Τέρμα στις «ανθυγιεινές» πολιτικές

Του Μάριου Αντωνίου*

Τον τελευταίο καιρό, η κυπριακή κοινωνία και οι ταλαίπωροι πολίτες της παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις  γύρω  απο το θέμα της δημόσιας υγείας και πιο συγκεκριμένα το πολυσυζητημένο θέμα του ΓΕΣΥ, τα δίκαια αιτήματα των νοσηλευτών και την κατάρρευση του συστήματος της δημόσιας υγείας στον βωμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη.  Η υγεία υποχρηματοδοτείται, ο δημόσιος τομέας υποβαθμίζεται και ταλανίζεται από σωρεία προβλημάτων, ενώ η προοπτική εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας παρουσιάζεται ζοφερή.

Το μοντέλο που συμφώνηθηκε για το ΓΕΣΥ, πρόβλεπε ενιαίο σύστημα υγείας,  με καθολική κάλυψη, στο οποίο θα ήταν ενταγμένος ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας ,με βάση αρχής ότι ο κάθε πολίτης θα είσφερε ανάλογα με τις δυνατότητες του και θα είχε ίση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας την ώρα που θα τις χρειαζόταν. Για αυτούς τους λόγους ήταν το μοναδικό κοινωνικό μέτρο που περιλαμβανόταν στο μνημόνιο λόγω της αναγκαιότητας του και ενώ ηταν έτοιμο να υλοποιηθεί, εντούτοις η κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί πλέον ξεκαθαρα στο να μπει ταφόπλακα σε αυτό το όραμα που είχε η κυπριακή κοινωνία για ένα ολοκληρωμένο γενικό σχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε και απασχολεί έντονα την κυπριακή κοινωνία και ευρύτερα τον τομέα της υγείας, ήταν η απεργία των νοσηλευτών, οι οποίοι πάλεψαν για τα δίκαια αιτήματα τους με απεργιακά μέτρα. Μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτες είναι τα υποστελεχωμένα από προσωπικό δημόσια νοσοκομεία, γεγονός που τους αναγκάζει να δουλεύουν χωρίς εβδομαδιαία ημέρα ξεκούρασης (day off), εργάζονται χωρίς ασφάλεια και προστασία, αναγκάζονται να έχουν ευθύνες και να δουλεύουν ως προϊστάμενοι θαλάμων χωρίς να έχουν προαχθεί σε αυτήν τη θέση, αναγκάζονται να εκτελούν εργασίες που δεν εμπίπτουν στα πραγματικά καθήκοντα ενός νοσηλευτή λόγω ελλείψεων, και τέλος ότι  η κυβέρνηση αναγνωρίζει τους πτυχιούχους νοσηλευτές ως απόφοιτους μεταλυκειακής εκπαίδευσης, υποβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο των σπουδών και τον επαγγελματικό τους τίτλο. Δεν ήταν ευθύνη των νοσηλευτών αυτό που συνέβηκε, αλλά οι πολιτικές λιτότητας και του κουρέματος που στέρησαν €185 εκ. από τους προϋπολογισμούς της υγείας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι βουλευτικές εκλογές στις 22 Μαϊου 2016, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρουν τον κάθε ένα ξεχωριστά από εμάς .Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό. Είναι δικαίωμα το οποίο έχει υποχρέωση να παρέχει ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του στους πολίτες του.

Εγγύηση για την προώθηση των συμφερόντων των πολιτών ειναι η στήριξη του ΑΚΕΛ-Αριστερα, Νέες Δυνάμεις. Η ιστορία του ,η προσφορά του προς τον κυπριακό λαό αποτελεί εχέγγυο, όπως και η διαχρονική συνέπεια και διεκδικότητα του στην υπεράσπιση των συμφερόντων των απλών ανθρώπων. Στήριξη του ΑΚΕΛ συνεπάγεται με: Καθολικότητα και ισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας, Ψηλό επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών φροντίδας υγείας για όλους, Αξιοπρεπής αντιμετώπιση των ασθενών, Κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στη χρηματοδότηση, Στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων που θα αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του ΓΕΣΥ, Ανεξαρτησία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για να διασφαλίζεται η χρηστή διοίκηση, η διάκριση εξουσιών, και η θωράκιση από πολιτικές παρεμβάσεις στη διαχείριση του ταμείου. Επίσης προστασία από φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς.

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κ.Φ. Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy