Τάχιστα να προχωρήσει το νομοσχέδιο για τα ΑμεΑ – Αλλάζει και ο αναχρονιστικός όρος «καθυστερημένο άτομο»

Τέλος στον αναχρονιστικό όρο «καθυστερημένο άτομο», ο οποίος περιλαμβάνεται σε σχετική νομοθεσία, εισηγείται η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή μελέτησε χθες πρόταση νόμου η οποία εναρμονίζει την κυπριακή νομοθεσία και ορολογία με τη σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία, ο όρος «καθυστερημένο άτομο» θα πρέπει να αντικατασταθεί με τον όρο «άτομο με νοητική αναπηρία» και η αλλαγή αυτή θα αφορά τόσο αυτή καθαυτή τη νομοθεσία όσο και τα διάφορα αρμόδια και εμπλεκόμενα ανεξάρτητα σώματα.

Η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά επεσήμανε ότι θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που ετοιμάζεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και προνοεί για τα δικαιώματα των ατόμων με νοητική αναπηρία. Όπως υπέδειξε η Σκεύη Κουκουμά δεν πρέπει να αλλάζουν μόνο οι λέξεις, είναι και αυτό σημαντικό, αλλά κυρίως να αλλάξει η ουσία. Όπως σημείωσε, το σχετικό νομοσχέδιο έχει μείνει στάσιμο από το 2012. Η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Χριστίνα Φλουρέντζου είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ του Τμήματος και των οργανώσεων που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρίες και κυρίως με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων.

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου, εξήγησε η κ. Φλουρέντζου, είχε ετοιμαστεί το 2014, ωστόσο δεν προωθήθηκε αφού είχε τεθεί ζήτημα για τη δικαιοπρακτική ικανότητα των ατόμων με αναπηρίες. Έτσι τώρα άρχισε η ετοιμασία νέου νομοσχεδίου που να καλύπτει όλα τα άτομα με αναπηρίες και όχι μόνο αυτά με νοητική αναπηρία. Το νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του 2018. Ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Χριστάκης Νικολαΐδης σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για ριζική αναθεώρηση του νόμου και πρόσθεσε πως η τροποποίηση μόνο της ορολογίας δεν θα επιφέρει το οποιοδήποτε επιπρόσθετο όφελος στα άτομα με νοητική αναπηρία. Υπέρ των αλλαγών τάχθηκαν τόσο η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και η Επίτροπος Προστασίας του παιδιού.

Όπως αναφέρει σε σχετικό υπόμνημά της η Λήδα Κουρσουμπά, καθίσταται αναγκαία η αναθεώρηση και προσαρμογή του Νόμου υπό το φως των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων στις δύο Συμβάσεις και των Γενικών Σχολίων που οι Επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και των Ατόμων με Αναπηρία έχουν κατά καιρούς δημοσιεύσει προκειμένου να διασφαλίζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη των σύνολο των εννοιών, αξιών και αρχών που αυτές κατοχυρώνουν.

Αναμένεται τα κόμματα να τοποθετηθούν επί της πρότασης νόμου για την αλλαγή της ορολογίας τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και στις 23 Απριλίου θα αρχίσει η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy