Τελευταία πράξη για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πριν από λίγο την τελευταία πράξη για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού.

Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 29 ψήφους υπέρ, 14 εναντίον (ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ και Περδίκης) και μία αποχή (Θεοπέμπτου).

Σκοπός του νόμου, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναιαφενός για να εφαρμοστεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την αποκρατικοποίηση της Αρχής Λιμένων Κύπρου και αφετέρου για να εκσυγχρονιστούν ορισμένες διατάξεις του.

Με το νόμο όπως αυτό αρχικά κατατέθηκε στη Βουλή προτείνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Η παροχή εξουσίας στην Αρχή Λιμένων Κύπρου να προβεί σε κατάργηση κανονισμών, τους οποίους η ίδια εξέδωσε, πριν να τεθεί σε ισχύ ο περί της Αρχής Λιμένων Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015 [Νόμος αρ. 85 (Ι)/2015], ο οποίος αφαίρεσε από την Αρχή τη δυνατότητα έκδοσης κανονισμών.
  • Η θέσπιση ποινικού αδικήματος και ο καθορισμός χρηματικών ποινών και ποινής φυλάκισης (μέχρι €30.000 ή μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση ή και στις δύο αυτές ποινές), σε περίπτωση παράλειψης συμμόρφωσης με οποιαδήποτε διάταξη κανονισμού που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 30Α ή με διατάγματα που εκδίδονται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 30 ή με οποιεσδήποτε γνωστοποιήσεις ή οδηγίες εκδίδονται δυνάμει των διαταγμάτων αυτών.
  • Η επιβολή από το γενικό διευθυντή της Αρχής Λιμένων Κύπρου, έπειτα από αιτιολογημένη απόφασή του, διοικητικού προστίμου μέχρι του ποσού των €30.000, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας ή των κανονισμών ή διαταγμάτων που εκδίδονται δυνάμει αυτής, και η κατοχύρωση της άσκησης του δικαιώματος ακροάσεως από το επηρεαζόμενο πρόσωπο.
  • Η θεσμοθέτηση της άσκησης ιεραρχικής προσφυγής από το πρόσωπο στο οποίο επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο εναντίον της απόφασης του γενικού διευθυντή της Αρχής για επιβολή του εν λόγω διοικητικού προστίμου. Η εν λόγω ιεραρχική προσφυγή ασκείται ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου.
  • Ο καθορισμός της διαδικασίας εξέτασης της ιεραρχικής προσφυγής από το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής και των αποφάσεων που αυτό δύναται να εκδώσει.
  • Η παροχή δυνατότητας άσκησης προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο εναντίον της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 146 του συντάγματος.
  • Ο καθορισμός των συνεπειών της επιτυχούς έκβασης της ιεραρχικής προσφυγής ή της προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου.
  • Η παροχή δυνατότητας επιβάρυνσης σε πλοίο.
  • Η παροχή εξουσίας στην Αρχή Λιμένων Κύπρου και/ή αξιωματούχους της και/ή πρόσωπα ειδικά εξουσιοδοτημένα από αυτή να εισέρχονται σε οποιαδήποτε περιοχή λιμένος ή σε αποθήκη ή σε σκάφος ή σε όχημα το οποίο βρίσκεται μέσα σε όρια λιμένος, προλιμένος ή περιοχής πλοηγήσεως.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Συγκοινωνιών αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στην ολομέλεια του σώματος όπως η προβλεπόμενη χρηματική ποινή αυξηθεί από €30.000 σε €80.000 και το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο από €30.000 σε €40.000, η δε ποινή φυλάκισης να παραμείνει στα δύο χρόνια, όπως αυτή προτάθηκε με το νομοσχέδιο.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων, αφού τροποποίησε το κείμενο του νομοσχεδίου σύμφωνα με τα πιο πάνω και αφού επιπρόσθετα επέφερε σε αυτό νομοτεχνικές βελτιώσεις, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία του προέδρου της και του μέλους της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και των μελών της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και του μέλους της βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, να εισηγηθεί στη Βουλή την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο όπως αυτό τελικά διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα πιο πάνω, καθώς και την έγκριση των κανονισμών όπως αυτοί κατατέθηκαν από την εκτελεστική εξουσία.

Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις τάχθηκαν εναντίον της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο και της έγκρισης των υπό αναφορά κανονισμών, καθότι, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ως θέμα αρχής διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy