Τεχν. Επ. για Πολιτιστική Κληρονομιά: Κοινό το μέλλον για τα έργα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Ένα χρόνο μετά την πρώτη ανοικτή συζήτηση, η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά επέστρεψε χθες βράδυ στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και μαζί με ομάδες από την κοινωνία των πολιτών, λάτρεις της πολιτιστικής κληρονομιάς και εμπειρογνώμονες μίλησαν για τα έργα που πραγματοποιούνται στην πόλη και τα μελλοντικά σχέδια, σημειώνοντας ότι το μέλλον είναι κοινό.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Τεχνική Επιτροπή, ο Γλαύκος Κωνσταντινίδης και η Naciye Doratli επικεντρώθηκαν στο κοινό όραμα της Επιτροπής.

Ανέφεραν ότι η έρευνα επικεντρώθηκε στη μελλοντική συντήρηση μνημείων και τη βιωσιμότητα των έργων που θα αναληφθούν και σημείωσαν ότι η ευθύνη είναι κοινή για αυτές τις επενδύσεις.

Στην ομιλία του, ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι η συνάντηση δίνει την ευκαιρία να «επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους της Αμμοχώστου, να τους εξηγήσουμε τί έχουμε κάνει ήδη αλλά και το τί θα κάνουμε τους επόμενους μήνες και τί ολοκληρώνεται σύντομα».

Εξήγησε τα έργα υπό προώθηση, ο Προμαχώνας Μαρτινέγκο, ο Προμαχώνας Ράβελιν και ένα πολύ σημαντικό τμήμα των τειχών της Αμμοχώστου. «Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε και πάρα πέρα, τί θα γίνει με τους επισκέπτες, να υπάρχει ασφάλεια στους χώρους αυτούς, πώς τα τεχνικά σχέδια ανταποκρίνονται στην ανάγκη για άνετη επισκεψιμότητα. Να είναι σημαντικό μέρος ολόκληρης της Κύπρου η Αμμόχωστος και η Τεχνική Επιτροπή να συνεχίσει να δημιουργεί σχέσεις και να δίδει παραδείγματα συνεργασίας για την κοινή κληρονομιά, που είναι ο πολιτισμός μας», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι ο Προμαχώνας Μαρτινέγκο έχει ήδη ολοκληρωθεί, το Ράβελιν θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο, το τμήμα των Τειχών της Αμμοχώστου ολοκληρώνεται επίσης το Φεβρουάριο. «Αρχίσαμε τώρα τη συντήρηση τεσσάρων εκκλησιών που είναι στο χώρο του Προμαχώνα Μαρτινέγκο, δηλαδή της Αγίας Άννας, της Αγίας Μαίρης, της εκκλησίας των Καρμελιτών και το Τζαμί Tanner. Όλα αυτά με κόστος περίπου 2 εκ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Τεχνικής Επιτροπής. Αυτά αφορούν απλή συντήρηση και όχι αποκατάσταση», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμα ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής, πέραν της τεχνικής εργασίας, εργάζονται όλοι μαζί, και «έχουμε μια πολύ καλή και αποτελεσματική συνεργασία».

Υπάρχει, είπε, ένας μεγάλος κατάλογος από 86 μνημεία και η Επιτροπή έχει επιλέξει 25, ως προτεραιότητα, για τα οποία άρχισε ο προγραμματισμός και οι τεχνικές εργασίες.

Για τα μελλοντικά σχέδια, ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι ολοκληρώνεται σύντομα η εργασία στα τζαμιά στον Άγιο Ιωάννη και τον Άγιο Νικόλαο στην Αμμόχωστο και σύντομα στον Αρχάγγελο Μιχαήλ στο Λευκόνοικο. Ξεκινήσαμε προγραμματισμό και τεχνικές μελέτες για αρχαιολογικούς χώρους στην Καρπασία, το Τζαμί και το Χαμάμ στη Λάρνακα, είπε και σύντομα θα ολοκληρωθεί και η εργασία στον Άγιο Ανδρόνικο στην Κυθρέα, στον καθολικό ναό του Αγίου Αντωνίου στην Κοντέα, την Εκκλησία της Παναγίας στην Άσσια, σε ένα σπίτι και ένα μύλο στα Λιμνιά Αμμοχώστου. Η εκκλησία της Παναγίας της Ατζεντούς και η βρύση στη Λεύκα είναι μικρά έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί και «ελπίζουμε να τελειώσουν τέλος του χρόνου ή αρχές του 2018,» ανέφερε, προσθέτοντας ότι προγραμματίζεται και μία τελετή εκεί.

Στην παρέμβασή του, ο συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής, Τ/κ Αλί Τουτζάι είπε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για τα μνημεία στην Αμμόχωστο και πολλά έχουν επιτευχθεί. Τώρα, είπε, έχουμε ενώπιον μας μια νέα και μεγαλύτερη πρόκληση η οποία είναι η βιώσιμη συντήρηση των μνημείων. Ιστορικές πόλεις όπως η Αμμόχωστος, πάντοτε χρειάζονται ειδικό τρόπο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μνημείων και η Τεχνική Επιτροπή, σημείωσε, είναι έτοιμη να συνεισφέρει στη σύσταση αυτού του μηχανισμού.

Στις δηλώσεις της, η υπεύθυνη του Προγράμματος του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Τιτζιάνα Ζενάρο, ανέφερε ότι από το 2012, συνολικά 3 εκ. ευρώ δόθηκαν από την ΕΕ για συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η κ. Ζενάρο ενημέρωσε για τη συνεργασία της ΕΕ, του UNDP και της Τεχνικής Επιτροπής και επικεντρώθηκε σε έργα που συνεχίζονται και προγραμματίζονται για το μέλλον.

Ανέφερε ότι η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά άρχισε να εργάζεται στην Αμμόχωστο το 2014 με εργασίες συντήρησης στον Πύργο του Οθέλλο και συνεχίζει σήμερα με τους προμαχώνες Μαρτινέγκο και Ραβελίν και μέρος των Τειχών της Αμμοχώστου.

Αυτά, είπε, είναι τρία από τα επτά νέα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και έχουν τη στήριξη του UNDP και τα οποία πραγματοποιεί η Τεχνική Επιτροπή στην εντός των Τειχών Αμμόχωστο.

Μιλώντας εκ μέρους της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνική Επιτροπή, η Ege Uluca Tumer παρέθεσε λεπτομέρειες για την τεχνική πτυχή της δικοινοτικής εργασίας που χρειάζεται για κάθε έργο που επιτελείται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy