) ανέρχεται στο 35%, σε σύγκριση με ποσοστό υλοποίησης για την αντίστοιχη περίοδο του 2016 ύψους 39%.

Επίσης το ποσοστό υλοποίησης άλλων αναπτυξιακών δαπανών (συντηρήσεις και επιδιορθώσεις, εκπαίδευση προσωπικού/συνέδρια, συμβουλευτικές υπηρεσίες/έρευνες, επιχορηγήσεις, κοινωνικές παροχές κ.ά.) για την ίδια πιο πάνω αναφερόμενη περίοδο ανέρχεται σε 56%, σε σχέση με ποσοστό υλοποίησης για την αντίστοιχη περίοδο του 2016 ύψους 49%. Ακόμη, όπως αναφέρεται στην έκθεση, το ποσοστό υλοποίησης του συνόλου των αναπτυξιακών δαπανών ανήλθε στο 41% για την υπό αναφορά περίοδο του 2017, έναντι 43% για την ίδια περίοδο του 2016.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy