Τα κτιριακά «κοσμήματα» του ΤΕΠΑΚ

 Ένα σημαντικό μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς  της Λεμεσού με ξεχωριστή ιστορία στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης καλύπτει σήμερα τις στεγαστικές ανάγκες του Πανεπιστημίου

 

Του Χρήστου Χαραλάμπους

15102017.pdf - Adobe Acrobat Pro

Αν περπατήσει κάποιος στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού και ιδιαίτερα τις καθημερινές με τη μεγάλη κίνηση τροχοφόρων, το πιο πιθανόν είναι να μην προσέξει κάποιες παλιές διατηρητέες κατοικίες και άλλα κτίρια που υψώνονται το ένα δίπλα στο άλλο. Η προσοχή αποσπάται ενδεχομένως από εστιατόρια, καφετέριες και άλλα καταστήματα στα οποία έχουν μετατραπεί οι ισόγειοι χώροι αρκετών από αυτά τα κτίρια, ιδιαίτερα στην περιοχή του κάστρου και στους γύρω δρόμους αλλά και γύρω από τη Δημοτική Αγορά.

Αντίθετα, κάποια άλλα σημαντικά κτίρια σε προκαλούν από μόνα τους να τα προσέξεις αφού, αν και έχουν κηρυχθεί διατηρητέα ωστόσο παραμένουν ακόμα σε κακό χάλι αφού οι ιδιοκτήτες τους, λόγω του κόστους προφανώς, δεν αποφασίζουν να προχωρήσουν στην επιδιόρθωση και αξιοποίησή τους.

Από το σύνολο αυτών των παλιών ιστορικών κτιρίων της Λεμεσού, ξεχωρίζουν αναμφίβολα εκείνα που περιλαμβάνονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και αποτελούν πλέον σημεία αναφοράς για την πόλη. Πρόκειται, κατά κύριο λόγο για δημόσια κτίρια αλλά και κάποια ιδιωτικά τα οποία αγοράστηκαν από το κράτος, αναπαλαιώθηκαν και παραχωρήθηκαν στο ΤΕΠΑΚ για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του.

Κατά γενική παραδοχή, η χρήση αυτών των κτιρίων από το Πανεπιστήμιο, συνέτεινε σε τεράστιο βαθμό στην ανάδειξη ενός σημαντικού μέρους της ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Κτίρια που έχουν τη δική τους ιστορία στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της Λεμεσού στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, για τα οποία, όμως, ελάχιστα ή και καθόλου γνωρίζουν, τουλάχιστον, οι νέοι της πόλης.

Μια καλύτερη γνωριμία με αυτά τα κτίρια και γενικότερα με το ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, δόθηκε σε Λεμεσιανούς και όχι μόνο, στα πλαίσια του Προγράμματος «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017». Η ευκαιρία δόθηκε από τη Βιβλιοθήκη και την Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου το οποίο το τελευταίο δεκαπενθήμερο διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και ξεναγήσεις με οδηγό την αρχιτέκτονα στο ΤΕΠΑΚ, Μυριάνθη Αστανιώτη.

Υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον τόσο από αρχιτέκτονες και άλλους επιστήμονες όσο και από απλούς πολίτες συμπεριλαμβανομένων και πολλών νέων ανθρώπων, όπως ανέφερε μιλώντας στην Κυριακάτικη Χαραυγή η κα Αστανιώτη, επισημαίνοντας ότι «μέσα από τις ερωτήσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι ο κόσμος αναζητά να μάθει για την ιστορία των κτιρίων που ξεχωρίζουν μέσα στην πόλη». Βέβαια οι αρχιτέκτονες και άλλοι ειδικοί που μετείχαν στις ξεναγήσεις επέδειξαν ενδιαφέρον και για τεχνικής φύσεως ζητήματα που αφορούσαν κυρίως τον τρόπο προσέγγισης των ανακαινίσεων που έγιναν.

Από το σύνολο των ιδιόκτητων κτιρίων του ΤΕΠΑΚ έχουν ήδη ανακαινιστεί 6, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη στέγαση των πρυτανικών Αρχών κάποιων σχολών και εργαστηρίων και άλλων αναγκών του Πανεπιστημίου. Όπως μας ανέφερε η κα Αστανιώτη υπάρχουν και αρκετά άλλα κτίρια-χαλαμάντουρα τα οποία προορίζονται για ανακαίνιση, αφού ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαδικασία της προκήρυξης προσφορών.

Όπως υποδεικνύει η αρχιτέκτονας του ΤΕΠΑΚ «το κάθε κτίριο είναι μοναδικό, καθώς έχει τα δικά του αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά» επισημαίνοντας ότι είναι και κάποια που παρουσιάζουν ιδιαίτερα ξεχωριστό ενδιαφέρον σαν κτιριακά σύνολα.

Στόχος του ΤΕΠΑΚ με τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν κάτω από τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τοπίο: η κληρονομιά γύρω μας», ήταν από τη μια η ευαισθητοποίηση των ίδιων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Λεμεσού και κυρίως των νέων, στα θέματα διατήρησης της κληρονομιάς και της παράδοσης και από την άλλη η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, πέρα από τις ξεναγήσεις στα ιστορικά κτίρια, λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η πόλη της Λεμεσού», ενώ έγινε παρουσίαση και των σχεδίων κοινωνικής δράσης της Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ με σκοπό την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στην τεκμηρίωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

 

Πρυτανεία: το διαμάντι των κτιρίων του ΤΕΠΑΚ

prtytania tepak

Από το σύνολο των κτιρίων του ΤΕΠΑΚ, εκείνο που κατέχει εξέχουσα θέση και αποτελεί το «διαμάντι», όπως χαρακτηριστικά λέει η Μυριάνθη Αστανιώτη, των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου είναι η Πρυτανεία.

Πρόκειται για το κτίριο που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το δημαρχείο και το οποίο οι περισσότεροι Λεμεσιανοί το θυμούνται σαν Ταχυδρομείο. Η ιστορία του ωστόσο πάει πολύ πιο μακριά…

Το διώροφο αυτό κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελούσε αρχικά ιδιόκτητη κατοικία της οικογένειας Γεώργιου Ρωσσίδη. Η τότε αγγλική κυβέρνηση το αγόρασε το 1911 και το μετέτρεψε σε Διοικητήριο της Λεμεσού, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’50 άρχισε να στεγάζει το Επαρχιακό Ταχυδρομείο, αλλά και το Κτηματολόγιο για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα.

Το 2011 παραχωρήθηκε στο ΤΕΠΑΚ και μετά από τις αναγκαίες επιδιορθώσεις και μετατροπές δημιουργήθηκε η έδρα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου.

Ο χώρος στο πίσω μέρος του κτιρίου διαμορφώθηκε κατάλληλα και από χώρος στάθμευσης μετατράπηκε σε πλατεία Πανεπιστημίου.

 

 

Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη «Βασίλης Μιχαηλίδης»

15102017.pdf - Adobe Acrobat Pro

Το κτίριο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πλατείας Πανεπιστημίου. Είναι κτίσμα των αρχών του 20ού αιώνα και λειτούργησε αρχικά ως Δικαστήριο και στη συνέχεια στέγασε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες. Παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο το 2009 κι αφού αναπαλαιώθηκε στεγάζει πλέον τη Βιβλιοθήκη «Βασίλης Μιχαηλίδης» του ΤΕΠΑΚ, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

 

 

Σύμπλεγμα κτιρίων «Ανδρέας Θεμιστοκλέους»

15102017.pdf - Adobe Acrobat Pro

Εδώ λειτούργησε το 1939 το πρώτο Παρθεναγωγείο της Λεμεσού. Το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Αθηνών και σε μικρή απόσταση από την Πρυτανεία, κατασκευάστηκε με δωρεές ευεργετών της πόλης. Στη διάρκεια των χρόνων, μέχρι το 2007 που δόθηκε στο ΤΕΠΑΚ στεγάστηκαν εδώ το Δικαστήριο και διάφορες άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Σήμερα φιλοξενεί διάφορες αίθουσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου, αλλά και το Αμφιθέατρο «Πεύκιος Γεωργιάδης».

 

 

Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης

15102017.pdf - Adobe Acrobat Pro

Ένα από τα πιο όμορφα κτίρια στην παραλιακή λεωφόρο της Λεμεσού αποτελεί αναμφίβολα το φημισμένο ξενοδοχείο «Continental» που κτίστηκε το 1915. Για κάποιο διάστημα και συγκεκριμένα την περίοδο του Εθνικού Διχασμού στην Ελλάδα, στο ισόγειο του κτιρίου φιλοξενήθηκαν τα γραφεία της «Λέσχης των Φιλελευθέρων».

Σήμερα στεγάζεται εδώ η Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy