Τα προεκλογικά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης στον τομέα Ενέργειας

Του Ν. Συλικιώτη

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ προσπαθεί να πείσει πως πέτυχε σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες και πως έγιναν σημαντικά βήματα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σήμερα πανηγυρίζει γιατί προσλαμβάνει συμβούλους με στόχο να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις έλευσης υγροποιημένου φ.α. το 2020 στην Κύπρο. Στην πραγματικότητα, πίσω  από αυτά τα προεκλογικά πυροτεχνήματα, συνεχίζουν οι πρόχειροι αυτοσχεδιασμοί.

Δυστυχώς η κυβέρνηση ακύρωσε τον ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό που διαμόρφωσε με την συμμετοχή των ειδικών η προηγούμενη Κυβέρνηση και ως αποτέλεσμα δημιούργησε αρνητικά τετελεσμένα εις βάρος του κυπριακού λαού. Ας θυμηθούμε πως το 2010 η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταρτήσει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την έλευση φ.α. για την εσωτερική αγορά, και έκανε προκαταρτική συμφωνία με συγκεκριμένη εταιρεία για να φέρει υγροποιημένο φ.α. στην Κύπρο, για να κινεί τις μηχανές της η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και να μπορεί ο Κύπριος πολίτης να έχει και πιο φτηνό ρεύμα αλλά και για να έχουμε γενικότερα πλεονεκτήματα για την οικονομία και την κοινωνία μας. Δυστυχώς τότε ο ΔΗΣΥ μαζί με το ΔΗΚΟ είχαν πολεμήσει αυτούς τους σχεδιασμούς, με αποτέλεσμα να μην υλοποιηθούν. Έκτοτε οι σημερινοί κυβερνώντες δεν έκαναν τίποτα στην κατεύθυνση της έλευσης φ.α.. Και σήμερα, μετά από 5 χρόνια αδράνειας και αυτοσχεδιασμών, αφού ακύρωσαν 4 φορές τις διαδικασίες που προκήρυξε η ΔΕΦΑ, έριξαν το πυροτέχνημα πως συζητούν για την έλευση υγροποιημένου φ.α που μπορεί να έρθει το 2020.

Οι ευθύνες τους είναι βαρύτατες. Λόγω της καθυστέρησης που προκλήθηκε εξαιτίας των δικών τους ενεργειών δεν προχωρήσαμε. Και σήμερα αναγκάζονται να προσφύγουν σε λύσεις τελευταίας στιγμής και κάνουν βεβιασμένες κινήσεις για να βρουν λύσεις έκτακτης ανάγκης ώστε να προλάβουν να καλύψουν τους στόχους που τίθενται από την ΕΕ μέχρι το 2020. Ως αποτέλεσμα δε της πίεσης του χρόνου είναι επόμενο πως δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ευνοϊκές τιμές με κίνδυνο από το 2020 οι πολίτες να πληρώνουν πιο ακριβά την ενέργεια.

Εξίσου επικίνδυνο όμως είναι και το γεγονός πως οι βεβιασμένοι και πρόχειροι σχεδιασμοί που κάνει σήμερα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, θα δεσμεύουν και την νέα Κυβέρνηση καθώς οι διαδικασίες δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Και δυστυχώς αυτό είναι μονάχα ένα από τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

Οι αυτοσχεδιασμοί στον τομέα της Ενέργειας είναι πολλοί και όσο περνά ο καιρός δημιουργούν προβλήματα που δύσκολα θα προσπεράσουμε. Ακυρώθηκε η ολοκληρωμένη στρατηγική για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο μέσα από τη δημιουργία έργων υποδομής ώστε να καταστεί πολιτική και ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μέσης Ανατολής.  Αυτοσχεδιάζουν καθημερινά. Άλλοτε λένε πως θα πάρουμε το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, άλλοτε γίνονται αναφορές για τερματικό και άλλοτε κάνουν αναφορά στον EastMed.

Λόγω της αδράνειας που επιδείχθηκε χάσαμε την ευκαιρία για δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης LNG στο Βασιλικό, το οποίο θα λειτουργούσε με αξιοποίηση των δικών μας κοιτασμάτων αλλά και σε συνέργειες με τις εταιρείες που ανακάλυψαν κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα άρχισαν να μιλούν για τη σημασία που έχει το χερσαίο τερματικό. Αλλά χάθηκαν πολλά χρόνια, η Κύπρος από μπροστάρης στα θέματα φυσικής ενέργειας έχει γίνει ουραγός. Μας ξεπέρασαν άλλες χώρες της περιοχής.

Εξίσου σοβαρό είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για το πότε θα εξορυχθεί φ.α, ούτε για το πού θα πουληθεί. Το 2013 υπογράφηκαν συμβόλαια με κολοσσούς όπως οι ENI, TOTAL που είχαν συμβατικές υποχρεώσεις. Τα συμβόλαια έληξαν το 2016 και ανανεώθηκαν χωρίς να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Ενώ προβλεπόταν να πραγματοποιήσουν 8 γεωτρήσεις σε όλα τα οικόπεδα, πραγματοποιήθηκαν μόνο από την ΕΝΙ 2 αποτυχημένες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 9. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Κυβέρνηση έχει το θράσος να πανηγυρίζει. Διαφήμιζαν δε για μήνες την πολυαναμενόμενη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 (Ονησίφορος) και όταν έγινε και απέτυχε ακούσαμε από τον Υπουργό την τραγελαφική δήλωση πως τα αποτελέσματα δεν καθιστούν το κοίτασμα εμπορεύσιμο, αλλά η ανακάλυψη είναι ενθαρρυντική!

Τα γεγονότα μας πρόλαβαν. Η Κυβέρνηση απέτυχε να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, την σημαντικότερη ίσως ελπίδα που είχε ποτέ το Κράτος και ο λαός μας, για να επιτύχει κοινωνική ευημερία, οικονομική ανάπτυξη και πολιτική αναβάθμιση. Ας μην επιτρέψουμε να χαθεί και άλλος χρόνος. Ο Στ. Μαλάς είναι αποφασισμένος να δράσει με αποφασιστικότητα και συνέπεια για την ανάπτυξη και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο. Μονάχα έτσι θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ευρωβουλευτή – μέλους του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy