Τα πληρώματα στο Ράλι Κύπρος 2017

 

Εβδομήντα πέντε συνολικά πληρώματα βρίσκονται στη λίστα των συμμετοχών του φετινού Ράλι Κύπρος. Μια λίστα με δυνατές παρουσίες από το χώρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής, αλλά και την αφρόκρεμα των Κύπριων οδηγών. Η λίστα των συμμετοχών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος περιλαμβάνει 59 συνολικά πληρώματα. Μεταξύ αυτών, 16 από το χώρο του ERC, 5 από το χώρο του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής και 39 από την Κύπρο. Παράλληλα, άλλα έντεκα πληρώματα θα διαγωνιστούν για το κυπριακό πρωτάθλημα, ενώ άλλα πέντε δήλωσαν συμμετοχή μόνο για την CNP ASFALISTIKI Super Special Stage.
Μόλις μερικές μέρες απομένουν από την εκκίνηση του Ράλι Κύπρος 2017 και τόσο οι διοργανωτές όσο και οι ομάδες και πληρώματα ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες τους. Το Ράλι Κύπρος θα διεξαχθεί στις 16-18 Ιουνίου και αποτελεί τον τέταρτο γύρο του φετινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (ERC), τον τρίτο γύρο του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής, αλλά και τον τέταρτο γύρο του παγκύπριου πρωταθλήματος ράλι.

Τα πληρώματα που βρίσκονται στη λίστα θα έχουν να συμπληρώσουν 724,11 χιλιόμετρα και δεκατέσσερις ειδικές διαδρομές μήκους 219,74 χιλιομέτρων.

Μεταξύ των κορυφαίων συμμετοχών συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως του δύο φορές πρωταθλητή του ERC Kajetan Kajetanowicz, αλλά και του πρωτοπόρου του πρωταθλήματος, Πορτογάλου Bruno Magalhaes. Σίγουρα οι δύο πρωτοπόροι θα συναντήσουν μεγάλο ανταγωνισμό από τον τέσσερις φορές νικητή του Ράλι Κύπρος Nasser Al-Attiyah που επιστρέφει ύστερα από απουσία ενός χρόνου. Στη λίστα των κορυφαίων και ο Λετονός Nikolay Gryazin με Skoda Fabia R5, ενώ με ίδιο αυτοκίνητο θα τρέξουν τόσο ο Τσέχος Αntonin Tlustak όσο και ο Γερμανός Albert Von Thurn Und Taxis. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον φετινό αγώνα λαμβάνει μέρος για δεύτερη φορά και η Castrol Ford Team Turkey με τέσσερα συνολικά πληρώματα. Ένα Ford Fiesta R5 για τον γρήγορο Murat Bonstanci και τρία Fiesta R2 στην κατηγορία ERC3. Από το χώρο της Μέσης Ανατολής, εκτός από τον Al-Attiyah, ξεχωρίζουν τα ονόματα του Λιβάνιου πρωταθλητή Roger Feghali με Mitsubishi Lancer Evo VIII και του Mshari Al Thefiri με Mitsubishi Lancer Evo IX.

 

Οι κυπριακές συμμετοχές
Δυναμικό «παρών» και από πλευράς κυπριακών συμμετοχών. Έξι συνολικά πληρώματα με την κυπριακή σημαία στις πόρτες τους θα τρέξουν και για τους βαθμούς του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Πρόκειται για τον νεαρό ταλαντούχο Αλέξανδρο Τσουλόφτα που θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Κύπρο με το Citroen DS3 R5. Ο Τσουλόφτας προέρχεται από μια εκπληκτική τέταρτη θέση στο Ράλι Ακρόπολης όπου δοκίμασε για πρώτη φορά το νέο του αυτοκίνητο. Με κορυφαίας κατηγορίας αυτοκίνητο επιστρέφει ο Χαράλαμπος Τιμοθέου ακριβώς δέκα χρόνια μετά τη νίκη του στο Ράλι Κύπρος. Με ένα Skoda Fabia R5 και τον Έλληνα Χρίστο Κουζιώνη στη θέση του συνοδηγού θα επιδιώξει μια ακόμα διάκριση στην πλούσια καριέρα του. Για μια τέταρτη συνεχόμενη νίκη ανάμεσα στα κυπριακά πληρώματα θα αγωνιστούν οι πρωταθλητές Χρίστος Δημοσθένους και Πάμπος Λαός με το Mitsubishi Lancer Evo IX, ενώ με ίδιο αυτοκίνητο και οι Πέτρος Παντελή με τον Κύπρο Χριστοδούλου στη θέση του συνοδηγού. Για τους βαθμούς του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα τρέξουν και οι Deniz Denner και Omer Topcu με Mitsubishi Lancer Evo X, αλλά και οι Χρίστος Μαννούρης και Ανδρέας Χρυσοστόμου με το Citroen DS3 R3T. Οι τελευταίοι στην κατηγορία ERC3.
Επίσης, για τους βαθμούς του μεσανατολικού πρωταθλήματος θα αγωνιστούν άλλα επτά κυπριακά πληρώματα. Πρόκειται για τους Γαλαταριώτη/ Ιωάννου, Κ. Ζήνωνος/Χριστοφή, Ποσείδια/Αλεξάνδρου, Σάββα/Παπανδρέου, Παπασάββα/Ευριπίδου, Κ. Λαό/Μούκη και Φιλίππου/Δημητρίου. Δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσουν και ονόματα όπως οι Αντωνίου, Πολυκάρπου, Παφίτης, Γιάγκου, Κυριάκου, Εγγλέζου, Ρούσου και άλλοι.
Από τα 24 συνολικά πληρώματα που δήλωσαν συμμετοχή με την κυπριακή σημαία στις πόρτες τους περιλαμβάνονται και έντεκα τουρκοκυπριακά πληρώματα με τα ονόματα των Deniz Denner (Mitsubishi Lancer Evo X) και Mustafa Bulutoglurari (Ford Fiesta R5) να ξεχωρίζουν.
Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα 75 πληρώματα που δήλωσαν συμμετοχή προέρχονται από 13 συνολικά χώρες. Πενήντα τέσσερα από την Κύπρο, οκτώ από την Τουρκία, δύο από το Κατάρ και τη Ρωσία και ένα πλήρωμα από Γερμανία, Τσεχία, Ιταλία, Λίβανο, Κουβέιτ, Ιορδανία, Λετονία, Πολωνία και Πορτογαλία.

 

Το αγωνιστικό πρόγραμμα
Η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής 16 Ιουνίου με τα ελεύθερα δοκιμαστικά, αλλά και την κατατακτήρια ειδική διαδρομή που θα καθορίσει τη σειρά εκκίνησης των διαγωνιζομένων στον αγώνα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και συγκεκριμένα στις 19:00 θα γίνει η εορταστική εκκίνηση του αγώνα στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας (Φοινικούδες) με τα αυτοκίνητα να επιστρέφουν στο service park στη Λευκωσία. Η διαφορά με τον περσινό αγώνα είναι ότι δεν θα υπάρχει αγωνιστική δράση μετά την εκκίνηση της Παρασκευής. Το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ξεκινά το Σάββατο 17 Ιουνίου. Μέρα η οποία θα συμπεριλαμβάνει οκτώ ειδικές διαδρομές (τέσσερις επαναλαμβανόμενες) μήκους 117,10 χιλιομέτρων. Μεταξύ αυτών και η CNP ASFALISTIKI Super Special Stage που διεξάγεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στους δρόμους της κεντρικής Λευκωσίας κατά τρόπο που ενώνει τη μοιρασμένη πρωτεύουσα. Η ιδιαιτερότητά της φέτος είναι ότι θα διεξαχθεί δύο φορές την ίδια μέρα. Στις 11:27 το πρωί και στις 16:59 το απόγευμα.
Άξιο επίσης αναφοράς είναι και το ότι η ειδική διαδρομή 2 και 6 στα Λεύκαρα παίρνει την ονομασία «Γιώργος Κυπριανού» εις μνήμη του νεαρού θιασώτη των αγώνων ράλι Γιώργου Κυπριανού, γιου του γνωστού πρωταθλητή και νικητή του Ράλι Κύπρος, Κύπρου Κυπριανού και της Νίτσας Κυπριανού που για δεκαετίες υπηρέτησαν το άθλημα. Και αυτό μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ράλι Κύπρος για την οδική ασφάλεια. Έπαθλο θα δοθεί στο πρώτο κυπριακό πλήρωμα που θα γράψει τον καλύτερο χρόνο στη διαδρομή αυτή.
Μετά τη διανυκτέρευση στη Λευκωσία τα πληρώματα θα ξεκινήσουν την Κυριακή για τις υπόλοιπες έξι ειδικές διαδρομές του αγώνα. Οι δύο τελευταίες θα αποτελέσουν και φέτος τη Love Cyprus Golden Stage προσφέροντας χρηματικά έπαθλα και φέτος στους νικητές. Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι ότι οι δύο αυτές διαδρομές θα διεξαχθούν στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. Το άθροισμα του χρόνου των δύο Golden Stages θα αναδείξει και τους νικητές που ο πρώτος θα πάρει €10.000 και από €7.000 το πρώτο κυπριακό πλήρωμα και το πρώτο πλήρωμα με αυτοκίνητο με κίνηση στους δύο τροχούς. Στη συνέχεια τα πληρώματα θα κατευθυνθούν προς τη ράμπα του τερματισμού που φέτος θα γίνει στο Λιμανάκι της Αγίας Νάπας. Εκεί όπου στις 18:00 θα ολοκληρωθεί και η τριήμερη μάχη με το χρόνο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy