Τα μαζεύει για προβλέψεις ΥΠΟΙΚ το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, βάσει των οποίων ετοιμάστηκαν οι κρατικοί προϋπολογισμοί του 2016 και 2017, δεν έχουν χαρακτηριστεί ως υπεραισιόδοξες, διευκρινίζει με σημερινή ανακοίνωση το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Αντίθετα, προσθέτει, όπως καταγράφεται και στη Φθινοπωρινή Έκθεση 2016, το Συμβούλιο έχει κρίνει ότι αυτές βρίσκονται εντός αποδεχτών ορίων.

Όπως αναφέρει, στην παρουσίαση της Φθινοπωρινής Έκθεσης 2016 προς τα ΜΜΕ, το Συμβούλιο επιδίωξε να αναδείξει τους κινδύνους που θα προκύψουν για την κυπριακή οικονομία, αν θεωρηθεί άμεσα ότι αυτοί οι ρυθμοί θα παραμείνουν διαχρονικά και ακολουθηθεί πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Τονίστηκε, προσθέτει, ότι ανάμεσα στους παράγοντες που οδήγησαν σε ψηλότερους των αναμενόμενων ρυθμών ανάπτυξης είναι οι ενέργειες και οι επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και οι διάφοροι εξωγενείς παράγοντες που δημιούργησαν ευνοϊκότερο περιβάλλον για την Κύπρο.

Δε θα ήταν συντηρητικό να εκληφθούν ως δεδομένοι οι συγκεκριμένοι ρυθμοί ανάπτυξης και με βάση αυτούς να υιοθετηθούν πολιτικές δημοσιονομικής χαλάρωσης, σημειώνει το Συμβούλιο.

Ειδικότερα, αν αναλογιστεί κάποιος το υπερβολικά ψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και την ανελαστικότητα των κρατικών δαπανών, η ετοιμασία μεταγενέστερων προϋπολογισμών σε παραδοχές που ενδεχομένως να μην επαληθευθούν εξαιτίας διαφόρων εξωγενών παραγόντων ή και μεταβολής των συνθηκών που επηρεάζουν το γενικό οικονομικό περιβάλλον, δύναται να οδηγήσουν την Κύπρο σε νέες περιπέτειες, προειδοποιεί το Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο είναι της άποψης ότι αυτό που προέχει, είναι το συντομότερο να προωθηθεί η μείωση του δημόσιου χρέους στο μέγιστο δυνατό βαθμό εξυπακούοντας την πραγματοποίηση πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό, σημειώνει, θα ενίσχυε τη σταθερότητα και την αξιοπιστία, θα δημιουργούσε ευνοϊκότερες συνθήκες για επενδύσεις και θα διασφάλιζε τη πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση για το σύνολο των πολιτών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy