Τα κόμματα καταδικάζουν το πραξικόπημα του 1974

Με ανακοινώσεις τους τα πλείστα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν τη σημερινή μαύρη επέτειο του φασιστικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974.Το ΑΚΕΛ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η 15η Ιουλίου 1974, ως η πρώτη πράξη του κυπριακού δράματος και η απαρχή της μεγαλύτερης καταστροφής στην ιστορία της Κύπρου, θα σημαδεύει για πάντα τη συλλογική συνείδηση του κυπριακού λαού. Το πραξικόπημα, που οργανώθηκε από την ελληνική Χούντα και την ΕΟΚΑ Β’, υπήρξε το τελικό αποτέλεσμα σχεδιασμών και ενεργειών υπόσκαψης της κυπριακής ανεξαρτησίας αρκετών χρόνων. Στόχος της προδοσίας, με όχημα την απόπειρα ανατροπής και δολοφονίας του Μακαρίου, ήταν η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με επακόλουθο την τουρκική εισβολή. Προστίθεται ότι το πραξικόπημα ήταν προϊόν συνωμοσίας που εξυφάνθηκε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και του οποίου η εκτέλεση ανατέθηκε στη Χούντα των Αθηνών και τη γριβική ΕΟΚΑ Β’. Αυτό διαπιστώνει και το Πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον Φάκελο της Κύπρου. Αντίστοιχα πρέπει να μελετηθούν τα νέα στοιχεία που παραδόθηκαν από την ελληνική Βουλή σχετικά με τον Φάκελο της Κύπρου. Η προάσπιση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί την ελάχιστη τιμή σε αυτούς που έδωσαν και τη ζωή τους για προάσπιση της δημοκρατίας και σε κάθε θύμα της προδοσίας, αλλά και η μοναδική διασφάλιση ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον τα ίδια λάθη και τραγωδίες.
Σαράντα τρία χρόνια μετά την προδοσία, τα αποτελέσματά της είναι ακόμη χαραγμένα στο κορμί της πατρίδας μας και οι πληγές παραμένουν ακόμα ανοικτές, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.
Το ΔΗΚΟ στη δική του ανακοίνωση αναφέρει ότι συμπληρώνονται 43 χρόνια από την ημέρα που ξένοι κύκλοι και σύγχρονοι Εφιάλτες έδωσαν την αφορμή στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο. Η 15η Ιουλίου είναι η θλιβερότερη επέτειος στην ιστορία του κυπριακού Ελληνισμού, γιατί η προδοσία εκείνη δεν ήταν απλώς μια άφρονα πράξη.
Το Κίνημα Οικολόγων αποτίει φόρο τιμής στα θύματα του πραξικοπήματος, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή που από καιρό αναζητούσε η Τουρκία για να επέμβει στην Κύπρο. Η καλύτερη δικαίωσή τους, συμπληρώνει, είναι η ανατροπή των επιπτώσεων που δημιούργησε το πραξικόπημα.
Η Συμμαχία Πολιτών τονίζει ότι καθήκον όλων είναι να μην επιτρέψουμε νέες προδοσίες και ότι θα διαφυλάξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ως το πιο πολύτιμο όπλο μας στον αγώνα για πραγματική απελευθέρωση και ειρήνη στον τόπο μας.
Το Κίνημα Αλληλεγγύη τονίζει ότι αποτελεί χρέος μας απέναντί τους η διεξαγωγή αδιάκοπου αγώνα για να παραμείνει το μαρτυρικό μας νησί ελληνικό.

 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.