Τελικά είμαστε όλοι το ίδιο;

Του Κώστα Δίπλαρου*

Σε μια περίοδο που κατά γενική ομολογία διαπιστώνουμε ότι σημαντική μερίδα της κυπριακής κοινωνίας απαξιοί δυστυχώς με ισοπεδωτικό τρόπο την πολιτική ζωή, διατυπώνεται από κάποιους η άποψη ότι «όλοι είμαστε το ίδιο» και «ό,τι κι αν γίνει δεν αλλάζει τίποτα».

Η άποψη αυτή έχει ως συνεπακόλουθο την αποχή των πολιτών από τις εκλογές, φαινόμενο το οποίο εντείνεται κύρια μέσα στη νέα γενιά η οποία απογοητευμένη από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, την έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής για τη νεολαία, θεωρεί ότι με την αποχή της από τις εκλογικές διαδικασίες στέλνει τα ανάλογα μηνύματα είτε προς τους κυβερνώντες είτε προς το πολιτικό σύστημα ευρύτερα.

Ας εξετάσουμε όμως πιο επισταμένα την πιο πάνω άποψη: Είναι όλα τα πολιτικά κόμματα τα ίδια; Εχουν όλα τα πολιτικά κόμματα τις ίδιες προσδοκίες και στόχους; Η ύπαρξή τους εξυπηρετεί τα ίδια συμφέροντα;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: όχι. Το κάθε πολιτικό κόμμα ασπάζεται μια συγκεκριμένη ιδεολογία και προσέγγιση την οποία στο τέλος της ημέρας υλοποιεί μέσα από τις προτάσεις νόμου που καταθέτει και τη στάση που τηρεί όταν οι βουλευτές του τίθενται ενώπιον σημαντικών νομοσχεδίων.

Τα όσα εξελίχθησαν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων την τελευταία τριετία, ιδιαίτερα μετά το καταστροφικό κούρεμα καταθέσεων και την έναρξη υλοποίησης του μνημονίου που συνομολόγησαν η κυβέρνηση ΔΗΣΥ με την Τρόικα, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Πιο κάτω καταγράφεται η στάση που τήρησαν τα κόμματα σε σειρά σημαντικών νομοσχεδίων ή προτάσεων νόμου που καθόρισαν ή θα καθορίσουν τη ζωή μας:

• Προστασία των Ταμείων Προνοίας των εργαζομένων μετά το κούρεμα καταθέσεων που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση:

ΥΠΕΡ: ΑΚΕΛ/Οικολόγοι

ΚΑΤΑ: ΔΗΣΥ/ΔΗΚΟ/ΕΔΕΚ

• Προστασία οικογενειακής πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης:

ΥΠΕΡ: ΑΚΕΛ/ΕΔΕΚ/Οικολόγοι

ΚΑΤΑ: ΔΗΣΥ/ΔΗΚΟ

• Επιβολή τελών στη Δημόσια Υγεία:

ΥΠΕΡ: ΔΗΣΥ/ΔΗΚΟ

ΚΑΤΑ: ΑΚΕΛ/ΕΔΕΚ/Οικολόγοι

• Ιδιωτικοποιήσεις:

ΥΠΕΡ: ΔΗΣΥ/ΔΗΚΟ/Συμμαχία Πολιτών:

ΚΑΤΑ: ΑΚΕΛ

• Κουτσούρεμα φοιτητικής χορηγίας

ΥΠΕΡ: ΔΗΣΥ/ΔΗΚΟ/Συμμαχία Πολιτών

ΚΑΤΑ: ΑΚΕΛ/ΕΔΕΚ/Οικολόγοι

• Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

ΥΠΕΡ: ΔΗΣΥ/ΔΗΚΟ/ Συμμαχία Πολιτών

ΚΑΤΑ: ΑΚΕΛ/ΕΔΕΚ

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα νομοσχεδίων που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι όλα τα κόμματα δεν είναι τα ίδια, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το ΑΚΕΛ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ το ίδιο με τα άλλα κόμματα του τόπου. Αλλωστε σημασία δεν έχει το τι αφειδώλευτα διακηρύττεις από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για χάριν των προεκλογικών σκοπιμοτήτων και της εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων αλλά το τι πράττεις την κρίσιμη ώρα.

Η διαπίστωση αυτή γίνεται ακόμη πιο έντονη αν συνυπολογίσει κανείς ότι σειρά αντιλαϊκών-αντινεανικών νομοσχεδίων εγκρίθηκαν κατά την προηγούμενη τριετία με διαφορά μιας ψήφου ενώπιον της Βουλής. Σκεφτείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η εξέλιξη των γεγονότων αν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ- Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, ήταν ακόμη πιο ενδυναμωμένη.

Η αποχή από τις εκλογές δίνει αυτόματα το δικαίωμα σε κάποιους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Η ρήση του Μπρεχτ «Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται» δίνει την πληρέστερη απάντηση σε όσους συμπολίτες μας σκέφτονται να απέχουν από τις εκλογές.

Εάν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε προσανατολισμό, θέτοντας τέρμα στις αντινεανικές-αντεργατικές πολιτικές των κυβερνώντων, στις 22 Μαΐου μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το ΑΚΕΛ σε πρωταγωνιστική πολιτική δύναμή, απαντώντας «παρών» στην ιστορική πρόσκληση που βρίσκεται μπροστά μας.

* Υποψήφιος βουλευτής Πάφου ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy