«Ταπεινωτική ήττα» για τους Εργατικούς στο Κόουπλαντ

Ήττα που από αρκετούς σχολιαστές χαρακτηρίζεται «ταπεινωτική» υπέστη το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν κατά τις εμβόλιμες εκλογές στην περιφέρεια Κόουπλαντ της βορειοδυτικής Αγγλίας.

Η περιφέρεια θεωρείτο προπύργιο των Εργατικών, καθώς η τελευταία φορά που η περιοχή εκπροσωπείτο από βουλευτή των Συντηρητικών ήταν το 1935. Ωστόσο, νικήτρια της χθεσινής διαδικασίας αναδείχθηκε η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος.

Αντίθετα, οι Εργατικοί διατήρησαν έστω με μειωμένη πλειοψηφία την επίσης «ασφαλή» περιφέρεια του Στόουκ-ον-Τρεντ, όπου υποψήφιος ήταν ο νέος ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού UKIP Πολ Νάταλ. Σημειώνεται ότι στο Στόουκ καταγράφηκε υψηλό ποσοστό υπέρ του Brexit κατά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου.

Η εκλογική διαδικασία στο Κόουπλαντ ανέδειξε νικήτρια την Τρούντι Χάρισον των Συντηρητικών με πλειοψηφία 2.147 ψήφων. Στο Στόουκ ο Γκάρεθ Σνελ των Εργατικών διατήρησε την έδρα με πλειοψηφία 2.620 ψήφων, με τον κ. Νάταλ στη δεύτερη θέση.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων έφτασε στο 51% στο Κόουπλαντ και μόλις στο 38% στο Στόουκ, μεταξύ άλλων και λόγω της καταιγίδας Ντόρις που έπληξε όλη τη Βρετανία την Πέμπτη.

Πέρα από τη μετατόπιση των ψηφοφόρων από τους Εργατικούς προς τους Συντηρητικούς σε ποσοστό 13%, η ήττα του κόμματος του κ. Κόρμπιν χαρακτηρίζεται «ταπεινωτική» διότι είναι η πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια που το κυβερνών κόμμα κερδίζει αντιπολιτευόμενο κόμμα σε εμβόλιμες εκλογές.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κόρμπιν επικεντρώθηκε στη νίκη στο Στόουκ λέγοντας ότι αποτελεί «αποφασιστική απόρριψη» της πολιτικής της διαίρεσης και της ανειλικρίνειας του UKIP. Για την ήττα στο Κόουπλαντ σχολίασε ότι δυστυχώς το μήνυμα των Εργατικών δεν στάθηκε αρκετό να φέρει τη νίκη.

Ωστόσο, η ήττα ανανέωσε τις εσωκομματικές επιθέσεις σε βάρος του ηγέτη των Εργατικών. Το Sky News επικαλείται πηγή του κόμματος που εκτίμησε ότι «πρόβλημα για τους Εργατικούς στο Κόουπλαντ ήταν ο Τζέρεμι Κόρμπιν, όπως το πρόβλημα στο Στόουκ ήταν ο Πολ Νάταλ» θέλοντας να επισημάνει ότι οι δύο πολιτικοί ηγέτες δεν είναι δημοφιλείς.

Σχολιάζοντας την ήττα του Πολ Νάταλ, σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία το UKIP είχε επενδύσει πολλές ελπίδες για την απόκτηση του δεύτερου βουλευτή του, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον είπε ότι «αυτή είναι η αρχή του τέλους για το κόμμα, καθώς μετά από το Brexit δεν έχει πλέον κάποιο σκοπό».

Επέκρινε δε και την Πρωθυπουργό Μέι, λέγοντας ότι έχει υιοθετήσει την προσέγγιση του πρώην ηγέτη του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ ως προς το Brexit κι επομένως οι Συντηρητικοί δε διαφέρουν πλέον από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy