«Τέλειωσαν τα ψέματα για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών»

«Οδικό χάρτη ή θα μας βρουν απέναντι», προειδοποιεί ο Ανδρέας Βύρας.

 

Αποφασισμένος να μην αποδεχθεί άλλες αόριστες, ασαφείς και ατέρμονες διαδικασίες σχετικά με τις πετρελαιοδεξαμενές εμφανίστηκε χθες ο δήμαρχος Λάρνακας. Το καυτό θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό ήταν αντικείμενο νέων συσκέψεων που έγιναν χθες στο δημαρχείο Λάρνακας ανάμεσα στον Δήμο Λάρνακας, τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τις εταιρείες υγρών καυσίμων και υγραερίου.

Ως γνωστόν οι εταιρείες συνεχίζουν να παραβιάζουν τις συμφωνίες για απομάκρυνση από τηΛάρνακα και το μήνυμα του δημάρχου Ανδρέα Βύρα στις δηλώσεις του ήταν η χαρακτηριστική φράση “τα ψέματα έχουν τελειώσει”.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε στις εταιρείες ότι έχουν τελειώσει οι αόριστες διαδικασίες χωρίς τέλος. Όπως είπε, μετά τις χθεσινές χωριστές συναντήσεις με τις εταιρείες θα αρχίσει ο σχεδιασμός του τελικού οδικού χάρτη. Αυτός ο χάρτης, όπως είπε ο δήμαρχος, θα περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες με τις υποχρεώσεις των εταιρειών και θα είναι όσο πιο σύντομος γίνεται. Βασικό στοιχείο του, όπως ανέφερε, είναι ότι θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιπτώσεις για ενδεχόμενη παραβίασή του από πλευράς εταιρειών. “Αν παραβιάσουν τον οδικό χάρτη, εγώ από την επόμενη ημέρα θα είμαι στις ειδήσεις, θα είμαι στα ραδιόφωνα και θα λέω ότι αυτό το πράγμα δεν έχει γίνει”, προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο κ. Βύρας.

Ο δήμαρχος Λάρνακας έθεσε όμως προ των ευθυνών τους και τις κρατικές υπηρεσίες οι οποίες έχουν την ευθύνη της υλοποίησης των υποδομών που χρειάζονται στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, ώστε να μπορούν να μετακομίσουν οι εγκαταστάσεις. Οι κρατικές υπηρεσίες, σημείωσε, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την έκδοση των αδειών που απαιτούνται και για ό,τι τους αναλογεί. “Ως δήμος θα συμφωνήσουμε κάποιες ημερομηνίες τις οποίες θα παρακολουθούμε και για τις οποίες θα είμαστε σε στενό έλεγχο, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τις συνέπειες που θα έχει κάποιος που δεν κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί και έχει δηλώσει γραπτώς ότι θα κάνει”, παρατήρησε ο δήμαρχος.

Ο Ανδρέας Βύρας δεν δίστασε να προειδοποιήσει τις εταιρείες υγρών καυσίμων ότι αν δεν αποδεχθούν την ενδιάμεση λύση, δηλαδή την ενοικίαση έτοιμων αποθηκευτικών χώρων μέχρι να δημιουργήσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις, ο Δήμος Λάρνακας θα τα βάλει ανοιχτά μαζί τους. “Εάν υπάρχουν εταιρείες που δεν συμφωνούν με την ενδιάμεση λύση, ο δήμος δεν θα διστάσει να τα βάλει μαζί τους εφ’ όλης της ύλης, δηλαδή σε μια ανοικτή διαμάχη πλέον στην οποία θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους έτσι ώστε να αναλάβει ο καθένας τις δικές του ευθύνες. Το λέω δημόσια ότι μπορεί να χρειαστεί να τα βάλουμε με συγκεκριμένες εταιρείες, με συγκεκριμένα στοιχεία, με συγκεκριμένα δεδομένα και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του”, ήταν η προειδοποίησή του.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας παραδέχθηκε ότι για αυτή την κατάσταση έχουν όλοι μερίδιο ευθύνης. Όπως είπε, έχει αρχίσει μια διαδικασία συζητήσεων με τις εταιρείες η οποία στο επόμενο στάδιο οδηγεί σε υπουργική σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη. Θα ακολουθήσει σύσκεψη και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι να συμφωνηθεί τελικός οδικός χάρτης, ο οποίος θα δεσμεύει όλους τους εμπλεκόμενους με συγκεκριμένες ημερομηνίες.

 

Τάσος Περδίος

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy