Τέρμα στις αδιέξοδες μνημονιακές «θεραπείες»

ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ τονίζουν ότι το 2015 θα είναι έτος διεκδικήσεων και ανατροπών, διαμηνύοντας ότι ήλθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, ιδιαίτερα η πολιτεία


Της Αθηνάς Ξενοφώντος

Πικρή ήταν η γεύση που άφησε πίσω του το 2014, αφού η μνημονιακή «θεραπεία» των μέτρων αυστηρής λιτότητας που επιβλήθηκε από τους διεθνείς δανειστές και την κυβέρνηση συνεχίστηκαν με εντονότερο ρυθμό προκαλώντας την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς ηγέτες της ΠΕΟ, της ΣΕΚ και της ΔΕΟΚ ήταν ακόμα μια χρονιά κρίσης, αβεβαιότητας, ψηλής ανεργίας και φτωχοποίησης των πολιτών. Δυστυχώς το 2015 προμηνύεται να είναι ακόμη ένα δύσκολο έτος για τους εργαζόμενους επειδή η κυβέρνηση – προσηλωμένη στις αδιέξοδες πολιτικές της- θα συνεχίσει την υλοποίηση της νεοφιλελεύθερης «αναδιάρθρωσης».

Τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν 50.000 θέσεις εργασίας, η αγοραστική αξία των μέσων μισθών έχει υποχωρήσει κατά 18 χρόνια, ενώ δραματική μείωση του κόστους εργασίας μετατρέπεται σε αύξηση των κερδών για τους μεγάλους της αγοράς και οι συσχετισμοί εργοδοσίας και εργασίας ανατράπηκαν δραματικά.

Ωστόσο το 2015 το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αποφασισμένο να ανατρέψει αυτό το συσχετισμό και προετοιμάζεται για μεγάλες κινητοποιήσεις προβάλλοντας το δικό του μνημόνιο που να αγκαλιάζει τις προσδοκίες των ανθρώπων και όχι των αριθμών.

Το 2015 σύμφωνα με τους Πάμπη Κυρίτση, Νίκο Μωυσέως και Διομήδη Διομήδους, το συνδικαλιστικό κίνημα θα διεκδικήσει αποφασιστικά και προσηλωμένα θεσμικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες να δημιουργούν ένα ανάχωμα προστασίας της εργασίας.

Ηλθε η ώρα, διαμηνύουν, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και πρώτα και κύρια η πολιτεία.

Οι συνδικαλιστικοί ηγέτες καταθέτουν τις θέσεις τους επίσης, για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, το ΓεΣΥ και τις εκποιήσεις, ενώ σχολιάζουν την αλλαγή της κοινωνικής πολιτικής με την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1 Τι άφησε ο χρόνος που φεύγει και ποιοι είναι οι στόχοι για το 2015;

2 Πώς θα αντιδράσει η Οργάνωσή σας στις σαρωτικές αλλαγές που ξεκίνησαν το 2014 και θα κορυφωθούν το 2015, όπως ιδιωτικοποιήσεις, ΓεΣΥ και εκποιήσεις;

3 Πώς σχολιάζετε τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, αν ληφθεί υπόψη ότι χιλιάδες νοικοκυριά εντάχθηκαν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού λόγω ανεργίας και μείωσης των μισθών;

4 Απαντήθηκαν οι ανάγκες των πολιτών μέσω της εφαρμογής του μέτρου για το ΕΕΕ;

5 Ο Υπουργός Οικονομικών προβλέπει ότι το 2015 η οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 0.4%. Το συνδικαλιστικό κίνημα πώς θα διασφαλίσει ότι αυτή η βελτίωση θα μετακυλισθεί και προς τους εργαζόμενους;

ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης:  Η Κυβέρνηση πλειοδοτεί σε νεοφιλελεύθερο δογματισμό

PAMBIS_K

Π. Κυρίτσης: Διευκολύνει την κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών κεφαλαίων σε βάρος των συμφερόντων της κοινωνίας

1- Το 2014 συνεχίστηκε η υλοποίηση της νεοφιλελεύθερης «αναδιάρθρωσης» της οικονομίας και της κοινωνίας όπως προστάζει το μνημόνιο που υιοθετήθηκε από κυβέρνηση και Τρόικα. Ως «αποτέλεσμα» αυτών των πολιτικών, την τριετία 2012-2014 έχουν χαθεί πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας, η αγοραστική αξία των μέσων μισθών έχει υποχωρήσει κατά 18 χρόνια, η δραματική μείωση του κόστους εργασίας μετατρέπεται σε αύξηση των κερδών και οι συσχετισμοί εργοδοσίας και εργασίας ανατρέπονται δραματικά.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει το 2015 επειδή η κυβέρνηση είναι ταυτισμένη με αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές. Ο προϋπολογισμός του 2015 δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Προβλέπει ακόμα πιο σκληρή λιτότητα, όταν ο τόπος χρειάζεται απαραίτητα ανάπτυξη, επενδύσεις και κυρίως αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας.

2- Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση αντί να αγωνίζεται και να διεκδικεί, επιλέγει να ευθυγραμμίζεται πλήρως με την Τρόικα και πολλές φορές να πλειοδοτεί σε νεοφιλελεύθερο δογματισμό. Είτε αφορά στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, είτε στην ανατροπή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, είτε στις μαζικές εκποιήσεις, διευκολύνει την κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών κεφαλαίων σε βάρος των συμφερόντων της κοινωνίας.

Η ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε σε αυτές τις πολιτικές.

Εστω και χωρίς την ποθούμενη καθολική συμμετοχή του συνόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, καταφέραμε σε συνεργασία με 20 περίπου άλλες συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, να δημιουργήσουμε μια αξιόμαχη πλατφόρμα, η οποία έχει οργανώσει πρωτοφανείς σε όγκο κινητοποιήσεις, στήνοντας ένα ανάχωμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Πρόσφατα κάναμε ακόμα ένα βήμα μπροστά, αφού καταφέραμε να επεξεργαστούμε και να προβάλουμε στην κοινωνία όλες μαζί οι οργανώσεις, το δικό μας «μνημόνιο», το οποίο αγκαλιάζει τις προσδοκίες όχι των αριθμών αλλά των ανθρώπων.

3- Η κατάσταση σήμερα είναι δυστυχώς καταθλιπτική. 70 χιλιάδες είναι άνεργοι εκ των οποίων οι 45 χιλιάδες για πάνω από 6 μήνες. Οι μισθωτοί έχασαν 25% της αγοραστικής τους δύναμης, οι χαμηλοσυνταξιούχοι απώλεσαν το 30% των εισοδημάτων τους, 240,000 άνθρωποι ζουν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, 139,000 άνθρωποι βιώνουν συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης, 50000 περίπου άνθρωποι ζουν από τα κοινωνικά παντοπωλεία, 15000 παιδιά έχουν ανάγκη σχολικό συσσίτιο κ.ά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το κοινωνικό κράτος αντί να προστατεύεται και να διευρύνεται, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η κοινωνική πολιτική συρρικνώνεται συνεχώς. Οι κοινωνικές παροχές μειώθηκαν μόνο για το 2014 κατά 127 εκ. ευρώ.

4- Σε καμιά περίπτωση. Η εξαγγελθείσα «κοινωνική επανάσταση», με τον τρόπο που εξελίσσεται επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας ότι πρόκειται για ένα επικοινωνιακό σύνθημα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Μόνο 4300 νέοι αιτητές έχουν εγκριθεί, ενώ γνωρίζουμε ότι μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι ξεπερνούν τις 45000. 16000 είναι τα νοικοκυριά που έχουν κάνει αίτηση και από αυτούς τα 2/3 έχουν απορριφθεί.

Παράλληλα, όμως, χρησιμοποιώντας το γεγονός ότι το ένα τρίτο των χαμηλοσυνταξιούχων, περίπου 17000 νοικοκυριά, δεν υπέβαλαν αίτηση, θα τους αποκοπεί η έκτακτη χορηγία που έπαιρναν ως συμπλήρωμα της σύνταξης παρ’ όλον ότι συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι.

Οφείλει η κυβέρνηση να εκτιμήσει σωστά και νηφάλια αυτά τα αποτελέσματα και να αναθεωρήσει την πολιτική της και όχι να αναλώνεται σε επικοινωνιακά τερτίπια που την εκθέτουν.

Ευθύνη για την κατάσταση έχει και η πλειοψηφία της Βουλής που παρά τις προειδοποιήσεις τόσο της ΠΕΟ όσο και των υπόλοιπων κοινωνικών φορέων που εκφράζουν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ψήφισε το Νόμο με τις προδιαγραφές της κυβέρνησης. Η απαίτησή μας είναι άμεσα να επανεξεταστεί αυτή η πορεία και να επανασυζητηθεί η επάρκεια και η αποτελεσματικότητα της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

5- Μακάρι να επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις κάτι που δεν φαίνεται. Και αν όμως επαληθευτούν, η κατάσταση για τον κόσμο δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά. Αντίθετα, είναι φανερό ότι τα κοινωνικά προβλήματα θα μεγαλώνουν και η κατανομή του κοινωνικού πλούτου θα γίνει ακόμα πιο άδικη και μονομερής σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων.

Η βίαιη ανατροπή των συσχετισμών ισχύος μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων οδηγεί τις εργασιακές σχέσεις σε επικίνδυνη οπισθοδρόμηση. Προβάλλει ως αδήριτη κοινωνική ανάγκη η διασφάλιση με τρόπο καθολικό και αποτελεσματικό, ότι οι εργαζόμενοι δεν θα είναι έρμαιο στην ασυδοσία των εργοδοτών λόγω της τεράστιας ανεργίας και ως εκ τούτου της ανασφάλειας και του φόβου απώλειας της εργασίας που αυτή συνεπάγεται.

Το 2015 σε συντονισμό με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, θα διεκδικήσουμε αποφασιστικά και προσηλωμένα θεσμικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες να δημιουργούν ένα ανάχωμα προστασίας της εργασίας.

Ηρθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του σε αυτό το θέμα και πρώτα και κύρια η πολιτεία, της οποίας η δραστική παρέμβαση για να προστατευθεί θεσμικά και νομοθετικά η εργασία, είναι απαραίτητη.

Το κράτος οφείλει να διασφαλίσει μια ελάχιστη κοινωνική συνοχή. Οφείλει να στηρίξει τους εργαζόμενους και το κίνημά τους, ώστε να υλοποιείται στην πράξη ό,τι προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία.

ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως:  Επιδίωξη, η επαναφορά δικαιωμάτων που «πάγωσαν»

MOYSEOS-1

* Ετος διαλόγου με τους εταίρους αναμένει ότι θα είναι το 2015 ο Γ.Γ. Νίκος Μωυσέως

1- Το 2014 ήταν ένας δύσκολος χρόνος για τους εργαζόμενους και γενικά για την οικονομία. Είναι θετικό το γεγονός ότι η ύφεση ήταν – 3% αντί της προβλεπόμενης -4,2%. Η ανεργία ήταν ψηλή με μια μικρή κάμψη προς το τέλος του 2014.

Ηταν εντονότερη η ανάγκη για συζήτηση του εργασιακού συστήματος από το γεγονός ότι εξακολουθούμε να έχουμε ψηλούς αριθμούς κοινοτικών εργαζομένων και τα κρούσματα μη εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων ήταν πάρα πολλά.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να διαπιστώσουμε ότι έχουν εφαρμοστεί οι συλλογικές συμβάσεις. Οσες έχουν λήξει ανανεώθηκαν ομαλά χωρίς εργατική αναταραχή.

2- Η πάγια πολιτική μας ήταν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των Ημικρατικών γιατί οι Οργανισμοί έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομία αλλά και προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Υπό τις περιστάσεις που έχουν δημιουργηθεί με την υπογραφή του μνημονίου, η πολιτική μας έχει διαμορφωθεί ως πολιτική στήριξης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όταν και εφόσον ιδιωτικοποιηθούν και προστασίας των θέσεων εργασίας. Αυτή θα είναι η κύρια προσπάθειά μας, όταν θα αρχίσει ο διάλογος με την κυβέρνηση.

Χαιρόμαστε γιατί το ΓεΣΥ, που ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους, παίρνει σάρκα και οστά. Βρισκόμαστε στο στάδιο του κοινωνικού διαλόγου όπου εξετάζουμε τους τρόπους που θα εφαρμοστεί.

Το ΓεΣΥ πρέπει να είναι καθολικό, να εξασφαλίζεται η κοινωνική δικαιοσύνη πληρώνοντας ο κάθε ένας με βάση τα εισοδήματά του, να διασφαλίζεται η ελεύθερη επιλογή του γιατρού και ιατρικού νοσηλευτηρίου και η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη διαχείριση που στόχο θα έχει την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο σύνολο του λαού από την ημέρα της σύλληψης μέχρι την ημέρα του θανάτου.

Κύριο μέλημά μας είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και γι’ αυτό θα πρέπει να ψηφιστούν οι σχετικές νομοθεσίες που θα αποτρέπουν την πιθανότητα οι τράπεζες να οδηγούνται σε ακραίες ενέργειες, που θα θυματοποιούν συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πνεύμα συνεργασίας όλων των πολιτικών κομμάτων και να δοθούν οι σωστές λύσεις. Η ΣΕΚ έχει καταθέσει τις θέσεις της γραπτώς στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

3- Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η μείωση των κοινωνικών παροχών ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν στα πλαίσια του διαλόγου της Τρόικας εδώ και τρία χρόνια και η κοινωνική προστασία θα έπρεπε να ήταν εξασφαλισμένη στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν.

Δυστυχώς η συρρίκνωση είναι δεδομένη. Επικροτούμε τη στοχευμένη κοινωνική πολιτική που άρχισε να εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση, πράγμα που παρέχει την ευκαιρία της διαφύλαξης των κοινωνικών παροχών και της απόδοσης τους σε αυτούς που την έχουν πραγματική ανάγκη.

Η διατήρηση του ψηλού ποσοστού της ανεργίας και η μείωση μισθών σίγουρα έχουν οδηγήσει αρκετές οικογένειες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μέλημά μας είναι η συνεχής προσπάθεια για μείωση της ανεργίας. Με τη νέα πολιτική που έχουμε χαράξει επιτυγχάνεται η βελτίωση των μισθών και των ωφελημάτων στα πλαίσια της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων. Ηδη έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

4- Το Ε.Ε.Ε. δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί για να διαπιστωθεί εάν έπαιξε το σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των οικογενειών που ζουν χωρίς εισοδήματα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι κοινωνικό μέτρο που θα αποδώσει, θα καλύψει τις βασικές ανάγκες, θα το αξιολογήσουμε την κατάλληλη ώρα και θα εισηγηθούμε τροποποιήσεις, ανάλογα με τα συμπεράσματα.

Η λειτουργία του Ε.Ε.Ε. είναι αποτέλεσμα ευρωπαϊκής πολιτικής που όλες οι χώρες καλούνται να εφαρμόσουν και η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι σωστή. Για πρώτη φορά τίθενται εισοδηματικά κριτήρια στον αριθμό που έχουν τεθεί και αισιοδοξούμε ότι τα μέτρα θα αποδώσουν αυτό που όλοι αναμένουμε, την παροχή βασικού εισοδήματος στον κάθε πολίτη για να μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς.

5- Το Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει ήδη χαράξει την πολιτική που θα ακολουθήσει στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων για το 2015 και θα επιδιωχθεί η βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και πέραν του 4%, που θα αναμένεται να είναι η αύξηση του ΑΕΠ, γιατί όπου κριθεί λογικό θα επιδιωχθεί η επαναφορά δικαιωμάτων που έχουν «παγώσει» ή μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί αύξηση εκεί που οι επιχειρήσεις πραγματοποιούν σημαντικά κέρδη.

Το 2015 αναμένουμε να είναι έτος διαλόγου με τους εταίρους για το θέμα του εργασιακού συστήματος, το οποίο πιστεύουμε ότι με τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται θα πρέπει να αλλάξει. Η νομική υπόσταση των συλλογικών συμβάσεων θεωρείται μέτρο που θα συμβάλει στην αποτροπή της χρήσης των κοινοτικών εργαζόμενων ως φθηνό εργατικό δυναμικό με επακόλουθο την αύξηση της ανεργίας των Κυπρίων εργαζομένων.

Παράλληλα, θα κατοχυρώσει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, ότι θα απολαμβάνουν τους ίδιους μισθούς και ωφελήματα, θα αντιμετωπίσει δε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που άρχισε να παρουσιάζεται στις επιχειρήσεις των διαφόρων κλάδων.

ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους: Η κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος τα σπουδαία λόγια

DIOMHDHS DIOMHDOUS2

Ακολουθεί πορεία φτωχοποίησης και εξευτελισμού της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας, διαμηνύει ο Γ.Γ. της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους

1- Δυστυχώς για τον τόπο μας και την κοινωνία της Κύπρου το 2014 ήταν ακόμα μια χρονιά κρίσης, αβεβαιότητας, ψηλής ανεργίας και φτωχοποίησης σαν επακόλουθο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και του μνημονίου λιτότητας που μας έχει επιβληθεί. Το ίδιο απογοητευτική ήταν η χρονιά και στο εθνικό πρόβλημα με την Τουρκία να εισβάλλει απροκάλυπτα στην ΑΟΖ παραβιάζοντας ακόμα μια φορά κάθε έννοια διεθνούς ή και ευρωπαϊκού δικαίου.

Για την εργατική τάξη συνέχισε η οπισθοδρόμηση σε απαράδεκτες συνθήκες και όρους εργασίας, μισθούς φτώχειας και εκμετάλλευσης. Η κυβερνητική πολιτική δογματικής πειθαρχίας στο αντιαναπτυξιακό μνημόνιο δεν άφησε περιθώρια ελπίδας και προοπτικής εξόδου από την κρίση.

Οι στόχοι που τίθενται το 2015 είναι σαφείς: Διεκδικούμε μια νέα πορεία ανάπτυξης, επενδύσεων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Μια πορεία που είναι εφικτή φθάνει η κυβέρνηση, οι διεθνείς και Ευρωπαίοι δανειστές μας να κατανοήσουν ότι μόνο με δημόσιες ή και ιδιωτικές επενδύσεις ανακάμπτει η οικονομία. Μόνο με μείωση της ανεργίας, αξιοπρεπή απασχόληση και μισθούς επιστρέφει η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η ζήτηση σε επίπεδα και πορεία θετικής προοπτικής. Επιδιώκουμε και διεκδικούμε επίσης το 2015 εφαρμογή του ΓεΣΥ, ενίσχυση της οικογένειας, κοινωνική πρόνοια και προστασία στις ευάλωτες ομάδες, ειδικότερα τους νέους και νέες μας.

2- Η ΔΕΟΚ θα συνεχίσει τη δυναμική και μαχητική αντίδραση και διεκδίκηση μιας νέας αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής. Στα πλαίσια της πλατφόρμας των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, αλλά και με δικές μας πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις, θα αντιδράσουμε και θα αντισταθούμε στην κατρακύλα που μας οδηγούν οι πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης που ακολουθούνται εδώ και μερικά χρόνια. Στο συνδικαλιστικό πεδίο θα επιδιώξουμε μεγαλύτερη ενότητα και οργανωτικότητα των εργαζομένων και ευρύτερα της εργατικής τάξης για να έχει δύναμη και αποτελεσματικότητα η δράση μας.

3- Είναι μια πορεία, όπως είπα και πιο πριν, φτωχοποίησης και εξευτελισμού της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας χιλιάδων συμπατριωτών μας, που οδηγεί νοικοκυριά σε αποκλεισμό και περιθωριοποίηση και που απειλεί τους νέους μας με τον εφιάλτη της «χαμένης γενιάς» και της μετανάστευσης. Πρέπει το εργατικό κίνημα να ανασυνταχθεί και να μπει ενωμένο, δυνατό με μια ισχυρή φωνή στην ταξική πάλη, διαφορετικά θα καταλήξουμε αμαχητί σε μεσαιωνικές καταστάσεις και συνθήκες.

4- Οχι βέβαια. Απλά κατά την εκτίμησή μου είναι και το ΕΕΕ μέρος μιας διεθνούς στρατηγικής που θέλει λαούς και πληθυσμούς στα όρια επιβίωσης για να μην υπάρξει απόλυτη πείνα που θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη. Παρά ταύτα, αισθάνομαι ότι αν δεν υπάρξει πραγματικά αξιοπρεπής απασχόληση, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο θα έχουμε την κοινωνική αγανάκτηση και έκρηξη που τόσο πολύ απεύχονται οι ιθύνοντες της άκρατης παγκοσμιοποίησης και των άπληστων αγορών.

5- Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει πολλά για τα οποία πρέπει να παλέψει. Μεταξύ δε αυτών ασφαλώς και την κυβερνητική μυθοπλασία ότι μια αναιμική αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το 2015 προσδίδει προοπτική και ελπίδα για καλύτερες μέρες. Είναι καθήκον μας σαν εργατική τάξη και συνδικαλιστικό κίνημα να απαιτήσουμε νέα πορεία με επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση με τον Προϋπολογισμό του 2015 προφανώς δεν προγραμματίζει στρατηγικές και προγράμματα προς δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα φέρουν έστω και μερικές χιλιάδες άνεργους πίσω στην απασχόληση με αξιοπρεπείς μισθούς. Αυτό πρέπει να αποτελεί στόχο για το συνδικαλιστικό κίνημα μαζί με την απαίτηση η κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος τα σπουδαία λόγια και να ασχοληθεί με πράξεις και αποτελέσματα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy