Τελευταίο αντίο και στον Ανδρέα Σοφοκλέους

Το ύστατο χαίρε στον 49χρονο ήρωα δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος στην επιχείριση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο δάσος της Σολέας, απηύθυνε σήμερα η κυπριακή Πολιτεία.

Η κηδεία του 49χρονου δασοπυροσβέστη τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στη Λακατάμεια, δημοσία δαπάνη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλία Φωτόπουλου, αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, συναδέλφων του αδικοχαμένου Ανδρέα, συγγενών, φίλων και πλήθους κόσμου.

Ο Ανδρέας Σοφοκλέους μαζί με τον συνάδελφο του Μάριο Αριστοτέλους ο οποίος κηδεύτηκε χτες, έχασαν τη ζωή τους όταν το πυροσβεστικό βυτιοφόρο όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό στην περιοχή του Αγίου Θεοδώρου Σολέας, την ώρα που επιχειρούσαν για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν μεταξύ άλλων εκ μέρους της Πολιτείας ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο συνάδελφος του Ανδρέα, Διομήδης Διομήδους, εκ μέρους του δασοπυροσβέστη Γιώργου Σιαππανή ο οποίος βρισκόταν μαζί με τους δύο ήρωες δασοπυροσβέστες στο μοιραίο βυτιοφόρο το μέλος της Πολιτικής Άμυνας Μαρία Ηρακλέους η οποία ανέσυρε τους τρεις δασοπυροσβέστες από τα συντρίμμια του οχήματος και η γυναίκα του ήρωα Μαρία Σοφοκλέους.

Στον επικήδειο λόγο του ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι η Πολιτεία, δια της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρος ο λαός της Κύπρου αποχαιρετά και τιμά σήμερα ένα άξιο τέκνο της πατρίδας που χάθηκε την στιγμή που επιτελούσε το μέγιστο καθήκον,αυτό της υπεράσπισης του τόπου και των ανθρώπων του, τον ήρωα Ανδρέα Σοφοκλέους.

«Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που διακρίνονται γιατί διακατέχονται από μεγαλείο. Άνθρωποι που μπορούν και διακρίνουν το καλό και το δίκαιο και ζουν τη ζωή τους στην βάση ενός κώδικα αξιών που λειτουργεί σαν φάρος και για τους υπόλοιπους.Τέτοιος ήταν ο ήρωας Ανδρέας Σοφοκλέους» είπε ο Νίκος Κουγιάλης.

Τόνισε δε ότι η στάση ζωής του, η ποιότητα του χαρακτήρα του και ο ηρωισμός του Ανδρέα Σοφοκλέους θα αποτελεί σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς μίμηση και διαβεβαίωσε τους οικείους του ήρωα ότι «όλοι θα σταθούμε δίπλα σας ανταποκρινόμενοι σε αυτό το ιερό χρέος».

Στο δικό του επικήδειο ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης είπε ότι δίκαια η Πολιτεία χαρακτήρισε τον Ανδρέα Σοφοκλέους και τον συνάδελφο του Μάριο Αριστοτέλους που κηδεύτηκε χτες ως ήρωες.

Ο κ. Τσιντίδης είπε ότι ο Ανδρέας Σοφοκλέους εντάχθηκε στο Τμήμα Δασών τον Μάιο του 2004 ως εποχικός ωρομίσθιος δασοπυροσβέστης και το 2010 έγινε μόνιμος δασοπυροσβέστης. Όπως ανέφερε ο Ανδρέας υπηρέτησε από το 2005 ως δασοπυροσβέστης την καλοκαιρινή περίοδο επιδεικνύοντας υπέρμετρο ζήλο και μεγάλη προθυμία στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Είπε επίσης ότι τον Αύγουστο του 2007 ο Ανδρέας συμμετείχε στην αποστολή του Τμήματος Δασών για κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Σημείωσε επίσης ότι ο Ανδρέας Σοφοκλέους θυσιάστηκε για το κοινό καλό ανταποκρινόμενος επάξια στα καθήκοντα του και διαβεβαίωσε ότι το Τμήμα Δασών θα βρίσκεται πάντα δίπλα στην οικογένεια του ήρωα να την στηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί.

Στον επικήδειο της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι «ο Ανδρέας Σοφοκλέους στα 49 του χρόνια, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις σελίδες της κυπριακής ιστορίας, στις καρδιές μας, στις συνειδήσεις μας και μας έδειξε πως αγωνίζονται οι ήρωες και οι λεβέντες».
«Η αγάπη του για τη φύση και τον άνθρωπο δεν γνώριζε σύνορα. Η θυσία του Ανδρέα είναι η δική μας κληρονομιά. Είναι η κληρονομιά των παιδιών μας. Και πρέπει να τους μάθουμε να αγαπούν τη φύση όπως και εκείνος. Και να τη νιώθουν και να την προστατεύουν όπως εκείνος» σημείωσε.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε επίσης ότι τούτη η απώλεια, τούτος ο χαμός, μπορούσε και έπρεπε να αποφευχθεί και πως «υπάρχουν ευθύνες, μεγάλες ευθύνες, σοβαρές ευθύνες», διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι ευθύνες θα αναζητηθούν.

Στον επικήδειο του λόγο εκ μέρους των συναδέλφων του ήρωα, ο Διομήδης Διομήδους ανέφερε ότι ο «Πούλαρος» όπως αποκαλούσαν οι φίλοι και συνάδελφοι του τον Ανδρέα είχε ως κύρια χαρακτηριστικά του την παλληκαριά και την ανθρωπιά. «Ένα αληθινό λιοντάρι που πάλευε στη ζωή για την οικογένεια του και τον συνάνθρωπο του, περήφανος για το όνομα και την καταγωγή του» είπε.

Ο κ. Διομήδους ανέφερε επίσης ότι τη Δευτέρα 20 Ιουνίου ο Ανδρέας περίμενε από νωρίς το πρωί με ανυπομονησία να χτυπήσει το τηλέφωνο του στο κάλεσμα για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Σολιάς και δεν δέχτηκε να μείνει στην ομάδα υποστήριξης αλλά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. «Με πήρες τηλέφωνο χαρούμενος και μου είπες: Μάστρε θα είμαι κι εγώ μαζί σας στην πυρκαγιά στον Άγιο Θεόδωρο».

Ο κ. Διομήδους αναφέρθηκε και στο μοιραίο συμβάν που στοίχισε τη ζωή στον Ανδρέα Σοφοκλέους και το Μάριο Αριστοτέλους λέγοντας ότι την ώρα που το πυροσβεστικό όχημα πήρε πορεία προς την χαράδρα ο Ανδρέας κατάλαβε πρώτος το κακό που ερχότανε και αφού αγκάλιασε τους συναδέλφους του φώναξε «Γιώρκο μου πεθανίσκουμε».

«Αυτά ήταν και τα τελευταία του λόγια».

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος και αρχηγοί και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy