Τα προβλήματα των Α’ Βοηθειών μέσα από τα μάτια των ασθενών

Πολύωρη αναμονή, ανοργανωσιά, έλλειψη συντονισμού μεταξύ των λειτουργών υγείας και όχι μόνο.

Η ΠΟΣΠΦ απέστειλε γραπτώς στο Υπουργείο Υγείας και στη Βουλή τις προτάσεις της.

Αρκετά είναι τα παράπονα που δέχεται η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων από ασθενείς σε σχέση με τα προβλήματα των Α’ Βοηθειών. Από την πολύωρη αναμονή μέχρι την ανοργανωσιά και την έλλειψη συντονισμού οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με σωρεία προβλημάτων, τα οποία υποβαθμίζουν την ποιότητα φροντίδας που λαμβάνουν. Η ΠΟΣΠΦ μέσα από τα παράπονα που δέχεται από ασθενείς, αλλά και μέσα από επισκέψεις που αντιπροσωπεία της πραγματοποίησε στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι τα προβλήματα), ετοίμασε συγκεκριμένες εισηγήσεις για την επίλυσή τους τις οποίες κατέθεσε γραπτώς και προφορικώς στο Υπουργείο Υγείας. Οι προτάσεις της ΠΟΣΠΦ, αλλά και τα προβλήματα δόθηκαν γραπτώς και στη Βουλή.

Μέσα από το σημείωμά της η Ομοσπονδία κάνει λόγο για φτωχή οργάνωση και αδυναμία συντονισμού των διαφόρων λειτουργών και άλλων εργαζομένων στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών. «Έχουμε παρατηρήσει ότι οι ασθενείς περιμένουν για πολλή ώρα εντός του θαλάμου των Α’ Βοηθειών είτε αναμένοντας να υποβληθούν σε διαγωνιστικές εξετάσεις είτε τα αποτελέσματα αυτών, ή να εξεταστούν από ειδικό ιατρό ή να εισαχθούν σε κλινική του νοσοκομείου», αναφέρει η ΠΟΣΠΦ και προσθέτει ότι το τέλος των 10 ευρώ που είχε επιβληθεί σε όσους προσέρχονται στις Α’ Βοήθειες «φαίνεται ότι δεν έχει λύσει – αν και το έχει μειώσειτο πρόβλημα της μεγάλης προσέλευσης των ασθενών στα τμήματα αυτά και πολλές φορές αρκετά περιστατικά δεν αφορούν τα επείγοντα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των ασθενών».

Για την άμβλυνση των προβλημάτων η ΠΟΣΠΦ προτείνει όπως πραγματοποιηθεί καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για να μην προσέρχεται άσκοπα στις Α’ Βοήθειες, ιδιαίτερα όταν δεν πρόκειται για επείγον περιστατικό. Θα πρέπει, επισημαίνει, να αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, των Πανεπιστημίων και των ΜΜΕ για τη δημιουργία ειδικών σποτ που να μεταδίδονται συνεχώς για την αλλαγή νοοτροπίας.

Οι ασθενείς, υποδεικνύει η ΠΟΣΠΦ, θα πρέπει να ενημερώνονται για την προτεραιότητα (διαβάθμιση) του περιστατικού τους και κατά προσέγγιση θα πρέπει να τους ανακοινώνεται η ώρα αναμονής.

Στις εισηγήσεις της Ομοσπονδίας εντάσσεται και η λειτουργία κατά τις απογευματινές ώρες πρωτοβάθμιων ιατρείων (fast track) στις Α’ Βοήθειες και στα ιατρικά κέντρα, η ενίσχυση των ειδικοτήτων και η εφαρμογή σχετικού πρωτοκόλλου για το χρόνο εξέτασης των ασθενών στις Α’ Βοήθειες. Θα πρέπει ακόμη, σύμφωνα με την ΠΟΣΠΦ, να ενισχυθούν τα κλινικά εργαστήρια, ενώ θα πρέπει να αγοραστεί και εξοπλισμός για διενέργεια εξετάσεων αίματος εντός των Α’ Βοηθειών.

Η ΠΟΣΠΦ προτείνει επίσης την επανεξέταση της διαδικασίας εξιτηρίου ασθενών από τους θαλάμους των νοσοκομείων και διορισμό υπευθύνου για τις κλίνες, καθώς και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα σε ειδικότητες στις οποίες παρατηρείται έλλειψη.

Πρόταση για… συνήγορο του ασθενή στα νοσοκομεία

Μνεία στο σημείωμά της κάνει η Ομοσπονδία και στα δικαιώματα των ασθενών υπενθυμίζοντας ότι εδώ και κάποια χρόνια στα δημόσια νοσηλευτήρια υπάρχει λειτουργός παραπόνων με σκοπό τη διερεύνηση παραπόνων των ασθενών και τη διαμεσολάβηση για επίλυση των προβλημάτων. «Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα θεσμό, ο οποίος δεν λειτουργεί ικανοποιητικά», αναφέρει η ΠΟΣΠΦ και τονίζει πως ο θεσμός αυτός θα πρέπει να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά, ώστε να αποφεύγονται παρατράγουδα τα οποία παρατηρούνται κατά διαστήματα. Αυτό, επισημαίνει, θα μπορούσε να γίνει μέσα από την επικαιροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και την εισαγωγή του ανεξάρτητου θεσμού του συνηγόρου του ασθενή.

Τέλος, η Ομοσπονδία τονίζει ότι και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ασκούν το λειτούργημά τους με σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών, επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευαισθησία και κατανόηση στον ανθρώπινο πόνο και αγωνία τόσο των ασθενών όσο και των συγγενών τους.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy