Τα παζάρια στο ΓεΣΥ αφορούν τη ζωή ή το θάνατο

Σκέψεις, της Ελένης Μαύρου

Η προσπάθεια για διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των νοσοκομείων ολοκληρώνεται σιγά-σιγά. Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας διαφαίνεται πλέον προοπτική συμφωνίας – έστω κι αν υπάρχουν ακόμα αρκετά ανοιχτά θέματα. Στόχος, το θέμα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μέσα στον Ιούνιο.

Και ενώ άρχισε να περνά από το μυαλό μας ότι μπορεί (επιτέλους!) να αποκτήσει αυτός ο τόπος και οι άνθρωποί του ένα αξιοπρεπές σχέδιο υγείας, πληθαίνουν οι ψίθυροι ότι τώρα επιστρατεύονται… τα μεγάλα όπλα.

Μετά τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, που υπέβαλε πρόταση για… ενδιάμεσο ΓεΣΥ «με παροχή κινήτρων στους πολίτες για κάλυψή τους από ιδιωτικές ασφάλειες υγείας», και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ετοιμάζει πρόταση που θα βάζει από την πίσω πόρτα του ΓεΣΥ τις ασφαλιστικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, προτείνει οι συνεισφορές στο ΓεΣΥ των κατόχων ιδιωτικών συμβολαίων υγείας να μεταφέρονται στις ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες είναι συμβλημένοι. Μια τέτοια ρύθμιση θα αφαιρούσε από το ΓεΣΥ χιλιάδες ασφαλισμένους, άρα και έσοδα, και θα το οδηγούσε με βεβαιότητα σε ναυάγιο.

Αν αυτό δεν είναι «προσπάθεια ανατροπής του ΓεΣΥ από οργανωμένα συμφέροντα», όπως δήλωσε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, τότε τι είναι; Γνωρίζοντας μάλιστα και τις παλινδρομήσεις των κυβερνώντων που προηγήθηκαν αλλά και όσα γίνονται παρασκηνιακά τις τελευταίες ιδιαίτερα βδομάδες.

Η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες στην υγεία (οι δαπάνες για την υγεία βρίσκονται μόλις στο 1/3 περίπου του μέσου όρου της Ένωσης). Η δημόσια υγεία καταρρέει κάτω από το βάρος των κυβερνητικών πολιτικών λιτότητας. Οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνονται γιατί πολύς κόσμος δεν έχει πια τη δυνατότητα να πάει σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Γιατροί φεύγουν από τα δημόσια νοσοκομεία γιατί δεν αντέχουν άλλο (φτάσαμε στο σημείο οι μισοί περίπου γιατροί στα νοσοκομεία μας να είναι έκτακτοι).

Η προώθηση λοιπόν του ΓεΣΥ δεν έχει να κάνει απλώς με το αν θέλουμε να ονομαζόμαστε «σύγχρονο κράτος». Έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτό το νησί, μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις είναι η γραμμή που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο.

Έχουμε ανάγκη, άμεσα, από ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας που θα διασφαλίζει ποιοτική φροντίδα υγείας για όλους, ισότιμη και αξιοπρεπή πρόσβαση για τους πολίτες, βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης. Προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης με ενέργειες και πράξεις που θα καταστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια βιώσιμα και θα διασφαλίζουν τη λειτουργική και διοικητική αυτοτέλειά τους, καθώς και τη δυνατότητα να χειρίζονται τους πόρους τους. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων – η επαρκής στελέχωσή τους, η ενίσχυσή τους σε εξοπλισμό και αναλώσιμα, ο κτιριακός εκσυγχρονισμός τους, η ουσιαστική αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία.

Οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις ή μεθοδεύσεις κρύβουν απλώς τις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις κάποιων, εξυπηρετούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας και ουσιαστικά οδηγούν σε ακύρωση της αναγκαίας κοινωνικής μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας.

Η παραπληροφόρηση, οι εκβιασμοί του τύπου «μα θα πληρώνουν πολλά οι πολίτες» και οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις κάποιων δεν μπορούν να αφεθούν χωρίς απάντηση. Γιατί κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υγεία του λαού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy