Τελικές τοποθετήσεις στο Ανώτατο για ωράρια

Για τελικές διευκρινίσεις στην προσφυγή του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με την καταψήφιση των Κανονισμών, που είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ωράριο των καταστημάτων συνέρχεται στις 12 το μεσημέρι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το Ανώτατο αναμένεται στη συνέχεια και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από σήμερα να εκδώσει την τελική του απόφαση λόγω ακριβώς της «επείγουσας φύσης» της υπόθεσης, όπως την χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρων Νικολάτος.

Η προσφυγή, αιτητές της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο ως φορείς Εκτελεστικής Εξουσίας, τέθηκε στις 12/1/2016 ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για οδηγίες.

Σύμφωνα με τις τότε οδηγίες του Δικαστηρίου, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην υπόθεση Αλέκος Μαρκίδης θα έπρεπε εντός μιας εβδομάδας και μέχρι τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου να υποβάλει ένσταση. Ακολούθως, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο κ. Μαρκίδης θα είχαν στη διάθεση τους από 7 μέρες για τις αγορεύσεις τους. Στον κ. Κληρίδη δόθηκαν επίσης άλλες 4 μέρες για τυχόν απαντητική αγόρευση.

Ο κ. Κληρίδης είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ότι στις 10 Φεβρουαρίου “θα περατωθεί όλη η διαδικασία και θα επιφυλαχθεί η απόφαση, η οποία μόλις είναι έτοιμη θα εκδοθεί. Είναι φανερό ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επιδείξει τη δέουσα σπουδή η οποία απαιτείται λόγω του δημοσίου ενδιαφέροντος της υπόθεσης και αναμένεται ότι και η απόφαση θα εκδοθεί το συντομότερο», είπε.

Η Νομική Υπηρεσία με ανακοίνωση της διευκρίνιζε ότι με την προσφυγή ζητείται δήλωση του Δικαστηρίου ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ημερομηνίας 10.12.2015, με την οποία απέρριψε τους Κανονισμούς, που είχε εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με τον καθορισμό θεμάτων λειτουργίας των καταστημάτων, παραβιάζει την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών και είναι άκυρη.

Περαιτέρω ζητείται από το Ανώτατο Δικαστήριο η έκδοση δήλωσης, σύμφωνα με την οποία οι απορριφθέντες Κανονισμοί του Υπουργικού Συμβουλίου συνεχίζουν να είναι έγκυροι και μπορούν να δημοσιευθούν και τεθούν σε ισχύ αμέσως.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στις 3/12/2015 ότι ο νόμος, που ψήφισε η Βουλή για το ωράριο των καταστημάτων στις 7/5/2015 είναι αντισυνταγματικός και βρίσκεται σε ασυμφωνία με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, ο καθορισμός περιοχών και ζωνών, αλλά και η δημιουργία ειδικού καθεστώτος για κάποια καταστήματα εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και συνιστά, ουσιαστικά ρύθμιση διοικητικής φύσεως.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy