Τα παιδιά φάροι ειρήνης

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαθητές διανέμουν το ψήφισμα τους για καταδίκη του ψευδοκράτους

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Οσοι έτυχε, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, να βρεθούν κάποια στιγμή στο Γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό, δεν μπορεί παρά να προβληματίστηκαν με τα όσα επιτελούνται σε αυτό το δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Και ο προβληματισμός δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με τη δύναμη, τις ικανότητες και την πραγματικά εκπαιδευτική συνείδηση και υπευθυνότητα που χαρακτηρίζουν τους καθηγητές, αλλά και τη διοίκηση αυτού του σχολείου.

Και μόνο το γεγονός ότι το Γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου είναι το μοναδικό δημόσιο σχολείο σε όλη την Κύπρο στο οποίο εδώ και αρκετά χρόνια φοιτούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαθητές μαζί με παιδιά προερχόμενα και από άλλες δέκα ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, είναι αρκετό για να υποθέσει ο καθένας, ο κάθε κακόπιστος και καχύποπτος δηλαδή ότι «εδώ πρέπει να επικρατεί το χάος…»

Κι όμως, κάθε άλλο παρά χάος και σύγχυση δημιουργείται στο σχολείο από την πολυπολιτισμική σύνθεση των μαθητών του. Αντίθετα, οι ίδιοι οι μαθητές, παρά τη διαφορετική καταγωγή τους και τις άλλες διαφορές που έχουν στη μητρική γλώσσα, στα ήθη και έθιμα κατάφεραν να δημιουργήσουν ουσιαστικές γέφυρες ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Αλλωστε, όλα τα παιδιά όπου κι αν βρίσκονται, πάντα μπορούν και τα βρίσκουν μεταξύ τους, φτάνει να μην υπάρχουν οι παρεμβάσεις κάποιων μεγάλων.

Σίγουρα, όπως συμβαίνει σε όλα τα σχολεία της Κύπρου (και του εξωτερικού πολύ περισσότερο), υπάρχουν περιπτώσεις που τα παιδιά ξεφεύγουν και προβαίνουν σε παραβάσεις. Χαρακτηριστικό ιδιαίτερα της εφηβείας. Και αναμφίβολα κρούσματα παραβατικότητας παρατηρούνται κατά καιρούς και σε αυτό το σχολείο.

Είναι όμως λυπηρό και εξοργιστικό, κάποιοι και μάλιστα γονείς, να αρπάζονται από κάποια μικρά συμβάντα και να τα χρησιμοποιούν σαν κίνητρο για να βγάλουν τα δικά τους απωθημένα, προκαλώντας (αυτό μόνο πετυχαίνουν) ζημιά στο σχολείο και στα ίδια τα παιδιά τους.

Πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους αυτοί, οι λίγοι γονείς που ανεύθυνα επιδίδονται σε άδικους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για το σχολείο, ότι οι συμπεριφορές και οι σχέσεις των παιδιών, δεν προσφέρονται για κανενός είδους φιλοδοξίες ή για ικανοποίηση άλλων στόχων που μπορεί να εξυπηρετήσουν τους ίδιους.

Η κοινότητα των μαθητών του Γυμνασίου Αγίου Αντωνίου, μόνο πρότυπο και παράδειγμα θα έπρεπε να αποτελεί για όλους μας ή για εκείνους, τέλος πάντων, που πραγματικά επιθυμούν την ειρήνη και τη δημιουργική συναδέλφωση στη μικρή μας πατρίδα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy