Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Τώρα αποφάσεις!

1797

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του κυπριακού λαού.  Στη σύντομη παρουσία του στα πανεπιστημιακά δρώμενα του τόπου απέδειξε την τεράστια αναγκαιότητά του ως κοινωνική απαίτηση. Η Λεμεσός και οι Λεμεσιανοί δίκαια σήμερα νιώθουν περήφανοι!

Είχαμε την ευκαιρία σε μια από τις πολλές επισκέψεις για ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Δρα Πανίκο Φιλίππου, και τον Πρύτανη, Αντρέα Αναγιωτό, και άλλους πανεπιστημιακούς να αναλυθούν σε εμάς οι στόχοι, οι επιδιώξεις, το όραμα του Πανεπιστημίου.

Σήμερα το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το νεαρότερο δημόσιο πανεπιστήμιο με έξι σχολές και 12 τμήματα.  Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων και υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκού προσωπικού (14 προπτυχιακά και 26 μεταπτυχιακά προγράμματα).

Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, έγινε κατορθωτό να αναγνωρίζεται διεθνώς με υψηλή κατάταξη από διεθνείς οργανισμούς.  Ανάμεσα στα κορυφαία 401-500 πανεπιστήμια παγκόσμια, στην 16η θέση παγκοσμίως ανάμεσα στα μικρά πανεπιστήμια, το 120ό κορυφαίο πανεπιστήμιο της τελευταίας γενιάς και στη θέση 201-250, ανάμεσα στα κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Σημειώνει αριστείες στην έρευνα με συνολική χρηματοδότηση 31,330,400.000 εκατ. ευρώ για 234 ερευνητικά προγράμματα, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας προτάσεων στην Κύπρο για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON.

Φοιτούν σήμερα 3.000 φοιτητές, 2.399 προπτυχιακοί και 700 υποψήφιοι για masters.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανάμεσα στις διάφορες δράσεις του, αναπτύσσει πολιτικές, κοινωνική πρόνοια στήριξης των φοιτητών σε θέματα στέγασης, σίτισης, ψυχοθεραπευτική, συμβουλευτική στήριξη, συμπαράσταση και βοήθεια σε φοιτητές με αναπηρίες, κέντρο πρόληψης χρήση ουσιών, κέντρο μάθησης.

Καταγράφεται ως σημαντική επιτυχία για το Πανεπιστήμιο το γεγονός ότι παρουσιάζει σήμερα υψηλές προοπτικές απασχόλησης αποφοίτων, 73% των αποφοίτων εργοδοτήθηκαν σε λιγότερο από 6 μήνες από την αποφοίτησή τους, 74% σε πλήρη απασχόληση και 78% σε εργασία σχετική με το αντικείμενο σπουδών.

Σήμερα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) βρίσκεται ενώπιον μεγάλων αποφάσεων και σοβαρών προκλήσεων, για το παρόν και το μέλλον του.  Από το 2007 μέχρι σήμερα δεν λήφθηκαν πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τη διεύρυνση του Πανεπιστημίου.  Λειτουργεί με τον ίδιο προϋπολογισμό των 38 εκατ. ευρώ, χωρίς καμία αύξηση. Το κτιριολογικό πρόγραμμα παραμένει στα χαρτιά, χωρίς σχεδιασμό.  Η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να αναβάλλουν και να διαιωνίζουν τα προβλήματα.

Άμεσα χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να συναποφασιστούν τα επόμενα βήματα.  Το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αύξηση του προϋπολογισμού στα 43 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να υλοποιεί τα προγράμματα και τους σχεδιασμούς του.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να αποφασιστεί η ανάπτυξη του Β’ Πόλου του Πανεπιστημίου, με προτεραιότητα τη δημιουργία των φοιτητικών εστιών και των αθλητικών χώρων.

Ο κόσμος της Λεμεσού, ο κάθε πολίτης σε παγκύπριο επίπεδο, από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), επένδυσε όνειρα και προσδοκίες. Σήμερα βλέπει να δικαιώνεται!

Το έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας πλέον εκτιμάται και αναγνωρίζεται.  Μιλούν τα έργα, οι ίδιοι οι αριθμοί!

Το ΑΚΕΛ είχε και θα εξακολουθήσει να έχει γνήσιο ενδιαφέρον για την πρόοδο του Πανεπιστημίου.  Με διαχρονικές θέσεις, με συνέπεια, πολύ περισσότερο με όραμα, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για ένα Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και της κοινωνίας και ειδικά των φοιτητών.

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.