Τέσσερα ορόσημα για το 2017

 

 

Του Τάσου Περδίου

 

Να θυμίσουμε τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει μέσα στο 2017 το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας υπό τον Ανδρέα Βύρα για να γίνει κατανοητό και το μέγεθος της ευθύνης που έχει αναληφθεί.

Προτού καν εγκλιματισθούν με τους χώρους του δημαρχείου, πρέπει να ληφθεί απόφαση για το Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου. Η προθεσμία του ισχύοντος διατάγματος λήγει στις 21 Ιανουαρίου 2017 και με δεδομένο και καθολικώς αποδεκτό ότι δεν μπορεί να τηρηθεί, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, ως αρμόδια Πολεοδομική Αρχή έχει δύο επιλογές. Είτε θα εφαρμόσει το ισχύον Διάταγμα που σημαίνει ότι από την 1η Φεβρουαρίου ο τόπος μένει χωρίς πετρελαιοειδή, είτε θα εκδώσει νέο. Και επειδή η έκδοση νέου είναι μονόδρομος, η ουσία είναι ποια προθεσμία θα περιλαμβάνει το νέο Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης και πόσο δεσμευτική θα είναι η νέα προθεσμία για τις εταιρείες.

Περί τις αρχές του τρέχοντος έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σχέδιο Περιοχής για την περιοχή των πετρελαιοδεξαμενών και των εγκαταστάσεων υγραερίου το οποίο ετοιμάζει το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας. Αναμένουμε τις σκέψεις του κράτους για το ποια μορφή θα πάρει η ανάπτυξη τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων παραλιακού μετώπου μετά τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων.

Μέσα στο 2017, εάν πιστέψουμε τουλάχιστον τον Υπουργό Μεταφορών και Εργων, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επίδοξους επενδυτές για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας. Με αυστηρά θεσμικούς όρους, ο Δήμος Λάρνακας δεν έχει λόγο για τη μορφή που θα πάρει η ανάπτυξη εάν υλοποιηθεί ποτέ, αλλά ο κ. Βύρας έχει ζητήσει σαφή λόγο. Αναμένουμε με προσοχή και με κάθε επιφύλαξη δεδομένου του βίου και της πολιτείας του συγκεκριμένου υπουργού μέχρι σήμερα.

Να θυμίσουμε επίσης ότι τον Αύγουστο του 2017, με βάση τουλάχιστον όσα πολλάκις έχουν δηλώσει δημοσίως ο Υπουργός Εσωτερικών και ο έπαρχος Λάρνακας, θα είναι έτοιμη η ολοκληρωμένη μελέτη την οποία ετοιμάζει ιδιώτης μελετητής για λογαριασμό του κράτους αναφορικά με τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος με τις πλημμύρες που αντιμετωπίζει η Λάρνακα και η Αραδίππου.

Στο χέρι του Δήμου Λάρνακας είναι αφενός να παρακολουθήσει την έγκαιρη ολοκλήρωση της μελέτης, αφετέρου και κυρίως την υλοποίησή της.

Τέσσερα ορόσημα μέσα στο 2017 που θα δείξουν κατά πού βαδίζει τούτη η πόλη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy