Τελικός γύρος του «κουίζ για την Ευρώπη»

Είναι σημαντικό να περάσουμε στα παιδιά μας τις αρχές και αξίες της ΕΕ, τις έννοιες της πολυπολιτισμικότητας, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας και την καταδίκη της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό στον τρίτο και τελικό γύρο του διαγωνισμού “Κουϊζ για την Ευρώπη”. Στον τελικό συμμετείχαν τέσσερα σχολεία από όλη την Κύπρο με 16 μαθητές και μαθήτριες.

Συμμετείχαν το Λύκειο Ακρόπολης, το Λύκειο Λινόπετρας, το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας και το Λύκειο “Γιαννάκης Ταλιώτης” Γεροσκήπου.

O διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο, την Αντιπροσωπεία της Κομισιόν και το Υπουργείο Παιδείας.

Στο τελικό γύρο πέρασαν το Λύκειο Λινόπετρας και το Λύκειο Ακρόπολης και μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το Λύκειο Λινόπετρας.

Οι μαθητές και μαθήτριες και από τα τέσσερα σχολεία που έλαβαν μέρος κέρδισαν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο Στρασβούργο τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός χαρακτήρισε το διαγωνισμό “μια αξιόλογη προσπάθεια και ένα βιωματικό ταξίδι εμπειριών” που προσφέρει στα παιδιά μοναδικές εμπειρίες για να μάθουν πολλά για τις αρχές και αξίες της ΕΕ, τις δομές και τα προγράμματά της από τα οποία και μπορούν να επωφεληθούν όπως το Erasmus+.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι το Υπουργείο στηρίζει τέτοιες προσπάθειες και υπενθύμισε ότι η προώθηση του σεβασμού και της διαφορετικότητας και η αντιμετώπιση του ρατσισμού που είναι βασικές αρχές της ΕΕ, είναι και ο στόχος της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης στο δικό του χαιρετισμό αφού συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες δήλωσε ότι ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε δικαιώματα και πρέπει να συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες εάν θέλουμε να αλλάξουμε πράγματα και να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα. Αυτό, είπε, δεν γίνεται μόνο με τη συμμετοχή στις εκλογές αλλά και με άλλους τρόπους. Ο κ. Μαυρίδης κάλεσε τα παιδιά πάντα να λένε την άποψή τους και να την στηρίζουν μέχρι το τέλος.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ Ανδρέας Κεττής ανέφερε ότι παρά τις κρίσεις η ΕΕ είναι αυτή την στιγμή σε περίοδο περισυλλογής για το μέλλον της . Τα θεσμικά όργανα και ειδικότερα το ΕΚ, ανέφερε, θέλει να ακούσει τους πολίτες και να τους αφουγκραστεί και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που θα ζήσουν το όραμα της ΕΕ και τα περισσότερα χρόνια.

Ο κ. Κεττής είπε ότι η νέα γενιά συνδιαμορφώνει το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και πρέπει να κατεβούμε στη βάση των σχολείων και να ακούσουμε τους νέους μας. Η Ευρώπη, είπε, μπορεί να γίνει καλύτερη και είναι στα χέρια μας να το πράξουμε.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης ανέφερε ότι ο διαγωνισμός έχει καταστεί θεσμός και στόχος και προσπάθεια είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας για το ρόλο της ΕΕ και να τους φέρουμε πιο κοντά στην Ευρώπη.

Η εμπειρία, ανέφερε, έχει δείξει ότι ο διαγωνισμός αυτός είναι βοηθητικός και οι μαθητές μας μπορούν καλύτερα να κατανοήσουν ότι οι πολιτικές στις Βρυξέλλες έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy