Τα μνημόνια αποκλείουν την ανάπτυξη και τη μείωση των επιτοκίων

Ενόσω η Κύπρος βρίσκεται στο μνημόνιο δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης των επιτοκίων, εκτιμά ο οικονομολόγος και χρηματοοικονομικός αναλυτής Χάρης Σταυρινίδης.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ και σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα τα χαμηλά επιτόκια, εκτίμησε ότι για να μπορέσουν να χαμηλώσουν τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Υποστήριξε ότι τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην Κύπρο συνεπεία του μνημονίου είναι δίκοπο μαχαίρι, από την άποψη του ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μειωθούν περαιτέρω οι καταθέσεις.

Συνεπώς, είπε, ένας τρόπος μείωσης των επιτοκίων είναι η αύξηση της ρευστότητας από την έκδοση φρέσκου χρήματος που θα προχωρήσει η ΕΚΤ.

Ο κ. Σταυρινίδης τόνισε ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί που απαιτούν τα μνημόνια απαγορεύουν στα κράτη να φύγουν από τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας.

Τα κράτη, ανέφερε, ενόσω προσπαθούν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους δεν προβαίνουν σε δαπάνες και κατά συνέπεια δεν υπάρχει ανάπτυξη.

Τόνισε ακόμα ότι ο ίδιος δεν διαβλέπει να υπάρξει ανάπτυξη, που θα οδηγήσει και στη μείωση των επιτοκίων, μέσα στο 2015.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy