Τελευταία (;) πράξη στη δίκη των ΔΗΚΟϊκών

Επί τάπητος οι λεπτομέρειες για σύσταση του νέου πολιτικού κόμματος.

Η διαγραφή άλλων 12 στελεχών σήμανε και τη λήξη μιας ομολογουμένως μακράς σε διάρκεια «δίκης» των ΔΗΚΟϊκών που θεωρήθηκε ότι υπέσκαψαν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου. Στο τελευταίο επεισόδιο της «δίκης του Κάφκα» όπως δημοσιογραφικά ονομάστηκε, αποφασίστηκε μετά από δύο περίπου ώρες συνεδρίας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, η διαγραφή τεσσάρων μελών της Κεντρικής Επιτροπής καθώς και οκτώ τοπικών στελεχών.

Τα τέσσερα μέλη της Κ.Ε. που διαγράφηκαν είναι οι Μαρίνος και Κώστας Κάσινος, Γιώργος Χατζηγιάννης και η Ευαγγελία Παρασκευά, η οποία είχε γνωστοποιήσει ήδη την παραίτησή της. Χθες με συνοπτικές διαδικασίες διαγράφηκαν ακόμα οι Σωτήρης Λάμνισος από Λευκωσία, Μιχάλης Μιχαήλ και Νεκταρία Χαραλάμπους από Πάφο, Κυριάκος Αντωνιάδης και Αντώνης Σιαμαήλας από Λάρνακα, Αιμιλία Ποΐζη και Σώτος Σιάλαρος από Αμμόχωστο. Διαγράφηκε επίσης ο Κώστας Κωνσταντίνου, νυν δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ στη Μέσα Γειτονιά. Για τον Χρίστο Χρίστου, ο οποίος προσήλθε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, έχουν αποσυρθεί οι κατηγορίες και κρίθηκε αθώος. Για τον μόνο που εκκρεμεί πλέον να εξεταστεί η υπόθεσή του είναι το στέλεχος του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία, Σπύρο Παναγή, στον οποίο δεν επιδόθηκε η κλήση. Στο μεταξύ χθες, άλλα τρία στελέχη γνωστοποίησαν με επιστολές τους την παραίτησή τους από μέλη του ΔΗΚΟ.

Εκτός από τη Νεκταρία Χαραλάμπους, η οποία ήταν μέλος της γραμματείας της νεολαίας του ΔΗΚΟ στην Πάφο, την παραίτησή τους υπέβαλαν η Χρύσω Αργυρού, η Ευαγγελία Παρασκευά και ο Μιχαλάκης Ανδρέου. Στην επιστολή παραίτησης από την Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας/Αμμοχώστου, η Χρύσω Αργυρού κάνει λόγο για ετσιθελική στάση του Νικόλα Παπαδόπουλου και καλεί τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ να ανατρέξει να βρει τα πραγματικά λάθη της αποτυχίας του. Σημειώνει ακόμα ότι οι διαγραφές πρωτοκλασάτων στελεχών που υπηρέτησαν προ δεκαετιών το κόμμα, μόνο εντάσεις, πικρία και διχασμό θα επιφέρουν. Από την πλευρά της το τέως, πλέον, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, Ευαγγελία Παρασκευά κάνει λόγο για πολιτική εξόντωση στελεχών του ΔΗΚΟ, κάτι που αποτελεί για την ίδια πολιτικό πραξικόπημα. Την παραίτησή του υπέβαλε και το για 41 χρόνια στέλεχος και ιδρυτικό μέλος του κόμματος, Μιχαλάκης Ανδρέου, ο οποίος σε επιστολή του διερωτάται στη βάση ποιων συνεδριακών αποφάσεων το ΔΗΚΟ, συνεργάστηκε με κόμματα που αποκηρύσσουν τη ΔΔΟ.

Σημειώνεται ότι και σε αυτή τη συνεδρία του Πειθαρχικού Συμβουλίου απουσίαζε ο Στέλιος Ιερωνυμίδης, ο οποίος διαφωνεί με τη διαδικασία που ακολουθείται υποστηρίζοντας ότι αυτή πάσχει. Τα επτά στελέχη που διαγράφηκαν χθες εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο Γιαννάκη Ιωάννου, ο οποίος επανέλαβε ότι οι διαδικασίες είναι παράνομες και παράτυπες.

 

Πιέσεις σε δύο βουλευτές

Δύο γεγονότα αναμένεται να σκιαγραφήσουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ, καθώς και το ενδεχόμενο δημιουργίας άλλου κόμματος από τα διαγραφέντα στελέχη. Το ένα είναι η επάνοδος του Νικόλα Παπαδόπουλου απο το εξωτερικό, ο οποίος με την επιστροφή του θα εξετάσει την πρόταση του Αλέκου Τρυφωνίδη για απόδοση «κλάδου ελαίας» στους διαγραφέντες, αν και ΔΗΚΟϊκοί κύκλοι αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο. Το δεύτερο είναι η τοποθέτηση του διαγραφέντος πρώην πρόεδρου του ΔΗΚΟ, Μάριου Καρογιάν, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει και σήμερα ή την Τετάρτη.

Ο Μάριος Καρογιάν αναμένεται μέσα από μακρά δήλωσή του να αξιολογήσει την πορεία του ΔΗΚΟ, των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, ασκώντας έντονη κριτική σε σωρεία αποφάσεων. Αυτό που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο δημιουργίας άλλου κόμματος είναι οι τοποθετήσεις βουλευτών όπως ο Άγγελος Βότσης και Γιώργος Προκοπίου, στους οποίους έχουν ενταθεί οι πιέσεις από το ανεπίσημο ΔΗΚΟ, όπως πληροφορούμαστε. Την ίδια ώρα οι συγκεντρώσεις των διαγραφέντων συνεχίζονται και μπαίνουν πλέον επί τάπητος οι πρακτικές λεπτομέρειες της ίδρυσης και δημιουργίας νέου πολιτικού σχήματος. Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy