Τέσσερα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Εργαστήρια διαθέσιμα από την 1/10/17 ανακοίνωσε η Κομισιόν

Από τον Δεκέμβριο του 2017, οι ακαδημαϊκοί ερευνητές στην ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις ερευνητικές εγκαταστάσεις του JRC στην Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, στοχεύοντας στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη συμβολή στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ έρευνας και βιομηχανίας.

Όπως έγινε γνωστό ένα από τα εργαστήρια είναι εξοπλισμένο με το δεύτερο μεγαλύτερο “τείχος αντίδρασης” στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Αυτό το “τείχος” επιτρέπει στους ερευνητές να δοκιμάσουν την αντισεισμική αντοχή των κτιρίων που είναι μέχρι πέντε ορόφους υψηλά.

Η εγκατάσταση είναι εξοπλισμένη με αισθητήρες και κάμερες υψηλής ανάλυσης που καταγράφουν τις παραμορφώσεις του κτιρίου και ένα σύστημα υπολογιστή για προηγμένη αριθμητική μοντελοποίηση. Οι παρατηρήσεις που αποκτήθηκαν από τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στον περιορισμό των πιθανών ζημιών που θα προκληθούν από τους μελλοντικούς σεισμούς στις περιοχές που είναι επιρρεπείς σε σεισμούς της Ευρώπης.

Η έρευνα και τα δεδομένα του JRC συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη ενός συνόλου ευρωπαϊκών προτύπων για τον τομέα των κατασκευών, στην προώθηση της καινοτομίας και στην ασφαλέστερη ζωή και εργασία των ευρωπαϊκών κτιρίων, μεταξύ άλλων και των σε ότι αφορά την αντοχή σε εκρήξεις.

Επιπλέον το Εργαστήριο Νανοβιοτεχνολογίας του JRC είναι ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο εξοπλισμένο με ένα ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας. Το εργαστήριο προωθεί διεπιστημονικές μελέτες με ιδιαίτερη έμφαση στον χαρακτηρισμό των νανοϋλικών, των νανοϊατρικών και των προηγμένων υλικών και των αλληλεπιδράσεών τους με τα βιολογικά συστήματα.

Η πρόσβαση στο εργαστήριο νανοβιοτεχνολογίας θα παρέχεται σε εξωτερικούς ερευνητές για την προώθηση της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης της νανοτεχνολογίας και των προηγμένων υλικών.

Ο Επίτροπος Ναβράσκις, αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, δήλωσε σχετικά πως το JRC φιλοξενεί διάφορες ερευνητικές εγκαταστάσεις υψηλής αξίας, μερικές από τις οποίες είναι μοναδικές στην Ευρώπη και στον κόσμο: “καθώς πολλοί εξωτερικοί ερευνητές επιθυμούν να αξιοποιήσουν αυτές τις εγκαταστάσεις για να προωθήσουν το έργο τους σε μερικές από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας και οι οικονομίες μας: ανοίγοντας τα εργαστήριά μας, θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές τους σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους ερευνητές και τη βιομηχανία προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy