Τα τετράποδα μέλη της Αστυνομίας

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

 Εδώ και ενάμιση αιώνα ο σκύλος αποτελεί μέσο τήρησης της δημόσιας τάξης και πιστό βοηθό κάθε μέλους της Αστυνομίας.

     •   Η χρησιμοποίηση αστυνομικών σκύλων αναγνωρίστηκε επίσημα στην Ευρώπη το 1859, όταν η Αστυνομία στην πόλη Ghent του Βελγίου ξεκίνησε να τους χρησιμοποιεί για τις βραδινές περιπολίες της

•   Η χρήση αστυνομικών σκύλων στην Κύπρο προϋπήρξε της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την εποχή της Αγγλοκρατίας

•   «Δυναμικό» το καλωσόρισμα του Φρέντυ, του Κόναν, της Κάρλας και των υπόλοιπων σκύλων που ζουν στις εγκαταστάσεις του τμήματος της Αστυνομίας

•   Τα σκυλιά της Αστυνομίας σήμερα προέρχονται από δύο ράτσες, Λαμπραντόρ και Μαλινουά

Από τη στιγμή που ο σκύλος εξημερώθηκε, περίπου πριν από 15 χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιήθηκε ως βοηθός του ανθρώπου για τη φύλαξη και το κυνήγι. Εδώ και ενάμιση αιώνα ο σκύλος αποτελεί μέσο τήρησης της δημόσιας τάξης και πιστό βοηθό κάθε μέλους της Αστυνομίας.

Η χρησιμοποίηση αστυνομικών σκύλων αναγνωρίστηκε επίσημα στην Ευρώπη το 1859, όταν η Αστυνομία στην πόλη Ghent του Βελγίου ξεκίνησε να τους χρησιμοποιεί για τις βραδινές περιπολίες της. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολούθησαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία. Η χρήση αστυνομικών σκύλων στην Κύπρο προϋπήρξε της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την εποχή της Αγγλοκρατίας. Από το 1960 η Αστυνομία Κύπρου διαθέτει το δικό της Τμήμα Εκπαίδευσης Σκύλων.

Η “Χ” πέρασε την πύλη του Τμήματος την περασμένη Τρίτη για να δει από κοντά την προπόνηση και την καθημερινότητα των τετράποδων μελών της Δύναμης. Η πρώτη πρωινή εμπειρία ήταν το “δυναμικό” καλωσόρισμα του Φρέντυ, του Κόναν, της Κάρλας και των υπόλοιπων σκύλων που ζουν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος. Τα μέλη του Τμήματος Εκπαίδευσης Σκύλων μάς βοήθησαν να μεταφέρουμε στο χαρτί τον τρόπο δράσης, εξάσκησης και επιβράβευσης ενός σκύλου που υπηρετεί στην Αστυνομία.

Η αποστολή του σκύλου

Τα σκυλιά της Αστυνομίας σήμερα προέρχονται από δύο ράτσες, Λαμπραντόρ και Μαλινουά. Συμμετέχουν σε επιδείξεις, ενώ το χώρο διαμονής τους επισκέπτονται Δημοτικά και Γυμνάσια για διαλέξεις με θέμα την προστασία των ζώων. Σήμερα έχουν τρεις αποστολές, τον εντοπισμό ναρκωτικών, τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών και την ιχνηλασία. Εάν χαθεί ένας παππούς ή μια γιαγιά, η αποστολή ενός αστυνομικού σκύλου είναι να εντοπίσει τα ίχνη τους με την όσφρησή του, η οποία ως γνωστόν είναι πιο δυνατή από την ανθρώπινη. Η οσμή ενός παπουτσιού ή ενός ρούχου ενός ηλικιωμένου που έχει χαθεί είναι το έναυσμα για το σκύλο να αρχίσει να ψάχνει. Σήμερα σε όλα τα κλιμάκια της Αστυνομίας βρίσκονται 38 εκπαιδευμένοι σκύλοι ειδικά εκπαιδευμένοι για εκρηκτικά, ναρκωτικά και ιχνηλασία και άλλοι επτά που ακόμη δεν πήραν ειδικότητα. Ο κάθε σκύλος παίρνει μια ειδικότητα που καθορίζεται αναλόγως των αναγκών κάθε περιοχής, όπως για παράδειγμα στα αεροδρόμια όπου βάσει των αντιτρομοκρατικών κανονισμών απαιτούνται περισσότεροι με εμπειρία στα εκρηκτικά.

Τα στάδια της προπόνησης

Η περίοδος της προπόνησης ξεκινά με το στάδιο εξοικείωσης. Στο στάδιο αυτό, ο σκύλος επισκέπτεται για σκοπούς εξοικείωσης τους χώρους στους οποίους πιθανόν να προκύψουν στο μέλλον ανάγκες διερεύνησης, όπως αεροδρόμια, σχολεία, γήπεδα, κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες. Στο στάδιο αυτό καλείται να εξοικειωθεί με τον άνθρωπο, αλλά και τα υπόλοιπα ζώα έτσι ώστε να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, από τον έλεγχο ενός σχολείου μέχρι την έρευνα ενός υποστατικού με ζώα. Απαραίτητο στοιχείο για να αποτελέσει ένα σκυλί μέρος της Αστυνομίας είναι να μην έχει φοβίες, να του αρέσει το παιχνίδι και να είναι φιλικό με τον κόσμο. Εάν υστερεί έστω και σε ένα κριτήριο “κόβεται” από το επόμενο στάδιο.

Φαγητό και παιγνίδι

Δύο είναι οι μέθοδοι με τις οποίες ένας σκύλος προπονείται καθημερινά από τους αστυφύλακες. Η μέθοδος του φαγητού και η μέθοδος του παιγνιδιού, οι οποίες καθορίζονται αναλόγως του εάν ο σκύλος είναι Λαμπραντόρ ή Μαλινουά. Στη μέθοδο του φαγητού τα μέλη της Αστυνομίας προσπαθούν να εντοπίσουν σκύλους που είναι λαίμαργοι και τους αρέσει τα φαγητό, χαρακτηριστικό που διαθέτουν τα Λαμπραντόρ. Στη μέθοδο του παιχνιδιού αναζητείται ράτσα που θέλει να παίζει περισσότερο, χαρακτηριστικό των Μαλινουά, τα οποία έχουν πολλή ενέργεια, στοιχείο ιδιαίτερα χρήσιμο στην Αστυνομία. Ένας σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί για μια ειδικότητα είτε με φαγητό ή με παιγνίδι. Η μια ειδικότητα από την άλλη διαφέρουν ως προς τη δράση του αστυνομικού σκύλου. Στην έρευνα για ναρκωτικά ο σκύλος δικαιούται να γαβγίσει και να γδάρει την ουσία που θα εντοπίσει ή να δαγκώσει, ενώ στα εκρηκτικά κάθεται δίπλα από το αντικείμενο που είναι παγιδευμένο, δίδοντας την ένδειξη στους πυροτεχνουργούς ότι “κάτι βρήκα”. Οι σκύλοι πρέπει να γνωρίζουν ήδη όλα τα είδη εκρηκτικών και όλα τα είδη ναρκωτικών. Εάν υπάρξει κάτι παγιδευμένο ο σκύλος γνωρίζει τη μυρωδιά του εκρηκτικού και το αναγνωρίζει. Βασικός κανόνας: ο σκύλος πάντα δουλεύει για επιβράβευση. Ένας σκύλος προπονημένος με τη μέθοδο του φαγητού δεν θα φάει στην κούπα, για παράδειγμα. Οι σκύλοι εκπαιδεύονται μια προς μια μέρα και ο κάθε σκύλος έχει ένα χειριστή. Η εκπαίδευση γίνεται σε συνθήκες δυνητικού εγκλήματος έξω από το χώρο διαβίωσής τους και παράλληλα με την εκπαίδευσή τους γίνονται έρευνες στις επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε πρεσβείες, ταχυδρομεία και αθλητικές ομάδες υψηλού κινδύνου. Συνήθως οι σκύλοι εξασφαλίζονται από την Αστυνομία με δωρεές από οικογένειες που τους μεγάλωσαν μέχρι ενός έτους ή από καταφύγια. Μέχρι το 2003 εισάγονταν εκπαιδευμένοι από τις ΗΠΑ.

Η δίαιτα και η προπόνηση

Συνήθως ο κύκλος της υπηρεσίας των σκύλων μέχρι τη “συνταξιοδότηση” είναι από την ηλικία των 18 μηνών μέχρι τα 10 χρόνια ή λίγο περισσότερο αναλόγως της φυσικής κατάστασης του ζώου. Στη συνέχεια ο χειριστής εάν μπορεί, δικαιούται να τον πάρει στο σπίτι του ή εάν δεν μπορεί, τότε τον παραχωρεί σε ανάδοχη οικογένεια. Η διατροφή των αστυνομικών σκύλων πρέπει να είναι ισορροπημένη σε διατροφική αξία περιέχοντας όσο το δυνατόν πιο ισοζυγισμένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φωσφόρο νάτριο κι άλλα συστατικά. Όσο για το πρόγραμμα, αυτό τηρείται κατά γράμμα.

06:00-07:30 Πρόγευμα – καθαριότητα κλουβιών και χώρων φυσικής άσκησης.

07:30-08:00 Έλεγχος οχημάτων, περιποίηση σκύλων.

08:00-12:00 Εκπαίδευση σε εκρηκτικά ναρκωτικά, ιχνηλασία σε εξωτερικό χώρο.

12:00-14:00 Φυσική άσκηση εντός του κλάδου.

15:30-17:30 Εμπόδια, παιγνίδι με την μπάλα και υπακοή

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy