Τα τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο

Τα μελάνια που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ μπορεί να αποβούν καρκινογόνα, με ένα χρώμα συγκεκριμένα να θεωρείται πιο τοξικό από τα άλλα

Τα τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο και μεταλλάξεις – και ένα χρώμα είναι εν δυνάμει πιο τοξικό από τα άλλα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, που πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα, διερευνά τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την ποιότητα των μελανιών. Επί του παρόντος, το μελάνι των τατουάζ δεν ρυθμίζεται στην ΕΕ, με τις φθηνές Κινεζικές εισαγωγές να προκαλούν ανησυχία.
Ειδικότερα, ο Οργανισμός ανέφερε: “Πολλές εκθέσεις εγείρουν πολλαπλές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, οι οποίες απορρέουν από τη σύνθεση των μελανιών που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ. Οι πιο σοβαρές ανησυχίες είναι οι αλλεργίες που προκαλούνται από τις ουσίες στα μελάνια με πιθανές καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή αναπαραγωγικά τοξικές συνέπειες”
Μέχρι τώρα τα μελάνια που χρησιμοποιούνται δεν υπάγονται στις νομοθετικές ρυθμίσεις της ΕΕ. Εάν όμως τελικά βρεθούν χημικά που μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία, αναγκαστικά θα απαγορευθούν.

Εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε : «Αν διαπιστωθεί ότι περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα, θα πρέπει να υποβληθεί εντός ενός έτους επίσημη πρόταση για τον περιορισμό των ουσιών με σκοπό να ξεκινήσει η όλη διαδικασία .»

Όσον αφορά τα χρώματα των μελανιών το κόκκινο σχετίζεται με δερματίτιδες –πρήξιμο και πόνο – λόγω του θειούχου υδράργυρου που περιέχει. Επίσης το κόκκινο, μπλε , πράσινο και μοβ είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κοκκιώματα και εξογκώματα στο δέρμα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου κρούει το καμπανάκι κινδύνου και για τα τατουάζ από τεχνητή μαύρη χένα. Διαφορετικής ποιότητας από τη φυσική χένα που είναι πορτοκαλί χρώματος, η μαύρη ουσία της τεχνητής μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα χημικής βαφής τόσο ισχυρά και τοξικά που είναι παράνομο να χρησιμοποιούνται στο δέρμα.

«Εάν δείτε μαγαζί που προσφέρει τατουάζ με μαύρη χένα, μην αποπειραθείτε να κάνετε ένα. Θα μπορούσε να σας αφήσει με σημάδια για μια ζωή και να πυροδοτήσει μια μοιραία αλλεργική αντίδραση» προειδοποίησαν περαιτέρω οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy