“Τέσσερα χρόνια μετά ο κ. Αναστασιάδης διαπίστωσε ότι «και οι γυναίκες σκέφτονται»”

“Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης, δέσμιος της νοοτροπίας μιας άλλης εποχής, εξαρχής δεν θεώρησε σημαντικό να έχουν βήμα και φωνή οι γυναίκες στην Κυβέρνηση του και μόνο όταν του ασκήθηκε έντονη κριτική αναγκάστηκε να το πράξει” 

Σε δηλώσεις προέβη ο Στέφανος Στεφάνου Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του κύριου Αναστασιάδη για τις γυναίκες, για την προεκλογική του συμπεριφορά αλλά και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αυτούσιες οι δηλώσεις

Ο κ. Αναστασιάδης ως υποψήφιος Πρόεδρος το 2013 είχε διαπιστώσει έκπληκτος ότι «και οι γυναίκες σκέφτονται». Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι στο προεκλογικό του πρόγραμμα δεν υπήρχε ούτε μια λέξη που να αφορά τις γυναίκες. Αμέσως μετά την εκλογή του σχημάτισε Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο δεν συμπεριέλαβε ούτε και μία γυναίκα. Μετά την κριτική που του έγινε γι’ αυτό, εντόπισε και διόρισε γυναίκα Υπουργό.

Σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη ο Πρόεδρος προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για την απουσία γυναικών από το Υπουργικό του Συμβούλιο κατέφυγε σε πρόχειρες δικαιολογίες.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης, δέσμιος της νοοτροπίας μιας άλλης εποχής, εξαρχής δεν θεώρησε σημαντικό να έχουν βήμα και φωνή οι γυναίκες στην Κυβέρνηση του και μόνο όταν του ασκήθηκε έντονη κριτική αναγκάστηκε να το πράξει. 

Η αλήθεια είναι ότι τέσσερα χρόνια μετά που ο κ. Αναστασιάδης διαπίστωσε ότι «και οι γυναίκες σκέφτονται» δεν έκανε ακόμα το λογικό άλμα για να πειστεί ότι «και οι γυναίκες αξίζουν», όσα μεγάλα λόγια και αν επιστρατεύει στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Κρατικός μηχανισμός και προεκλογική εκστρατεία

Ο κ. Αναστασιάδης εδώ και πολύ καιρό ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία εγκαινιάζοντας υφιστάμενα έργα, εξαγγέλλοντας εκ νέου διάφορα που υποσχέθηκε στις προηγούμενες εκλογές, κόβοντας κορδέλες μέχρι και σε εγκαίνια λούνα παρκ. Όλα αυτά συνιστούν πολιτική συμπεριφορά μιας άλλης εποχής.

Αυτή η παλαιάς κοπής πολιτική και προεκλογική συμπεριφορά του κ. Αναστασιάδη και του επιτελείου του κρίνεται από τους πολίτες που περιμένουν έργα και όχι λόγια και δεσμεύσεις. Άλλωστε στις κενές περιεχομένου δεσμεύσεις ο κ. Αναστασιάδης έχει κορυφαίες επιδόσεις. Δικαίωμα του κ. Αναστασιάδη να κάνει την προεκλογική του όπως νομίζει καλύτερα. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να επιστρατεύσει δημόσιους υπαλλήλους για να προωθεί την υποψηφιότητα του.  

Είναι απαράδεκτο να επιστρατεύεται από τους Υπουργούς του κ. Αναστασιάδη ο κρατικός μηχανισμός στην προεκλογική του εκστρατεία. Είναι απαράδεκτο ο Υπουργός Εσωτερικών, που προϊσταται του Υπουργείου που έχει την ευθύνη για τις εκλογές, να υποστηρίζει ότι έχει δικαίωμα να επιστρατεύει δημόσιους λειτουργούς για τους προεκλογικούς σκοπούς του απερχόμενου Προέδρου.

Είναι απαράδεκτο και ενδεχομένως παράτυπο λειτουργοί του δημοσίου να εμπλέκονται με τέτοιο σκανδαλώδη τρόπο στην προεκλογική εκστρατεία.

Πώληση πακέτων δανείων

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και εν γένει της κυπριακής οικονομίας.

Το πρόβλημα θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί με συγκροτημένες και στοχευμένες πολιτικές. Αντί τούτου η απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, με τη συμπαράσταση του Νικόλα Παπαδόπουλου και του ΔΗΚΟ, με τις νομοθεσίες που ψήφισαν αντί να προστατεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες που πλήγηκαν από την οικονομική κρίση, αντί να προστατεύσουν την οικογενειακή στέγη και τη μικρή επαγγελματική στέγη, προστάτευσαν τα συμφέροντα των τραπεζών αφήνοντας εκτεθειμένους τους δανειολήπτες.

Τώρα που η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει κτυπήσει κόκκινο, οι τράπεζες ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν τα νομικά εργαλεία που τους έδωσαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για να αρχίσουν οι πωλήσεις πακέτων δανείων και οι εκποιήσεις.

Το ΑΚΕΛ, όταν γινόταν η συζήτηση στη Βουλή είχε καταθέσει σωρεία τροπολογιών και προτάσεων νόμου για τη διαμόρφωση ενός ικανού νομικού δικτύου προστασίας των συνεπών δανειοληπτών, της οικογενειακής και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Είχε μάλιστα καταθέσει πρόταση νόμου για εξαίρεση δανείων για την πρώτη κατοικία μέχρι 350 χιλ. ευρώ από την πώληση πακέτων δανείων. Δυστυχώς καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία ΔΗΣΥΔΗΚΟ.

Το ΑΚΕΛ θα επαναφέρει στη Βουλή τις προτάσεις για την προστασία της οικογενειακής στέγης και της μικρής επαγγελματικής στέγης.  

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.