Τέρμα στην ταλαιπωρία των καρκινοπαθών Λεμεσού και Πάφου

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Υπ. Υγείας και Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου

Έπεσαν χθες οι υπογραφές μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου για την αγορά ογκολογικών υπηρεσιών. Από τις 18 Ιουνίου οι καρκινοπαθείς της Λεμεσού και της Πάφου δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύουν μέχρι την πρωτεύουσα για να υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Ούτε οι καρκινοπαθείς -γενικώς- θα χρειάζεται να μπαίνουν σε αεροπλάνο για να φτάνουν σε ιατρικό κέντρο της Αθήνας προκειμένου να υποβληθούν στην εξέταση CT- PET Scan. Οι καρκινοπαθείς της Λεμεσού και της Πάφου θα υποβάλλονται στην απαραίτητη ακτινοθεραπεία στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, που εδρεύει στη Λεμεσό. Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς που χρειάζεται να υποβληθούν σε εξέταση CT-PET SCAN. Εκ μέρους του Υπουργείου τη συμφωνία υπέγραψε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη και εκ μέρους του κέντρου ο πρόεδρος του ΔΣ Κίκης Καζαμίας.

Τονίζοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας σηματοδοτεί το τέλος μιας πορείας με δυσκολίες, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε στο ταξίδι αυτών των ανθρώπων που είναι μακρύ, αφού έχουν να δώσουν τον δύσκολο αγώνα εναντίον του καρκίνου. Ήταν όμως, όπως είπε, και κυριολεκτικά δύσκολο – μακρύ το ταξίδι: «Μια μητέρα, μια γιαγιά, μια κόρη, ένας πατέρας, ένας παππούς, ένας γιος έπρεπε να σηκωθούν από τα χαράματα για να μεταφερθούν τα λεωφορεία του Αντικαρκινικού και του ΠΑΣΥΚΑΦ για την ολιγόλεπτη θεραπεία τους στη Λευκωσία. Τόση αναμονή, τόσες ώρες στους δρόμους…»

Από πλευράς του, ο καθηγητής Ζάμπογλου έδωσε την υπόσχεση εκ μέρους όλης της ομάδας του Κέντρου ότι «θα κάνουμε το παν για την εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών που αναλάβαμε». Ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Ογκολογίας Δρ Αδάμος Αδάμου δήλωσε πως τόσο το Ανώτατο Συμβούλιο Ογκολογίας όσο και η Εθνική Επιτροπή για τον Καρκίνο θα εξετάσουν τη συμφωνία και θα πράξουν ό,τι είναι καλύτερο για τους καρκινοπαθείς.

«Ενεργώντας σοβαρά και υπεύθυνα, θα πούμε την άποψή μας και στην πορεία του προγράμματος, αλλά και για όλες τις άλλες λεπτομέρειες», είπε ο κ. Αδάμου.

Στη βάση της συμφωνίας η συνεργασία κράτους – Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου περιλαμβάνει τις πιο κάτω θεραπείες: •Εξωτερική Ακτινοθεραπεία
•Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία
•Ενδοϊστική βραχυθεραπεία
•Κλασική βραχυθεραπεία.

Περιλαμβάνει επίσης τους άμεσα σχετιζόμενους και απαραίτητους για τη διεκπεραίωση της ακτινοθεραπείας απεικονιστικούς και κλινικοεργαστηριακούς ελέγχους, ήτοι: αξονική τομογραφία για τον καθορισμό του ακτινοθεραπευτικού πλάνου και για απεικονιστικά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία, μαγνητική τομογραφία για τη σύνταξη εικόνων και χρήση κατά την κατάρτιση του ακτινοθεραπευτικού πλάνου, πλήρη κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και δωρεάν χημειοθεραπεία στα πλαίσια της ακτινοθεραπείας.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες απεικονιστικών ελέγχων PET, για τις οποίες οι ασθενείς αποστέλλονταν στο εξωτερικό, θα υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής στο είδος του ραδιοφαρμάκου. Μνεία γίνεται στη συμφωνία στο ραδιοφάρμακο F-18-PSMA, την πιο ευαίσθητη και ακριβή μέθοδο ως προς τη σταδιοποίηση, ανίχνευση τοπικής υποτροπής ή/και λεμφαδενικών και οστικών μεταστάσεων σε διεγνωσμένους με καρκίνο του προστάτη ασθενείς. Η εξέταση αυτή προσφέρεται από ελάχιστα πρωτοποριακά κέντρα του εξωτερικού και από τον Μάρτιο του 2018 πραγματοποιείται στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy