Τέλη Νοεμβρίου αναμένονται να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές ανασκαφές στη Γεροσκήπου

 

Προχωρούν οι αρχαιολογικές διερευνητικές ανασκαφές στο περιβόητο τεμάχιο της Εκκλησίας που βρίσκεται στη Γεροσκήπου.

Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, οι διερευνητικές ανασκαφές έχουν περιοριστεί στο τεμάχιο που έχει ήδη γίνει η γεωφυσική έρευνα και προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Ερωτηθείσα για το πότε αναμένεται αποτέλεσμα, η κα Ιερωνυμίδου είπε ότι ευελπιστεί πως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι έρευνες και θα κατατεθούν οι τελικές απόψεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Στο διπλανό τεμάχιο όπου ήδη έχουν ανευρεθεί αρχαιότητες υπήρξε τροποποίηση των αναπτυξιακών σχεδιασμών ώστε να προστατευθούν τα αρχαία. Η κα Ιερωνυμίδου σημείωσε ότι όλες οι ενέργειες γίνονται σε συνεννόηση με τους μελετητές της ανάπτυξης, αλλά και τον ιδιοκτήτη πάντοτε με σεβασμό προς τις αρχαιότητες.
Εξάλλου για το ίδιο θέμα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή για ποιους λόγους αποφασίστηκε ο αποχαρακτηρισμός τού εν λόγω τεμαχίου από Αρχαίο Μνημείο Β’ Πίνακα και αν αυτό το γεγονός έχει σχέση με την ανάπτυξη που προγραμματίζεται από εταιρεία Ούγγρου επενδυτή και της Αρχιεπισκοπής.
Σε απαντητική επιστολή του ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, αναφέρει μεταξύ άλλων πως η απόφαση για αποχαρακτηρισμό του συγκεκριμένου τεμαχίου λήφθηκε δεδομένου ότι κρίθηκε αντισυνταγματική η κήρυξή του σε αρχαίο μνημείο και καμία σχέση δεν έχει με την επικείμενη ανάπτυξη που προωθεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρεται και στο ιστορικό που οδήγησε στον αποχαρακτηρισμό σημειώνοντας αρχικά ότι η κήρυξη του συγκεκριμένου τεμαχίου σε Μνημείο Δευτέρου Πίνακα βάσει των διατάξεων του άρθρου 6(1) του περί Αρχαιοτήτων Νόμου, Κεφ. 31, κρίθηκε αναγκαία δεδομένου ότι εντοπίστηκαν στο τεμάχιο κατάλοιπα ρωμαϊκής εγκατάστασης.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ με επιστολή του προς τον ίδιο στις 14 Μαρτίου 2017 υπέβαλε ένσταση, εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου για την κήρυξη του συγκεκριμένου τεμαχίου ως Μνημείου Δευτέρου Πίνακα αναφέροντας ότι δεν λήφθηκε η συγκατάθεση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου σύμφωνα με το Άρθρο 23(9) του Συντάγματος, και επομένως η κήρυξη είναι παράνομη.
Το όλο θέμα τέθηκε ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με επιστολή ημερ. 31 Μαρτίου 2017. Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε με επιστολή ημερ. 28 Απριλίου 2017. Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία για την ενεργοποίηση του άρθρου 6 του περί Αρχαιοτήτων Νόμου Κεφ. 31 απαιτείται, σύμφωνα με το Άρθρο 23(9) του Συντάγματος, γραπτή συναίνεση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ως ιδιοκτήτη και επομένως η Γνωστοποίηση καθώς και το Διάταγμα Κήρυξης Κ.Δ.Π. 303/2014 με τα οποία το τεμάχιο με Αρ. 223, μεταξύ άλλων, κηρύχθηκε ως Αρχαίο Μνημείο Δευτέρου Πίνακα, είναι αντισυνταγματική και πρέπει να ανακληθεί.
Βάσει της πιο πάνω γνωμοδότησης το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 8 Ιουνίου 2017 να ανακαλέσει το μέρος της Γνωστοποίησης Κ.Δ.Π. 135/2014 και του Διατάγματος Κ.Δ.Π. 303/2014 και να αποχαρακτηρίσει το εν λόγω τεμάχιο από Αρχαίο Μνημείο Δευτέρου Πίνακα. Η σχετική μερική ανάκληση δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουνίου 2017 στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Επίσης ο κ. Δημητριάδης σημειώνει ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Μεταφορών θα λάβουν όλες τις αναγκαίες ενέργειες για προστασία των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο εν λόγω τεμάχιο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχώρησε από το 2015 στη διενέργεια δοκιμαστικών ανασκαφικών τομών. Η πρώτη ανασκαφική περίοδος απέδειξε ότι πράγματι στο χώρο βρίσκονται αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Ελληνιστικής περιόδου, τα οποία καλύπτουν μεγάλη έκταση.

Τον επόμενο χρόνο, το 2016, συνεχίστηκε η αρχαιολογική διερεύνηση η οποία απέδειξε ότι τα κτίρια επεκτείνονται σε μεγάλη έκταση, άγνωστη προς το παρόν. Για την ολοκλήρωση των ανασκαφών σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα απαιτείται ακόμα χρόνος. Μετά την ανάκληση του Διατάγματος Κήρυξης σε Αρχαίο Μνημείο Δευτέρου Πίνακα και την κατάθεση αίτησης για Πολεοδομική Άδεια, το Τμήμα Αρχαιοτήτων έθεσε αυστηρούς όρους προς το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως με τους οποίους καθίσταται σαφές ότι παρά την ανάκληση του Διατάγματος Κήρυξης σε Αρχαίο Μνημείο, το συγκεκριμένο τεμάχιο αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, και για την κατάθεση τελικών απόψεων εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων επιβάλλεται αφενός η ολοκλήρωση των ανασκαφών και αφετέρου η διευκρίνιση αναφορικά με το μέλλον των αρχαιοτήτων και την αποτελεσματική τους προστασία. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ζήτησε ακόμη την παραχώρηση προσωπικού για διευκόλυνση του έργου των ανασκαφών και τη διενέργεια γεωφυσικής επισκόπησης με στόχο τον εντοπισμό και άλλων σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι το τεμάχιο είναι πολύ μεγάλο.

Η ανασκαφική διερεύνηση επετράπη από την Αρχιεπισκοπή εκ νέου τον Αύγουστο του 2017, με συνεργείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ενώ η εταιρεία ανέλαβε τη διεξαγωγή της γεωφυσικής επισκόπησης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει θέσει αυστηρότατους όρους για την προστασία των αρχαιοτήτων που έχουν εντοπιστεί και θα συνεχίσει την ανασκαφική του έρευνα όπου χρειάζεται, με τελικό στόχο την αποκάλυψη, συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Ελένη Κωνσταντίνου

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy